Στο “μαξιλάρι” που θα διασώσει την ελληνική οικονομία από την πτώση εστιάζει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κρατώντας εφεδρείες για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Η σκιά της πανδημίας έχει απλωθεί σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, όπου η πορεία του τουρισμού αποτελεί το βασικό παράγοντα για την πορεία της ύφεσης το 2020, ενώ η επαναφορά του τουρισμού, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική ή μη αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων θα κρίνει την ανάκαμψη του 2021.
Η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως στόχος ήταν διασωθεί όσο γινόταν ο τουρισμός και υπολογίζεται ότι τελικά θα υπάρξουν 4 εκατομμύρια επισκέπτες, που μεταφράζεται σε τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι το 2019 ο τουρισμός έφερε περισσότερα από 18 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Εξαιτίας της πανδημίας, στη φετινή χρονιά ξεκίνησε όμως από το μηδέν. Η ύφεση στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο εκτοξεύθηκε στο 15,2% και η αγωνία των πολιτών είναι διάχυτη για τις επιπτώσεις της ύφεσης στις αμοιβές, στην εργασία και φυσικά στη ρευστότητα της αγοράς, αναφέρει το newmoney.
Πονοκέφαλος αποτελεί η πορεία του προϋπολογισμού όπου αναμένεται δημοσιονομικός εκτροχιασμός με το πρωτογενές έλλειμμα να υπολογίζεται στο 6-7% του ΑΕΠ. Μέχρι στιγμής οι κυβερνητικές παρεμβάσεις ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ, στο οποίο ποσό αναμένεται να προστεθούν περί τα 5-6 δισ. ευρώ που αποτελεί το φθινοπωρινό κυβερνητικό πακέτο. Μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η οποία άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται στα 38 δισ. ευρώ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου παραμένει η διατήρηση του μαξιλαριού ρευστότητας στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιτυγχάνεται με τα φορολογικά έσοδα, όπως και με τους προσεχείς κοιτονικούς πόρους (υπολογίζονται στα 3-4 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες), ενώ δεν αποκλείεται η χώρα να βγει εκ νέου στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους.
Αύξηση δαπανών
Η αύξηση κατά 6 δισ. ευρώ των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού άνοιξε το δρόμο για την εφάπαξ πληρωμή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων (600 εκατ. ευρώ), την επέκταση των μέτρων στήριξης και την εφαρμογή νέων παρεμβάσεων για εργαζομένους, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας. Αυξάνονται κατά 4 δισ. ευρώ οι “πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού», όπου με το ποσό αυτό θα χρηματοδοτηθεί η παράταση των ήδη ληφθέντων μέτρων (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αναστολές συμβάσεων κλπ) και η εφαρμογή νέων παρεμβάσεων στήριξης εργαζομένων , επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων). Επίσης, αυξάνονται κατά 76 εκατ. ευρώ οι “πιστώσεις για την ειδική χρηματοδότηση φορέων Γενικής Κυβέρνησης για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων τους προς τρίτους και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».
Εξαγγελίες εξαμήνου από τη ΔΕΘ
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε έδωσε στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής των επόμενων μηνών τονίζοντας πως “δε γνωρίζουμε τη διάρκεια της κρίσης και οφείλουμε να κρατάμε εφεδρείες. Δε σπαταλάμε αλόγιστα πόρους” και πρόσθεσε “θέλουμε κάθε χρήμα, είτε του Έλληνα φορολογούμενου, είτε του ευρωπαίου φορολογούμενου να πιάνει τόπο. Και περισσότερα θα είμαι σε θέση να εξαγγείλω στη Θεσσαλονίκη σε πέντε ημέρες από τώρα. Όταν και θα περιγράψω τον προγραμματισμό των κυβερνητικών μέτρων για τους δύσκολους επόμενους έξι μήνες», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το πόσο βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει η οικονομία ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ποτέ δε καλλιέργησα ψευδαισθήσεις και εξήγησα ότι ο στόχος μας είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες.
“Στην αρχή αυτής της κρίσης όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών έλεγαν ότι επειδή η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό θα έχει τελικά τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ. Αυτό ευτυχώς δεν αποδεικνύεται», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Επανέλαβε ότι “είχαμε χαμηλότερη ύφεση από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ποτέ δεν είπαμε ότι δε θα υπάρχει ύφεση, αλλά έχει σημασία για τον οικονομικό μας προγραμματισμό ότι λίγο ή πολύ είναι τα νούμερα που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ευτυχώς μέσα σε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο περιβάλλον δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις κάποιων που έλεγαν ότι θα έχουμε τη χειρότερη ύφεση από όλη την Ευρώπη”. Σχετικά με την πορεία του τουρισμού, πως σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από την τουριστική χρονιά, και αυτό παραμένει ο στόχος μας, προσθέτοντας “υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία».