Ξεκίνησαν τα παζάρια για το ελληνικό χρέος, με την κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν να λαμβάνει επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων για τα δάνεια, οι οποίες ωστόσο θα είναι μικρές.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διατηρεί σκληρή στάση κάνοντας λόγο για επιμηκύνσεις που θα φτάνουν τα τρία χρόνια και σε καμία περίπτωση τα 15 χρόνια.
Όπως αναφέρει, από τη γερμανική πλευρά τα τρία χρόνια θεωρούνται αρκετά.
Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να ωθεί στα άκρα τη διαφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να απορρίπτει και τα δύο αιτήματα του ΔΝΤ σε συνάντηση που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Ο Όλαφ Σολτς διαφώνησε επίσης και με τη γαλλική πρόταση για τον μηχανισμό του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον οποίο η ελάφρυνση του χρέους θα συνδέεται αυτόματα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η Γαλλία είχε προτείνει αυτό το σχέδιο από κοινού με τον ESM.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει ένα δίλημμα, καθώς από τη μία επιδιώκει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο από την άλλη διαφωνεί με τους όρους που θέτει το Ταμείο.
Πρόκειται για μια εκρηκτική κατάσταση μιας και η Bundestag έχει συμφωνήσει στο πρόγραμμα με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ΔΝΤ.
Χθες, η συνεδρίαση του Eurogroup αποφάσισε να αναθέσει στους επικεφαλής της Τρόικας, στους «θεσμούς», την κατάρτιση και ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
Κλάους Ρέγκλινγκ και Πιερ Μοσκοβισί περιέγραψαν πως μετά την ανάλυση βιωσιμότητας, αυτός που πραγματικά θα πάρει τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος δεν είναι παρά «τα κράτη, τα κοινοβούλιά τους, αλλά και οι αγορές».
Ουσιαστικά δηλαδή, το Eurogroup που παραδοσιακά ελέγχεται από τη Γερμανία, θα κληθεί να αποφασίσει με βάση την μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που θα καταρτίσουν οι θεσμοί, τα μέτρα για την διευκόλυνση των πληρωμών του ελληνικού χρέους.