Με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό «The Lancet» να φανερώνει πως η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να στείλει έναν ασθενή στο νοσοκομείο και την ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών COVID να αυξάνει σταθερά με έναν στους δύο να είναι πάνω από 65 ετών, η μάχη για την αύξηση των εμβολιασμών δίνεται σε όλα τα μέτωπα: Στα εμβολιαστικά κέντρα, στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, πόρτα-πόρτα στα απομακρυσμένα χωριά, σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς και σε μίνι εμβολιαστικά κέντρα θα στηθούν με κινητές μονάδες έξω από τα πανεπιστήμια για να εμβολιάσουν φοιτητές και ακαδημαϊκούς.
Η πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς έτυχε αποδοχής από την ίδια την εκκλησία και τους πιστούς, ωστόσο προκάλεσε και πολλά δυσμενή σχόλια από τους αμετανόητους «αρνητές»με τον ιερέα από την Κρήτη που έκανε την αρχή να δέχεται ακόμα και απειλές κατά της ζωής του, όπως άλλωστε ισχύει και για όλους τους επιστήμονες που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό αλλά και της μάχη για την ενημέρωση του κόσμου.
Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων συζητιέται και έρχεται πιο κοντά στην εφαρμογή του η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους που έχουν καθημερινή επαφή με το κοινό όπως είναι στο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι στις εφορίες, στα ΚΕΠ και σε άλλες υπηρεσίες καθημερινής συναλλαγής με πολίτες, αλλά όπως είναι και οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στον ιδιωτικό τομέα. Η επέκταση ή όχι της υποχρεωτικότητας θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, που θα αποτυπώσουν τη μεγάλη επιστροφή των παραθεριστών στα αστικά κέντρα, ενώ ήδη πανελλαδικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας COVID εμφανίζουν πληρότητα 68%.
Προτού ωστόσο επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, θα ξημερώσει από τις 13 Σεπτέμβρη, μια διαφορετική, πιο περιορισμένη και σίγουρα πιο ακριβή στην τσέπη καθημερινότητα για τα μη εμβολιασμένα άτομα, η οποία ουσιαστικά αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για τον εμβολιασμό μέσω της δημιουργίας αντικινήτρων για όσους εξακολουθούν αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, δισταγμό η άρνηση τα εμβόλια. Έτσι τα μη εμβολιασμένα άτομα που ανήκουν στις κατηγορίες των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων σε τουρισμό και εστίαση, των εργαζομένων σε καλλιτεχνικούς χώρους θεάματος ή μουσικής καθώς και οι φοιτητές και όλοι οι ακαδημαϊκοί θα πρέπει να κάνουν δύο rapid τεστ την εβδομάδα διάρκειας 48 h ενώ για έξτρα δραστηριότητες θα χρειαστούν περαιτέρω τεστ και αυτά στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με προσωπική τους δαπάνη.
Έτσι για παράδειγμα εάν κάποιος θέλει να πάει σινεμά (χειμερινό-κλειστό) μέσα στη βδομάδα θα χρειαστεί να κάνει ένα επιπλέον rapid τεστ εφόσον δεν τον καλύπτουν τα προηγούμενα δύο και να πληρώσει και το εισιτήριο, οπότε η δαπάνη υπερδιπλασιάζεται και φτάνει τα 19 ευρώ ανά άτομο. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί για να πάει κάποιος στο θέατρο.
«Μπλόκο» όμως περιμένει τους μη εμβολιασμένους από 13 Σεπτεμβρίου και στο εσωτερικό χώρο των καταστημάτων εστίασης και των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης με τους μη εμβολιασμένους να μπορούνε να εξυπηρετηθούνε μόνο στον υπαίθριο χώρο με λάμπες υγραερίου, τα γνωστά μας «μανιτάρια».
Για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα χρειαστεί να κάνουνε ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την εργασία τους και εκείνο τον αριθμό των τεστ για τις υπόλοιπες δραστηριότητες ανάλογα με το πόσο αθλούνται, πόσο συχνά πάνε σινεμά, πόσο συχνά θέλουν να βγουν έξω για φαγητού και πόσο συχνά πηγαίνουνε σε θέατρα και μουσικές σκηνές.
Η μεγάλη διαφορά στον οικονομικό προϋπολογισμό του μήνα αναμένεται να καταγραφεί στους νέους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω που αυτή τη στιγμή είναι εμβολιασμένοι μόνο τέσσερις στους 10.
Η αύξηση του κόστους ζωής μαζί με κάποια εμπόδια που θα στερούν την εύκολη πρόσβαση σε μία σειρά από δραστηριότητες στα άτομα τα οποία δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί δεν γίνεται με τιμωρητική πρόθεση όπως εξηγούν από του Μαξίμου, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Όσο μεγαλύτερη κινητικότητα διαθέτουν οι νέοι κι όσο περισσότερες δραστηριότητες κάνουν, το γεγονός ότι θα στερηθούν το να μπορούν να πηγαίνουν γήπεδο και να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα, είναι μία σειρά από παράγοντες-κλειδιά που αναμένεται να ωθήσουν περισσότερους ανθρώπους στην απόφαση του άμεσου εμβολιασμού μέσα στο προσεχές διάστημα καθώς χρειάζεται να σηκώσουμε το τείχος ανοσίας μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι (δηλαδή μέχρι να εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος) καθώς κάποια στιγμή στον Οκτώβριο κρυώνει ο καιρός και μεταφέρονται εσωτερικά πολλές δραστηριότητες.
Από 13 Σεπτεμβρίου η διαφορετική καθημερινότητα που περιμένει κυρίως τους νέους ηλικίας 18 ετών κι άνω θα έχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα περισσότερα πηγαινέλα για rapid τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αρκετά μπλόκα σε εσωτερικούς χώρους και μπόλικα rapid τεστ που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά την τσέπη του εργαζόμενου κατά περισσότερο από 100 € το μήνα.
Είτε μέσα από την οικονομική πίεση είτε μέσα από την πίεση της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, οι νέοι μας κάποια στιγμή θα εμβολιαστούν σε μεγαλύτερο ποσοστό για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την αύξηση των εμβολιασμών κατά 1 εκατομμύριο ώστε να φτάσουμε σ’ ένα επίπεδο που είναι μίνιμουμ ασφαλές για να ορθώσουμε το τείχος ανοσίας και να μην αφήσουμε τη μετάλλαξη Δέλτα να απειλήσει την εκπαίδευση, την εργασία, τον τουρισμό, την εστίαση και τον αθλητισμό.