Έτος με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε το 2024 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο μήνυμα του προς το προσωπικό της τράπεζας για το νέο έτος. Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας οι εγχώριες οικονομικές εξελίξεις παραμένουν θετικές.
Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, σημαντικά υψηλότερο από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης, παρά την περιοριστική νομισματική πολιτική και τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι καλύτερες των προβλέψεων με ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ και ο χρηματοπιστωτικός τομέας εμφανίζει βελτίωση της κερδοφορίας και της ποιότητας του ενεργητικού του, σημείωσε.
Παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών που είναι εντυπωσιακή,ο Γ. Στουρνάρας αναφερθηκε στις προκλήσεις που παραμένουν και έχουν στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου, εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού παραγωγικού προτύπου, η χώρα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διασφαλίσει ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, βελτιώνοντας τις υποδομές και τις επιδόσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Παράλληλα, όπως επισήμανε απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα και ο τεχνολογικός μετασχηματισμός του, μαζί με την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Η συνέχιση της αποτελεσματικής και υπεύθυνης διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας και η ενίσχυση του ‘τριγώνου της γνώσης’ (Παιδεία – Έρευνα – Καινοτομία), είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη μακροχρόνιας ανάπτυξης και ευημερίας.
Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα,τόνισε ότι το 2024 βελτιώθηκαν περαιτέρω τα θεμελιώδη μεγέθη του. Όπως σημαίωσε στη συνέχεια ορόσημα αποτελούν η μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων στο χαμηλότερο επίπεδο από την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, η διανομή μερίσματος από τις σημαντικές τράπεζες για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαπενταετία, καθώς και η δημιουργία του λεγόμενου ‘Πέμπτου Πόλου’, με την κεφαλαιακή ενίσχυση των μικρότερων τραπεζών και, κυρίως, με την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Αττικής παράλληλα με σημαντική αύξηση κεφαλαίου. Η πράξη αυτή αφενός αντιμετώπισε αποτελεσματικά μια χρόνια εκκρεμότητα που απειλούσε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αφετέρου αποτελεί καταλύτη για την αύξηση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και την συνακόλουθη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι θα προχωρήσει σε Διοικητική Αναδιοργά που αυξήσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα και θα ενισχύσει την αξιοκρατία.
Η Διοικητική Αναδιοργάνωση θα βασίζεται σε εισήγηση κορυφαίου διεθνούς συμβούλου εξειδικευμένου σε θέματα αναδιοργάνωσης Κεντρικών Τραπεζών και επικεντρώνεται σε πέντε (5) βασικούς πυλώνες:
1. Οργανωτικές μεταβολές στα Οργανογράμματα των Υπηρεσιακών Μονάδων
2. Μοντέλο Οικογενειών Θέσεων Εργασίας (Job Family Model)
3. Σύστημα Επιπέδων Ευθύνης και Εξέλιξης
4. Σύστημα Διοίκησης της Απόδοσης
5. Νέο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Ειδικότερα για το 2024 ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι αναδιοργανώσεις όλων των Διευθύνσεων (28 Διευθύνσεις, 184 Τμήματα) και του Δικτύου της Τράπεζας (11 Υποκαταστήματα και 3 Θυρίδες), οι οποίες βασίστηκαν στην εφαρμογή ενιαίων αρχών χρηστής διακυβέρνησης και βέλτιστων πρακτικών οργάνωσης. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μείωση θέσεων διοικητικής ευθύνης σε ποσοστό περίπου 60% και αύξηση του εύρους ελέγχου σε ποσοστό περίπου 150%, χωρίς βλαπτική μεταβολή στο προσωπικό της Τράπεζας.
Ένας κρίσιμος παράγοντας της αναδιοργάνωσης της Τράπεζας είναι η επιτυχής διαχείριση των αλλαγών και η διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στα νέα δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, η Τράπεζα ενέκρινε τη θέσπιση μεταβατικής περιόδου έως το τέλος του 2025 και την επέκταση της εφαρμογής του υφιστάμενου συστήματος διαβαθμίσεων στο σύνολο του προσωπικού της, σημείωσε ο Διοικητής.
Όπως τόνισε στη συνέχεια αν θα έπρεπε να επιλέξει ένα μόνο φωτογραφικό στιγμιότυπο της χρονιάς που πέρασε το οποίο αποτυπώνει συμβολικά τη σχέση παράδοσης και εξέλιξης επισήμανε ότι αυτό θα ήταν η φωτογραφία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μπροστά από την είσοδο του ανακαινισμένου Θησαυροφυλακίου μας τον Φεβρουάριο που μας πέρασε. Στο πραγματικά σπάνιο και, επιτρέψτε μου να πω, ιστορικό αυτό στιγμιότυπο, αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη της Πολιτείας και του ελληνικού λαού κατ’ επέκταση προς την Τράπεζα και αντίστοιχα η δέσμευση μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως θεματοφύλακες όχι μόνο του πλούτου αλλά και της παραδόσεως της χώρας μας.
Η εμπιστοσύνη της Πολιτείας προς την Τράπεζα αποτυπώνεται επίσης και στη διεύρυνση του εποπτικού μας έργου με την ανάθεση σε μας της Εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τόνισε.
Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας ευχαρίστησε το προσωπικό για την αφοσίωση και την ακλόνητη δέσμευσή στο κοινό όραμα!