Πυρετώδεις είναι οι δειργασίες προκειμένου να εφαρμοσθούν ολοκληρωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία. Πολλοί κλάδοι ζητούν "βοήθεια" από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ η οποία συμβάλλει με κάθε τρόπο για την αντιμετώπιση τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα απορίες και ασάφειες, μικρές ή μεγάλες, δείχνει ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για την ολοκληρωτική εφαρμογή τους.
Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι στόχος είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία να αποτελέσουν τη μεγάλη αλλαγή του φορολογικού συστήματος με στόχο να μπει ένα τέλος στο τέρας τη γραφειοκρατίας και του περιορισμού της φοροδιαφυγής και επισημαίνουν ότι εφόσον το σύστημα δεν είναι 100% λειτουργικό δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο. Αν και η σχετική διάταξη είναι έτοιμη, φαίνεται ότι θα χρειασθεί ίσως και όλο το 2022 τα ηλεκτρονικά βιβλία να λειτουργήσουν πιλοτικά χωρίς πρόστιμα, αναφέρει το capital.
Είναι ενδεικτικό ότι οι αγρότες ζητούν την εξαιρεση τους από τα ηλεκτρονικά βιβλία και μάλιστα κατατέθηκε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα οι βουλευτές Απόστολος Αβδελάς, και Κωνσταντίνος Χήτας, έθεσαν θέμα αναστολής υποχρεωτικότητας στην τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων για αγρότες και κτηνοτρόφους.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τους αγρότες για το αίτημα τους περί αναστολής της υποχρεωτικότητας τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων και σχεδιασμού μεταβατικής περιόδου, καθώς η εφαρμογή του έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να αναδειχθούν. Επίσης αναφέρουν ότι καλούνται να διεκπεραιώνουν μια πολύ σημαντική διαδικασία, την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, έχοντας παντελή έλλειψη γνώσεων και ειδίκευσης σε όλα τα επίπεδα (τεχνικά, θεσμικά και φορολογικά), ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν τον φόβο για επιβολή προστίμων από λάθη και παραλείψεις λόγω άγνοιας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών οι επιχειρήσεις θα πρέπει για τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myData το αργότερο έως την 31.03.2022. Σημειώνεται ότι ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορούσε μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων. To πιθανότερο σενάριο είναι όμως να δοθεί μία ακόμη παράταση και τα παραστατικά να αναρτηθούν μεταγενέστερα.
Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες
1. Στην πλατφόρμα myData διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων.
2. Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 ή την 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31η Μαρτίου 2022.
3. Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων.
4. Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής "timologio" για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myData ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.
5. Μέσω της εφαρμογής "timologio", ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν:
- να διαμορφώσουν το προφίλ τους,
- να συνθέσουν το πελατολόγιό τους,
- να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και
- να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά τους (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).