Να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια «στρογγυλή τράπεζα» για το δημόσιο χρέος συμφώνησαν Κινέζοι αξιωματούχοι. Στις συζητήσεις το «παρών» θα δώσει ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΝΤ, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι αισθάνεται «λίγο πιο αισιόδοξη» για τις προοπτικές αντιμετώπισης των μεγάλων ζητημάτων χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μετά τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τις κινεζικές αρχές την περασμένη εβδομάδα.
Η «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων»
Η επικεφαλής του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα είχε μια «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων» με τους Κινέζους ομολόγους της σχετικά με την ανάγκη επιτάχυνσης της ελάφρυνσης του χρέους για χώρες όπως η Ζάμπια και η Σρι Λάνκα, προσθέτοντας ότι βλέπει «χώρο για μια πλατφόρμα για πιο συστηματική ανταλλαγή απόψεων σε θέματα χρέους, όπου η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο».
Την Πέμπτη, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαίωση από τους Κινέζους ηγέτες για το θέμα του χρέους κατά τη διάρκεια των συναντήσεών της, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να επιταχυνθούν οι επεξεργασίες στο πλαίσιο της G20, αλλά και να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν και χώρες μεσαίου εισοδήματος.
Η Κίνα έχει υποστηρίξει ότι οι ιδιώτες πιστωτές και οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα πρέπει να υποχρεωθούν να αποδεχθούν «κούρεμα» χρέους για να καταστεί η διαδικασία της ελάφρυνσης δίκαιη.
Ανάγκη συστημικής λύσης
Ο Κέβιν Γκάλαχερ, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, δήλωσε ότι χρειάζεται σαφώς μια ευρύτερη, πιο συστημική λύση.
«Μια συστημική λύση θα μπορούσε να είναι “μουσική στα αυτιά” όλων μας, αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πραγματικά να συγκεντρώσουμε όλες τις διαφορετικές κατηγορίες πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, αλλά κυρίως των ιδιωτών ομολογιούχων και των Κινέζων», δήλωσε.
Είπε επίσης ότι είναι απαραίτητο να απομακρυνθούμε από την κατά περίπτωση προσέγγιση του πλαισίου της G20, προς την πιο συστημική οπτική των προηγούμενων αναδιαρθρώσεων χρέους.
Από την πλευρά της, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι στις συζητήσεις με την Κίνα σημειώθηκε κάποια πρόοδος.
«Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να σχηματίσουμε μια παγκόσμια στρογγυλή τράπεζα για το δημόσιο χρέος σε ανώτατο επίπεδο – (να συμμετέχουν) οι βασικοί πιστωτές, ορισμένοι από τους δανειολήπτες, ο ιδιωτικός τομέας – με συνδιοργανωτές την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και την προεδρία της G20», είπε.
«Χρειαζόμαστε αυτό το μέρος … Δεν μπορούμε να έχουμε λύσεις για τον συστημικό κίνδυνο με τα μέρη αυτής της λύσης να βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια και να μην μιλούν μεταξύ τους ταυτόχρονα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί», είπε.
Η στρογγυλή τράπεζα
Η προτεινόμενη στρογγυλή τράπεζα προσέφερε μια δομή που θα βοηθούσε στη βελτίωση της διαδικασίας αντιμετώπισης του χρέους και στην αποφυγή μιας συστημικής κρίσης χρέους, είπε.
Δεν έγιναν άμεσα γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη στρογγυλή τράπεζα και το πότε θα μπορούσε να έχει μια πρώτη συνεδρίαση.
Η Γκεοργκίεβα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass και άλλοι οικονομικοί ηγέτες συναντήθηκαν στην κινεζική επαρχία Anhui την περασμένη εβδομάδα με αξιωματούχους της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, του υπουργείου Οικονομικών της Κίνας και της EXIM Bank και της China Development Bank.