Ακόμη τέσσερις κινεζικές εταιρείες μπήκαν στην black list εξαγωγών των ΗΠΑ επειδή επιδιώκουν να αποκτήσουν τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης για τον κινεζικό στρατό.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι εταιρείες αυτές εμπλέκονται στην παροχή τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης στα προγράμματα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας και σε χρήστες στρατιωτικών πληροφοριών.
Με την προσθήκη στη λίστα, οι προμηθευτές χρειάζονται άδειες, οι οποίες είναι πιθανό να απορριφθούν, για να στείλουν αγαθά και τεχνολογία σε εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.
Οι κινεζικές εταιρείες είναι οι LINKZOL (Beijing) Technology Co, Xi’an Like Innovative Information Technology Co, Beijing Anwise Technology Co και SITONHOLY (Tianjin) Co, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αντιδράσεις από την Κίνα
Η Κίνα αντιτίθεται στις ΗΠΑ που κάνουν κατάχρηση του καταλόγου και άλλων εργαλείων ελέγχου των εξαγωγών για να περιορίσουν ή να αποκλείσουν κινεζικές εταιρείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.
Προέτρεψε παράλληλα τις ΗΠΑ να σταματήσουν να πολιτικοποιούν θέματα εμπορίου και τεχνολογίας.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η κανονική οικονομική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας δεν πρέπει να διαταραχθεί ή να περιοριστεί. «Είμαστε πάντα αντίθετοι στις μονομερείς και παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μάο.
Οι στρατιωτικές επαφές ΗΠΑ-Κίνας επαναλήφθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά οι εντάσεις συνεχίζονται λόγω των θεμελιωδών διαφορών σχετικά με την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που παραμένουν επικίνδυνα δυνητικά σημεία ανάφλεξης.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια στην αγορά και την ανάπτυξη εξοπλισμού, στο πλαίσιο των εκσυγχρονιστικών του προσπαθειών για τη δημιουργία ενός στρατού «παγκόσμιας κλάσης» μέχρι το 2050, με τον υπερμεγέθη αμυντικό προϋπολογισμό του Πεκίνου να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από την οικονομία εδώ και μερικά χρόνια.