Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Αυτό έκαναν γνωστό στις κοινές τους δηλώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
"Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου. Συμφωνήσαμε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε επίσης στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών covid19 έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας. Και αυτό θα βοηθήσει τις τουριστικές μας βιομηχανίες», είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
"Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ", είπε ο Νίκος Δένδιας.
Για διαδικασία σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος χρόνου μίλησε ο Νίκος Δένδιας. Όπως είπε, συμφωνήθηκε αριθμός προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Μίλησε επίσης για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών Covid, ώστε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει να μπορούν να επισκεφθούν τις δύο χώρες.
Τα 25 μέτρα που συζήτησαν Μητσοτάκης - Τσαβούσογλου
Η επισήμανση ανώτερων κυβερνητικών πηγών ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας» συνδέεται με υιοθέτηση και ανακοίνωση μέτρων για την οικονομική συνεργασία.
H συνάντηση διήρκεσε τουλάχιστον 11 λεπτά περισσότερο από το προκαθορισμένο μιας και θα ολοκληρώθηκε στις 11:11 αντί για τις 11:00.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός μετά το πέρας των συζητήσεων «ξεπροβόδισε» τον Τούρκο υπουργείο Εξωτερικών συνοδεύοντάς τον μέχρι την έξοδο. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν σε καλό κλίμα. Μάλιστα, διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην Καβάλα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συζητήθηκαν 25 συγκεκριμένες προτάσεις (15 εκ των οποίων έχει εισηγηθεί η Αθήνα, οκτώ η Τουρκία και δύο αφορούν την περιβαλλοντική συνεργασία) στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
Οι τομείς της επιδιωκόμενης συνεργασίας περιλαμβάνουν την ενίσχυση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου (οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές), τον τουρισμό, τις περιβαλλοντικές πτυχές και τις τηλεπικοινωνίες. Αν και πολλές από τις 25 προτάσεις συζητούνται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1970, η προσπάθεια συνεννόησης στοχεύει να δοθεί ώθηση σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» που θα μπορούσαν ωστόσο να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.
Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη με τον Σεντάτ Ονάλ υπήρξε συμφωνία για την προώθηση των μέτρων οικονομικής συνεργασίας.