Επιπλέον 700 εκατομμύρια ευρώ θα μοιρασθούν στους συνταξιούχους το 2023, ενώ αναμένεται τα αναδρομικά από τη απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων τα οποία αναλογούν στην περίοδο από Ιούνιο 2015 έως Μάιου 2016.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για προσχέδιο του προϋπολογισμού «δείχνουν» επιπλέον ποσό 420 εκατομμυρίων ευρώ για τις αυξήσεις των συντάξεων του νέου έτους και 280 εκατομμυρίων από τη κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους.
Τα ακριβή στοιχεία θα «κλειδώσουν» το φθινόπωρο όταν θα ξεκαθαρίσει και το ενδεχόμενο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, δηλαδή κατά πόσο θα γίνουν τους επόμενους μήνες ή εντός του επομένου έτους.
Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν», αύξηση στις συντάξεις, γύρω στο 5% με 6%, αναλόγως με την εξέλιξη του τιμαρίθμου και της αύξησης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%).
Η αύξηση θα δοθεί μόνο σε όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Αντιθέτως εάν ελάμβαναν υψηλότερο ποσό σύνταξης, από αυτή που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους δεν θα πάρουν αύξηση. Η σύνταξη – μετά τον επανυπολογισμό – συνέχισε να καταβάλλεται, ως είχε.
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Αυξημένο ποσό σύνταξης θα έχουν οι συνταξιούχοι και εξαιτίας της κατάργησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία – σημειωτέον – έχει ήδη καταργηθεί για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η εισφορά θα καταργηθεί το 2023 και για τους συνταξιούχους αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό θα προκαλέσει αύξηση του τελικού ποσού από 25 ευρώ εως 125 ευρώ το μήνα για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα ανω των 12.000 ευρω.
Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.
Αναδρομικά
Πέραν αυτών σε αναμονή βρίσκονται οι συνταξιούχοι για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τις επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα).
Η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει το γεγονός ότι η απόφαση θα είναι θετική για τις συνταξιουχικές οργανώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ και εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους αποπληρωμής των αναδρομικών – όπως είναι οι δόσεις -, ώστε να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγεί αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.
Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως και τώρα αναμένεται η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγουμένου Ιανουαρίου που θα κρίνει το νέο γύρο αναδρομικών.
Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.