Προειδοποίηση ότι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς εντοπίζεται μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, απηύθυνε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν νέα μέτρα σε περίπτωση που η κάλυψη των ΜΕΘ φθάσει στο 80%.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι ο κεντρικός τομέας Αθήνας βρίσκεται επιδημιολογικά στο «πορτοκαλί», άλλα πλησιάζει στο «κόκκινο».
«Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο κεντρικός τομέας Αθήνας, με μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων 800 περίπου, μεγάλη αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ υπερβαίνει το 60%. Αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος. Αν δούμε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ φτάσει το 80% στην περιοχή Αττικής, κυρίως στην περιοχή του κεντρικού τομέα, τότε θα παρέμβει η επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
«Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό. Όλα θα αυξηθούν, και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, το ζήτημα είναι να γίνει σε ανεκτό επίπεδο, να έχουμε δηλαδή αρκετές ελεύθερες μονάδες στις ΜΕΘ και δε θα φοβόμαστε ότι θα μείνουν εκτός πολίτες. Οριακά ανοιχτό είναι το ΕΣΥ με κάλυψη μονάδων 60%, με μονάδες ΜΕΘ στο 80% νομίζω πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα επί του διλήμματος λιανεμπόριο ή γυνάσια - λύκεια, ο κ. Σύψας παραδέχθηκε ότι υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα.
«Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα [...] Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό [...] το ζήτημα είναι να γίνει σε ανεκτό επίπεδο» σημείωσε.
«Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση - υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν» τόνισε ο καθηγητής.