Ο αναλυτής της ασφαλιστικής Swiss Re Group, Jerome Haegeli χαρακτηρίζει τη 15η Αυγούστου του 1971 ως σημαδιακή ημέρα. Πριν από 51 χρόνια, ο Αμερικανός Πρόεδρος Richard Nixon διέκοψε τη μετάδοση του δημοφιλούς τηλεοπτικού σόου «Bonanza» για να ανακοινώσει στους πολίτες του πως το δολάριο δε θα συνδέεται πια με την τιμή του χρυσού. Επρόκειτο για το ξεκίνημα μίας νέας εποχής παγκοσμιοποίησης, μεταβλητών ισοτιμιών, ανοιχτών αγορών και μειωμένου πληθωρισμού που διήρκησε μισό αιώνα.
Ο Haegeli, ο οποίος έχει θητεύσει τόσο στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αλλά και το ΔΝΤ, χαρακτηρίζει την ημερομηνία ως σημαδιακή, τονίζοντας πως η περίοδος του μισού και πλέον αιώνα έχει πια τελειώσει.
«Περνούμε μία κρίση σε “αργή κίνηση” λόγω των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η κρίση αυτή θα μεταβάλλει τη μακροοικονομική πραγματικότητα», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Οι ρυθμιστές θα πρέπει να διευκολύνουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την «ανάνηψη της πραγματικής οικονομίας» με απτά μέτρα όπως επένδυση στις υποδομές. Σε αυτό το σημείο ο Haegeli τόνισε πως η πρόσφατη προσφορά ενός πράσινου ομολόγου από τη Σιγκαπούρη αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις οι οποίες αναζητούν ιδιωτικά κεφάλαια για τη βελτίωση των υποδομών τους.
Η Swiss Re προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, με το ΔΤΚ στις ΗΠΑ να κυμαίνεται κοντά στο 3% την επόμενη δεκαετία.
Αυτό σημαίνει φαινόμενο «πληθωριστικής ύφεσης», δηλαδή υψηλότερες τιμές εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, σε ολόκληρο τον κόσμο αν και θα αποφευχθεί η αντίστοιχη περίοδος του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ‘70. Αν και η ύφεση αυτή θα είναι σχετικά περιορισμένη στις ΗΠΑ, η Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες, δεδομένων των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου.