Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει κατακερματίσει τις εξαγωγές σίτου της χώρας, η παγκόσμια αγορά τροφίμων καλείται να αντιμετωπίσει μία νέα απειλή: τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ξηρασία, πλημμύρες και κύματα καύσωνα απειλούν τις σοδειές χωρών σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου τη στιγμή που η παραγωγική ικανότητα της Ουκρανίας βρίσκεται στο ναδίρ. Μοναδική κερδισμένη αποδεικνύεται και πάλι η Ρωσία η οποία επωφελείται από τις αυξημένες τιμές και τη μειωμένη προσφορά στον υπόλοιπο κόσμο.
Ο σίτος είναι ένα σχετικά ανθεκτικό φυτό και η γενικευμένη σπορά του σημαίνει πως οι ελλείψεις σε μία χώρα μπορούν να αντισταθμιστούν από μία άλλη. Παρ’ όλα αυτά, η «τέλεια καταιγίδα» των προκλήσεων πρόκειται να δοκιμάσει το αφήγημα αυτό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, οι αναλυτές αναμένουν πως η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί για πρώτη φορά εδώ και μια τετραετία, κάτι που θα κρατήσει τις τιμές των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα.
Iδού η αναλυτική κατάσταση των καλλιεργειών στο βόρειο ημισφαίριο:
Το ζεστό και ξηρό κλίμα προκαλεί ανησυχίες στη μεγαλύτερη εξαγωγέα σίτου του κόσμου. Οι καλλιέργειες στο ήμισυ της «ζώνης σιτηρών» της Γαλλίας υποφέρουν από έλλειψη βροχοπτώσεων, ενώ οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει σε καλοκαιρινά επίπεδα. Αν και η παραγωγή ενδέχεται να βελτιωθεί, τα πάντα θα κριθούν από την έλλειψη ή μή βροχοπτώσεων τις επόμενες εβδομάδες
ΗΠΑ
Η ξηρασία στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες εγείρει ανησυχίες πως δεν πρόκειται να υπάρξει αρκετός σκληρός σίτος. Με τη συγκομιδή να ξεκινά τον επόμενο μήνα, η παραγωγή σίτου εκτιμάται πως θα κυμανθεί «πολύ χαμηλότερα» από τον 5ετή μέσο όρο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Kansas Wheat, Aaron Harries. Oι αναλυτές εκτιμούν πως αρκετά χωράφια θα παράγουν από 0 μέχρι 5 μπουσέλ ανά στρέμμα, αντί των συνηθισμένων 35 με 40 μπουσέλ/στρέμμα.
Η έλλειψη αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλέον αύξηση των τιμών, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό στη χώρα και μειώνοντας τις αμερικανικές εξαγωγές. «Τα χωράφια δυτικά του Μισισιπή διψούν για βροχοπτώσεις. Εάν δεν βρέξει, η παραγωγή μας θα μειωθεί περαιτέρω», τόνισε ο Harries.
Την ίδια στιγμή, η υπερβολική βροχόπτωση στο Βορρά αποδεικνύεται επίσης προβληματική, δεδομένης της δυσκολίας που προκαλεί στη φύτευση του ανοιξιάτικου σίτου. Ο γεωργός Tim Dufault στη Μινεσότα υπολογίζει πως έχει ήδη χάσει περίπου 5 μπουσέλ ανά στρέμμα λόγω των καθυστερήσεων, ενώ η σπορά στη Βόρεια Ντακότα έχει ολοκληρωθεί μόλις στο 8% των χωραφιών σε σχέση με το περσινό 66% της αντίστοιχης περιόδου.
Καναδάς
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι γεωργοί στον Καναδά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν καθυστερήσει τη σπορά, ενώ οι γεωργοί καλούνται να σπείρουν είτε σε υπερβολικά ξηρά ή υγρά χωράφια.
Η ξηρασία αποτελεί πρόβλημα στη βόρεια Αλμπέρτα. Τα ποσοστά υγρασίας στην περιοχή είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι υψηλοί άνεμοι διαβρώνουν το έδαφος. Στα ανατολικά, στην πολιτεία της Μανιτόμπα, ένα σερί καταιγίδων έχουν περιορίσει την ικανότητα σποράς, ενώ οι σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν.
Ινδία
Η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία και η ξηρασία έχουν κατακαύσει τα χωράφια της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού σίτου του κόσμου. Οι θερμοκρασίες Μαρτίου άγγιξαν ιστορικά υψηλά από το 1901, μειώνοντας τις προβλέψεις σοδειάς κατά 10%-50% για φέτος, στους 105 εκατομμύρια τόνους, αν και αρκετοί αναλυτές υπολογίζουν πως το ποσό αυτό θα είναι ακόμα χαμηλότερο. Οι καύσωνες στη βόρεια Ινδία αναμένεται να συνεχιστούν.
Κίνα
Η Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός σίτου του κόσμου, αναμένει μειωμένες σοδειές λόγω των φθινοπωρινών πλημμύρων. Βίντεο στα social media δείχνουν, παράλληλα, την πρόωρη συγκομιδή ολόκληρων στρεμμάτων από γεωργούς που προσπαθούν να πουλήσουν το «άγουρο» σιτάρι ως ζωοτροφή. Οι τοπικές αρχές ερευνούν τις περιπτώσεις παράνομης συγκομιδής.
Μαύρη Θάλασσα
Η υγρασία του εδάφους στην Ουκρανία είναι ικανοποιητική, αλλά ο πόλεμος θα μειώσει δραστικά την ικανότητα παραγωγής των γεωργών της χώρας. Αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τί μέλλει γενέσθαι με τα γεμάτα σιλό της χώρας, δεδομένης της ανικανότητας εξαγωγών.
Η Ρωσία, από την άλλη, απολαμβάνει καλές καιρικές συνθήκες και η παραγωγή της ενδέχεται να πλησιάσει υψηλό ρεκόρ.