Tα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού θεωρούν υπερβολικές τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας έως 100 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.
Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Ο Σολτς ενώπιον του ελληνικού ζητήματος», προσθέτει ότι το Ταμείο εξαρτά τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα από την απόφαση των Ευρωπαίων να μειώσουν το ελληνικό χρέος σε τέτοια έκταση, ώστε η χρηματοδότησή του να μη φρενάρει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να μην τρομάζει τους υποψήφιους επενδυτές στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), βρίσκεται σε πιο άνετη θέση όσον αφορά το ΔΝΤ, καθώς δεν έχει υποστηρίξει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως έχει κάνει η Χριστιανική Ένωση (το CDU της Άνγκελα Μέρκελ και το βαυαρικό CSU). «Η Ένωση πρέπει να βγει τώρα από το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει μόνη της», δήλωσε ο Άχιμ Ποστ, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD. Για τους Σοσιαλδημοκράτες αυτό που είχε πάντα σημασία ήταν η τεχνογνωσία του και στη θέση αυτή εμμένει.
Όπως σημειώνουν στα ανώτατα κλιμάκιά του, δεν είναι κατανοητό, γιατί πρέπει να συμμετέχει χρηματοδοτικά το SPD, εφόσον υπάρχουν πολλά διαθέσιμα κεφάλαια από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Επίσης, δεν μπορεί λένε, να δικαιολογηθεί, γιατί θα πρέπει να υποσχεθεί η Γερμανία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ για μία συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με μόλις 1,6 δισ. ευρώ.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης έχει, επίσης, σε μεγάλο βαθμό την ίδια άποψη, σημειώνει το δημοσίευμα. Έχει, βέβαια, το πρόβλημα, ότι έως τώρα επέμενε στη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου.
Όπως έγινε γνωστό χθες στο περιθώριο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, πολλοί βουλευτές της Ένωσης προσπάθησαν να πείσουν την Άγκελα Μέρκελ, να μην επιμείνει στη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς φοβούνται ότι διαφορετικά μπορεί να ωφεληθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
O Μάρτιν Σολτς είχε δηλώσει την Κυριακή, στο περιθώριο του συνεδρίου του SPD, ότι επιδιώκει ένα καλό και αθόρυβο κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.