Μια σειρά από δέσμες μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προτείνει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).
Οι προτάσεις βασίζονται σε τέσσερις άξονες οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υιοθέτηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με την υλοποίηση άμεσων μέτρων θεσμικού χαρακτήρα και μεσοπρόθεσμων επίσης θεσμικών μέτρων.
Ο ΣΒΕ στην επιστολή του, επισημαίνει ότι η επιλογή και η εφαρμογή οποιονδήποτε μέτρων θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την προστασία της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Παρακαλώ πολύ δεχθείτε τα συγχαρητήρια της Διοίκησης του ΣΒΕ και εμού προσωπικά για την τελευταία επιτυχημένη πρωτοβουλία σας, που αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση σε εθνικό, αλλά, κυρίως, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προτάσεις σας κρίνονται ιδιαιτέρως θετικά από τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα στην Ελληνική περιφέρεια και δημιουργούν πραγματικές ελπίδες μετριασμού της κρίσης που έχει προκύψει.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) θεωρεί ότι την τελευταία τριετία η Κυβέρνηση με την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, κλπ.
Παράλληλα, θεωρούμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, είχαν σαφώς θετικό αποτέλεσμα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, άρα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε περίοδο πρωτόγνωρης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
Με αφορμή και σε συνέχεια της σύσκεψης των φορέων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σας υποβάλλουμε το συνημμένο υπόμνημα προτάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Προφανώς, τα μέτρα ενίσχυσης που θα ληφθούν από την Κυβέρνηση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά οι σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις τους.
Με ιδιαίτερη τιμή,
Αθανάσιος Σαββάκης
Πρόεδρος ΣΒΕ
Υπόμνημα προτάσεων του ΣΒΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Α) Λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο ΣΒΕ υποστηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες είτε θα λύσουν, είτε θα μετριάσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία από την ενεργειακή κρίση, και συγκεκριμένα:
- Τη δημιουργία «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την Ενεργειακή Κρίση». Με τον κατάλληλο σχεδιασμό ο «μηχανισμός» μπορεί να εισφέρει θετικά και αποφασιστικά στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις.
- Τη θεσμοθέτηση πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, με σημείο αναφοράς την υψηλότερη τιμή αερίου πριν την έναρξη της κρίσης
- Τη θεσμοθέτηση ημερήσιου ορίου τιμών ως προστατευτικού μέτρου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με εύρος διακύμανσης +- 10%, και, τέλος,
- Τον καθορισμό τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων ως μέτρο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση που μειωθούν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Β) Άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων
Επειδή η κρίση στην αγορά των τιμών ενέργειας είναι πολλαπλάσια αυτής που προέκυψε από την πανδημία λόγω του COVID-19, κι επειδή το πρόβλημα της ρευστότητας είναι το κυριότερο για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, ο ΣΒΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, τη λήψη αντίστοιχων μέτρων με αυτά της πανδημίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ρευστότητας:
- Επιστρεπτέες προκαταβολές για την πληρωμή των τιμολογίων ενέργειας
- Εγγυήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων
- Πληρωμή σε 12 δόσεις των τιμολογίων ενέργειας
- Αφαίρεση από τα τιμολόγια των χρεώσεων υπέρ ΑΠΕ, ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, για όλες τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στη μέση τάση.
- Άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση που θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.
- Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές σε ποσοστό αντίστοιχο της αξίας των εξαγωγών τους στον κύκλο εργασιών.
Γ) Άμεσα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα
- Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από επιχειρήσεις μέσω διαδικασιών fast track
- Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης ενεργειακών κοινοτήτων και παραγωγής ΑΠΕ γενικότερα
- Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση και άμεση λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, για την ευχέρεια εγκατάστασης virtual net metering.
- Για την προστασία των καταναλωτών μέσης τάσης προτείνεται η παροχή δυνατότητας για επιλογή τιμολογίου ως εξής: είτε σταθερό για ένα έως δύο έτη, είτε κυμαινόμενο με ανώτατο πλαφόν ή ανοικτό, ώστε να περιοριστεί η απόλυτη εξάρτηση από τη χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας.
- Θεσμοθέτηση της διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια, δηλαδή εκτός Χρηματιστηρίου.
Δ) Μεσοπρόθεσμα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα
- Αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποδοχής και διανομής νέας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που μπορεί να παραχθεί από τη βιομηχανία με τη χρήση π.χ. φωτοβολταϊκών στοιχείων.
- Θεσμοθέτηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία, όπως για παράδειγμα αντικατάσταση ενεργοβόρου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση κάθε είδους εγκαταστάσεων, με έμφαση στις εγκαταστάσεις παραγωγής.
- Πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις που υιοθετούν τη διαδικασία net metering.
- Επίσπευση του θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσης και εφαρμογής αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ
- Σχεδιασμός προγράμματος υποστήριξης του πράσινου μετασχηματισμού των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων, το οποίο θα ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης».