«Η Ρωσία είναι μεν, μία πολύ μεγάλη χώρα, αλλά από οικονομικής πλευράς δεν είναι μεγάλη δύναμη, δηλαδή, αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχει το μέγεθος της οικονομίας της Ισπανίας», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σημειώνοντας πως είναι, όμως, ένας γίγαντας στον τομέα της ενέργειας.
«Εκεί παράγει πάνω από το 11% της ενέργειας του κόσμου, άρα οι επιπτώσεις κυρίως προέρχονται από τον τομέα της ενέργειας», σχολίασε, προσθέτοντας πως η εξάρτηση της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλή σε αγαθά και υπηρεσίες, ενώ στο κομμάτι της ενέργειας έχουμε μία μέση έκθεση.
«Είμαστε από τις χώρες που εισάγουμε και πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία – το 20% και 40% των εισαγωγών μας, αντίστοιχα είναι από τη συγκεκριμένη χώρα. Τα 2/3 των ενεργειακών μας αναγκών εισάγονται, έχουμε, δηλαδή, μία μέση εξάρτηση», εξήγησε.
Όσον αφορά στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών στην Φρανκφούρτη, ο ίδιος υπογράμμισε πως υπάρχει ένα base line σενάριο που δείχνει ότι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ της ευρωζώνης θα είναι 0,5%.
«Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει ότι οι εχθροπραξίες θα τελειώσουν γρήγορα και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, Δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή, αντί για 4,2% θα είναι 2,2%. Επομένως και στο χειρότερο δυνατό σενάριο δεν βλέπουμε ύφεση. Μπορεί να υπάρξει ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ, να υπάρχουν τάσεις για αύξηση του πληθωρισμού και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά ύφεση, ήτοι αρνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης δεν βλέπουμε», τόνισε και συνέχισε: «Εάν ανέβει πολύ ο πληθωρισμός, τότε θα πέσει το διαθέσιμο εισόδημα. Δεν βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα διαιωνιστεί και το 2023 – 2024. Αντιθέτως, του χρόνου θα πέσει στο 2,3% και το 2024 στο 1,9%. Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Επομένως, απαιτεί ευρωπαική λύση».
Ερωτηθείς για την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές ομολόγων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Δεν θα σταματήσει η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα, ούτε για την Ελλάδα ούτε για τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να μειωθούν οι αγορές, οι καθαρές αγορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρχίσει να μειώνεται ο ισολογισμός της ΕΚΤ. Θα υπάρχουν επαναγορές, επενδύσεις. Δηλαδή, τα ομόλογα που λήγουν θα τα αγοράζουμε. Ειδικά τώρα για το πρόγραμμα της πανδημίας και για την Ελλάδα, η ‘ομπρέλα’ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το 2024, οπότε και θα έχουμε αποκτήσει – ίσως και νωρίτερα – επενδυτική βαθμίδα».