Επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν τη μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα, δύο μεγάλα γερμανικά έντυπα προχωρούν σήμερα σε μια σύγκριση των τελευταίων ομιλιών του από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Άρθρο για την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φιλοξενεί σήμερα η Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο: «Ήταν μια φορά και έναν καιρό ένας λυτρωτής», και υπότιτλο: «Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας κάνει σήμερα ακριβώς εκείνο που αναθεμάτιζε παλαιότερα, περικοπές. Σύντομα όλα αυτά θα είναι παρελθόν, υπόσχεται στη μεγάλη του ομιλία. Μόνον που δεν ακούει σχεδόν κανείς».
Μέσα από μια σύντομη αναδρομή στις τρεις τελευταίες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, η Süddeutsche Zeitung επιχειρεί να σκιαγραφήσει τη μετάλλαξη του έλληνα πρωθυπουργού. Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, «όποιος κυβερνά πρέπει να εμφανίζεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη και να εξηγεί την πολιτική του. Κανένα άλλο ραντεβού δεν είναι τόσο χαρακτηριστικό για την ικανότητα μετάλλαξης του 42χρονου αριστερού πολιτικού αλλά και για τις αντοχές της χώρας».
Όπως γράφει η SZ: «Εάν θέλει κανείς να τον προσεγγίσει με θετικό τρόπο, θα έλεγε ότι ο Τσίπρας είναι ο άνθρωπος της εναλλαγής. Το 2014 μίλησε από το βήμα ένας λυτρωτής. Ο Τσίπρας ήταν τότε πολιτικός της αντιπολίτευσης και στο δρόμο προς την πρωθυπουργία. Ο ηγέτης της αριστερής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν το τέλος της πολιτικής της λιτότητας.
Το 2015 μίλησε στη Θεσσαλονίκη ο προφανώς μεγαλύτερος τζογαδόρος που έχει ζήσει ποτέ η χώρα. Η διελκυστίνδα με τους ευρωπαίους πιστωτές για τη μελλοντική πολιτική διάσωσης οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής.
Στο τέλος ο Τσίπρας αναγκάστηκε να υπογράψει το επόμενο σκληρό μνημόνιο. Τότε οι ακροατές του στη Θεσσαλονίκη έζησαν έναν πειθήνιο, αλλά όχι και λιγόψυχο Τσίπρα. Λίγες μέρες αργότερα αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής των πρόωρων εκλογών. Και το 2016;»
«(Το 2016) το κοινό γνωρίζει και πάλι έναν καινούριο Τσίπρα. Αυτή τη φορά τον πολιτικό ρεαλιστή. Η απογοήτευση είναι μεγάλη. 15.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους κατά της πολιτικής του, επειδή επιθυμούν τον παλιό Τσίπρα. Που επιτίθεντο στο παρελθόν σε όλους εκείνους που δεν είχαν άλλες απαντήσεις στην κρίση, πέρα από τις περικοπές. Που υποτίθεται ότι απλώς υιοθετούσαν τις επιταγές των Βρυξελλών (…)».
Στο σημείο αυτό η εφημερίδα σημειώνει ότι τις τελευταίες μέρες η αντιπολίτευση στην Ελλάδα έβγαλε από το συρτάρι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ από το 2014, προβάλλοντάς το στο διαδίκτυο υπό τον τίτλο «τα 25 ψέματα του Αλέξη Τσίπρα».
Πιο συνεπής ο Τσίπρας στις περικοπές από τους προκατόχους του
«Πράγματι», σχολιάζει η SZ, «το 2016 η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που σκιαγράφησε το 2014 ο Τσίπρας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα πρόσωπα των ακροατών στη ΔΕΘ (…) και τα γεμάτα ρυτίδες πρόσωπα των μάνατζερ (…).
Ο Τσίπρας εκτελεί πλέον την πολιτική των περικοπών και μάλιστα με μεγαλύτερη συνέπεια από τους προκατόχους του. Εφαρμόζει μια πολιτική την οποία ανέκαθεν απέρριπτε. Απογοητευμένο, το σύνολο της νεολαίας του κόμματος γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δε ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος που προτιμούσε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ παρά να κάνει περικοπές, ακρωτηριάστηκε από τον Τσίπρα».
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πλέον να χτίσει μια νέα Ελλάδα, «αυτή τη φορά όμως δίνει περισσότερο χρόνο στον εαυτό του, μέχρι το 2021. Στις προηγούμενες εμφανίσεις του σκιαγραφούσε πάντα την εικόνα ενός κοινού εχθρού. Το 2014 ήταν οι παλιές πολιτικές δυνάμεις, τα παραδοσιακά κόμματα όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. (…)
Όταν ανήλθε στην εξουσία προστέθηκε η ΕΕ ως ο παντοδύναμος αντίπαλος των Ελλήνων», μοναδική επιδίωξη της οποίας είναι «να καταστρέψει την Ελλάδα. Πριν από έναν χρόνο έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί υπέγραψε ο ίδιος το νέο πακέτο βοήθειας.
Η απάντησή του τότε: το πακέτο λιτότητας επιβλήθηκε στη χώρα (…) στο πλαίσιο ενός οικονομικού πολέμου. Η κυβέρνηση κατόρθωσε όμως να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους δανειστές, όπως ισχυρίζεται η ίδια: το πακέτο είναι κοινωνικά πιο ισορροπημένο από τα προηγούμενα (…)».
«Εντέλει η αλλαγή πλεύσης του Τσίπρα συνέβαλε στην περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Το στρατόπεδο της αποχής διογκώθηκε. Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της συντηρητικής ΝΔ. Εντούτοις κανείς δεν πιστεύει πραγματικά στο σενάριο πρόωρων εκλογών, όπως ζητά επίμονα η αντιπολίτευση. Τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά μια άλλη κυβέρνηση από το να κάνει περικοπές;
Ο Τσίπρας φαίνεται να έχει αποδεχτεί την πολιτική των περικοπών. Μέχρι πρότινος η κυβέρνησή του ξεκαθάριζε ότι η πολιτική αυτή τους έχει επιβληθεί και πως δεν την κάνουν κτήμα τους. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Από την ομιλία του Τσίπρα το Σάββατο έλειπε η εν μέρει επιθετική του κριτική προς τους δανειστές.
Δεν γίνεται πλέον λόγος για εκβιασμό. Παρουσιάζοντας το όραμά του για την ισχυρή Ελλάδα μέχρι το 2021, είπε ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν οι δανειστές εγκαταλείψουν τη σκληρή τους στάση έναντι της Ελλάδας. Ο Τσίπρας είπε: ‘Αυτό δεν είναι όλο. Θα τα καταφέρουμε μόνον εάν αναθεωρήσουμε και εμείς τις θέσεις μας».
Η SZ σχολιάζει ότι πρόκειται για τη δική του εκδοχή του «θα τα καταφέρουμε» που έχει πει η καγκελάριος Μέρκελ για την προσφυγική κρίση. «Κρίμα για τον ίδιο όμως που οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί μποϋκοτάρισαν τη μετάδοση της ομιλίας του» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, καταλήγει η SZ.
Spiegel: Ο νέος Τσίπρας
Για μετάλλαξη του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εν γένει κάνει λόγο και το Der Spiegel. Υπό τον τίτλο «Ο νέος Τσίπρας» το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός παρέμεινε σκληρός μόνον σε ένα σημείο: σε εκείνο που αφορά τις γερμανικές επανορθώσεις.
«Εδώ και μήνες μαίνεται η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας λόγω πιθανών επανορθώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει τις αξιώσεις της έναντι της Γερμανίας, διεμήνυσε εκ νέου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή. ‘Είναι απλά θέμα χρόνου, η σωστή συγκυρία όμως είναι σημαντική. Δεν θα βιαστούμε, αλλά δεν εγκαταλείπουμε’, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Spiegel Online, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει την αξίωση δισεκατομμυρίων και δη «με επιτυχία».
«(…) Από την ομιλία του δεν έλειψε και η αυτοκριτική. Αναφέρθηκε στην ακραία του στάση στην αρχή της θητείας του (…) όταν οι απόψεις του έπρεπε να δοκιμαστούν στην πραγματικότητα. Παραδέχθηκε επίσης ότι οι συνομιλίες με τους πιστωτές δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως το σχεδίαζε.
Τη νέα, μετριοπαθή του πλευρά την έδειξε και την επομένη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου όταν αρνήθηκε να βάλει εναντίον του Β. Σόιμπλε», εξαιτίας της κριτικής που άσκησε ο γερμανός υπ. Οικονομικών στη σύνοδο των μεσογειακών χωρών της ευρωζώνης.
«Σύμφωνα με δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται τέσσερις μονάδες των Συντηρητικών της ΝΔ. Δεν πρόκειται για ένα τόσο κακό αποτέλεσμα με δεδομένη τη στροφή 180 μοιρών του κόμματος Τσίπρα, που από ακραίοι έγιναν ρεαλιστές», σχολιάζει το Spiegel.
Πηγή: Deutsche Welle