Το αργότερο των Σεπτέμβριο αναμένεται η πλήρης άρση των capital controls που επιβλήθηκαν με νόμο το καλοκαίρι του 2015.
Την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στους θεσμούς τις σχετικές διατάξεις, ενώ είχε προηγηθεί η αποστολή ανάλυσης επιπτώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Στουρνάρας έχουν πάρει ήδη στη σχετική διαβούλευση το πρώτο πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι διατάξεις νόμου είναι επιγραμματικές.
Ολοι οι ισχύοντες περιορισμοί, οι οποίοι αφορούν τη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύντομα θα περάσουν στην Ιστορία.
Μια ιστορία θλιβερή για την Ελλάδα καθώς μετά την «περήφανη διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου του 2015 από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι καταθέτες στις τράπεζες βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σοκ του περιορισμού στις αναλήψεις, μόλις 50 ευρώ, από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Είχε προηγηθεί, υπό τον φόβο του Grexit μια άνευ προηγουμένου φυγή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περιορίζοντας το ύψος των αποταμιεύσεων από τα 160 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 στα 120,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.
«Η πλήρης άρση των capital controls εκπέμπει ένα ισχυρό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα: η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητα» δηλώνει στα «ΝΕΑ» κορυφαίος τραπεζίτης.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών.
Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» στην κυβέρνηση αλλά και στους κόλπους των τραπεζιτών, η εκτίμηση είναι ενιαία, ότι η πλήρης άρση των capital controls θα επιταχύνει τη διαδικασία αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας διευκολύνοντας και τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ως καταλύτης εκτιμάται πως θα λειτουργήσει παράλληλα η άμεση προώθηση δραστικών λύσεων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Ο αρμόδιος υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός έχει αποστείλει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ένα νέο «ελληνικό μοντέλο» παροχής κρατικών εγγυήσεων έναντι κόκκινων δανείων, τροποποιώντας τις διατάξεις οι οποίες είχαν αποσταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στις Βρυξέλλες αντιγράφοντας πιστά το «ιταλικό μοντέλο».
Οι τιτλοποιήσεις
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που επικαλούνται «ΤΑ ΝΕΑ» εκτιμούν ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου το σχέδιο αυτό θα έχει πάρει το πράσινο φως από την DGComp ώστε αμέσως μετά υπό μορφή νομοσχεδίου να ψηφιστεί στη Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση αξιοποίησή του από τις τράπεζες.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι τράπεζες θα έχουν ήδη από τον Οκτώβριο ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους για την εξυγίανση των ισολογισμών τους: κρατικές εγγυήσεις θα δοθούν στους συστημικούς ομίλους λειτουργώντας ως «κάλυμμα» μέρους των ομολόγων που θα εκδώσουν στο πλαίσιο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων.
Θα μπορούσαν, εκτιμούν αρμόδιες πηγές, μέσω αυτού του μηχανισμού να τιτλοποιηθούν με καλύτερους για τα πιστωτικά ιδρύματα όρους μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έως 20 δισ. ευρώ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ενεργοποίησή του θα διευκολύνει τις τράπεζες να αυξήσουν τις συναλλαγές αυτού του είδους, επιταχύνοντας σημαντικά την αποενοποίηση προβληματικών χαρτοφυλακίων, άρα και την αποκλιμάκωση των δεικτών καθυστερήσεων φέροντας επίσης πιο κοντά την προοπτική αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.
Επιτάχυνση
Στις αρχές του μήνα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην ετυμηγορία της Moody’s στις 23 Αυγούστου.
Με τα σημερινά δεδομένα η επενδυτική βαθμίδα για τα ελληνικά ομόλογα απέχει τρία έως τέσσερα σκαλοπάτια (ανάλογα με τη βαθμολογία του κάθε οίκου αξιολόγησης), αλλά στην κυβέρνηση εκτιμάται πως η διαδικασία των αναβαθμίσεων θα επιταχυνθεί δραστικά μετά την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων σε συνδυασμό με τα απτά δείγματα γραφής στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων καθώς και την επιτάχυνση στα κρίσιμα πεδία των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους θεσμούς και προς το τέλος Αυγούστου αναμένεται να αποστείλει στις Βρυξέλλες τις προωθούμενες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα την προώθηση των φορολογικών μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα προκειμένου να δοθεί ώθηση στον ρυθμό ανάπτυξης αλλά και ένα θετικό σήμα σε θεσμούς και αγορές, ενώ επιδιώκει την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των 15 εκκρεμών (ακόμα) προαπαιτουμένων της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.