Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία κατ;αβολής των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης –μαζί και των αναδρομικών τους– αναμένεται να δοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.
Ο εν λόγω νόμος αν και ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2020, σε ό,τι αφορά το σκέλος των ανταποδοτικών συντάξεων, ισχύει από τον Οκτώβριο του 2019. Η αναδρομική ισχύς των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης επιβλήθηκε από το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι οποίες αποτέλεσαν τον ''οδηγό'' για τις σχετικές διατάξεις του νόμου Βρούτση, εκδόθηκαν τον Οκτώβριο του 2019. Έτσι, όταν οι δικαιούχοι λάβουν την αύξηση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος, θα λάβουν αναδρομικά για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως και ένα μήνα πριν την καταβολή των αυξήσεων. Αν –για παράδειγμα– καταβληθούν οι αυξήσεις τον Ιούνιο του 2021, οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 20 μηνών, για το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2019 – Μαΐου 2020. Πάντως, έως τώρα, δεν φαίνεται –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– να έχει ''κλειδώσει'' ο ακριβής χρόνος πληρωμής των αυξήσεων και, ακολούθως των αναδρομικών.
Για το υπουργείο Εργασίας προέχει η ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών από τις περικοπές μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 στους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων και, έπειτα, η πληρωμή της προκαταβολής σύνταξης, βάσει της σχετικής τροπολογίας Χατζηδάκη.
Όσον αφορά τα αναδρομικά των κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων, εκκρεμούν δύο ακόμα πληρωμές. Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών. Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.
Όσον αφορά τους δικαιούχους προκαταβολής σύνταξης (η πληρωμή των οποίων αποτελεί δηλωμένη πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας για φέτος), ο σχετικός μηχανισμός αναμένεται να είναι έτοιμος τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, έτσι ώστε πρώτες πληρωμές να ''τρέξουν'' από τις αρχές καλοκαιριού. Το ''φορτωμένο'' αυτό χρονοδιάγραμμα πληρωμών τους αμέσως επόμενους μήνες σε συνδυασμό με τη διαδικασία επανϋπολογισμού των κύριων συντάξεων (η οποία απαιτεί και αυτή τον χρόνο της) –σύμφωνα με στελέχη των ταμείων – φαίνεται πως μεταθέτουν τη χρονική στιγμή της καταβολής των αυξήσεων εντός του προσεχούς καλοκαιριού και πιθανότατα προς το τέλος του.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις γύρω στους 50.000 νέους συνταξιούχους, που έλαβαν δηλαδή για πρώτη φορά σύνταξη μετά τις 13/5/2016 και είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα λάβουν αύξηση στις αποδοχές τους. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται το 100% της αύξησης. Κατά μέσο όρο η αύξηση ανέρχεται σε ποσό 30-50 ευρώ/μήνα. Αύξηση, όμως, αν και ''λογιστική',' δικαιούνται και επιπλέον 150.000 "παλιοί" συνταξιούχοι, που ελάμβαναν δηλαδή σύνταξη πριν τις 13/5/2016 και είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται να λάβουν την αύξηση σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Με την καταβολή αυτή θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης (για τα έτη 2020 και 2021). Κατά μέσο όρο η αύξηση ανέρχεται σε ποσό 30-50 ευρώ/μήνα. Από την κατηγορία των "παλιών" συνταξιούχων, οι 50.000 ισοσκελίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίσουν επιπλέον διαφορά 30 ευρώ, ενώ 100.000 που μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων που έγινε την 1/1/2019 είχαν λάβει αύξηση θα δικαιούνται και νέας προσαύξησης. Κατά μέσο όρο η αύξηση ανέρχεται σε ποσό 50 ευρώ/μήνα.
Εκκρεμείς
Μέχρι τις 10 Μαρτίου θα βγει στον "αέρα" η πλατφόρμα για τις καθυστερημένες εκκρεμείς συντάξεις και οι δικαιούχοι με μια εύκολη διαδικασία θα δηλώνουν ότι ενδιαφέρεται να ενταχθούν σε αυτό το μέτρο. Όπως δήλωσε στο MEGA, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μέχρι το Πάσχα θα γίνει προσπάθεια να καταβληθούν οι προκαταβολές των εθνικών συντάξεων.
Αυτή η κίνηση είναι μια πρώτη απάντηση της πολιτείας στις περιπτώσεις που υπάρχει καθυστέρηση. Η προσπάθεια, όπως είπε, θα γίνει σε δυο μέτωπα, αφενός σε ψηφιακό επίπεδο και αφετέρου στο επίπεδο των απλουστεύσεων και τη μάχη ενάντια στη γραφειοκρατία.
Μιλώντας με αριθμούς, ο υπουργός υποστήριξε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 έβγαιναν κάθε μήνα 12.000 συντάξεις και το τελευταίο εξάμηνο του 2020, περίπου 17.000 το μήνα. Για να αντιμετωπιστεί το θέμα πρέπει ως το καλοκαίρι να έχουν ξεπεραστεί οι 35.000 συντάξεις το μήνα. Στο δίπτυχο οικονομία κα υγεία, η κυβέρνηση έχει προτάξει την υγεία, υπογράμμισε. Ωστόσο για την οικονομία μέχρι στιγμής έχει δοθεί το πιο μαζικό πακέτο στήριξης από την μεταπολίτευση έως σήμερα.
Για τους μακροχρόνια ανέργους είπε ότι έχουν δοθεί έκτακτες ενισχύσεις, ενώ με ρύθμιση κάποιος μπορεί να έχει για ένα χρόνο πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμα και χωρίς ημερομίσθια. Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων υποστήριξε ότι αποτελούν εκκρεμότητα, ωστόσο μέσα στη βδομάδα θα δημοσιευτεί ΚΥΑ για τον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων. Μετά την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων, θα δοθούν και τα χρήματα των αναδρομικών.
Τέλος αναφέρθηκε και στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο για το οποίο αρκέστηκε να μιλήσει για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με την οποία ένας εργαζόμενος θα μπορεί να εργαστεί μια μέρα επί 10 συνεχόμενες ώρες, αλλά μια άλλη μέρα θα εργαστεί μόνο 6, αλλά και ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς θα καταγράφει αυτόματα και θα περνάει στην ΕΡΓΑΝΗ την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από τον τόπο εργασίας.