Την άποψη πως η Ελλάδα υπήρξε τυχερή που η κρίση συνέβη τότε και όχι τώρα, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, εστιάζοντας στο κενό ηγεσίας, αλλά και στο αβέβαιο περιβάλλον που χαρακτηρίζει σήμερα την Ευρώπη – και όχι μόνο.
«Η Ελλάδα – πέρα από τις θυσίες του λαού και το χρέος που κλήθηκε να ρυθμίσει – υπήρξε τυχερή την περίοδο της κρίσης γιατί υπήρχε ηγεσία στην Ευρώπη σε Γερμανία και Γαλλία, αλλά και στην Αμερική, που αποφάσισε ότι έπρεπε να παραμείνει στην ευρωζώνη. Δεν ξέρω εάν σήμερα υπάρχει τέτοια ηγεσία. Ευτυχώς που η κρίση έγινε τότε και όχι τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά, σε μία συζήτηση με τον Tony Barber των Financial Times, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αντίθεση με τότε πλέον δεν ανησυχεί για τη σταθερότητα -δημοσιονομική ή χρηματοοικονομική- της χώρας. «Είμαι ήσυχος. Μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια», σχολίασε, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις της ΤτΕ για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε 2,3% εφέτος και 2,5% μεσοπρόθεσμα, πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά και μείωση του πληθωρισμού. «Εάν η Ελλάδα διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 2% τα επόμενα χρόνια και κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα από την πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο ίδιος επανέλαβε ότι πλέον έχει έρθει ο χρόνος για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, χωρίς να χρειάζεται σύγκριση με την αντίστοιχη πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, μιας και τα στοιχεία – για τον πληθωρισμό, την αγορά εργασίας – είναι διαφορετικά. «Εάν δεν διορθωθεί γρήγορα το επιτοκιακό σκηνικό θέτουμε σε κίνδυνο την ίδια την ανάπτυξη της Ευρώπης», σχολίασε. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, δίνοντας, ωστόσο, σήμα για τις πρώτες μειώσεις πιθανότατα από τον Ιούνιο. Ο ίδιος ο διοικητής, μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, εξέφρασε την άποψη πως η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να συμβαδίζει με τη Fed, όσον αφορά στο χρονισμό της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του ότι εφέτος θα μπορούσαν να υπάρξουν τέσσερις μειώσεις.
Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, ο διοικητής της ΤτΕ τη χαρακτήρισε ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», βλέποντας θετικά τη δημιουργία ενός κοινού χρηματοδοτικού κεφαλαίου, στα πρότυπα αυτού που δημιουργήθηκε για την πανδημία, που θα μπορούσε να κατευθυνθεί (και) προς αυτή την κατεύθυνση. «Ζούμε σε ένα πιο αβέβαιο περιβάλλον. Πρέπει να καθίσουμε και να σκεφτούμε λύσεις ενάντια στην κοινή απειλή, όπως η κλιματική αλλαγή, διότι ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ελέφαντας πλησιάζει», κατέληξε.