Καμία διάθεση να πληρώσει τα χρέη του δεν δείχνει το ελληνικό Δημόσιο. Από τον Αύγουστο η κυβέρνηση έκοψε τις πληρωμές οφειλών σε ιδιώτες, προκειμένου πιθανότατα να κρατήσει «ζεστό χρήμα» στο ταμείο για να το μοιράσει σαν κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο. Αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον να μην μειωθούν τα χρέη αυτά τον Οκτώβριο, αλλά να αυξηθούν κατά τι, αναφέρει το protothema! Τα προσχήματα σώζει … η Εφορία, αφού η ΑΑΔΕ είναι η μόνη δημόσια υπηρεσία που προσπαθεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, στους φορολογούμενους που έχουν επιστροφές φόρων κλπ –αν και μεγάλο μέρος των «πληρωμών» αυτών γίνεται και αυτομάτως με συμψηφισμούς φόρων ΕΝΦΙΑ που προέκυψαν μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου Εισοδήματος.
Στα 2,621 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον μήνα Οκτώβριο, έναντι 2,612 δισ. τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τον μήνα Οκτώβριο του 2018, δείχνουν ότι αντί να μειωθούν, τα χρέη των υπουργείων και των άλλων κρατικών φορέων αυξήθηκαν κατά 81 εκατ. ευρώ έναντι του Σεπτεμβρίου. Ανήλθαν στα 1,994 δισ. ευρώ, έναντι 1,913 δισ. τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 72 εκατ. ευρώ, από 699 τον Σεπτέμβριο σε 627 εκατ. ευρώ.
ΔΗΛΩΣΗ ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.
Υπενθυμίζεται ότι αυτές θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου. Και σήμερα ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ, σταθερές το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η δε αποπληρωμή τους βασίζεται αποκλειστικά, πλέον, στην υπερ-φορολόγηση των πολιτών. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη.
Είναι προφανές ότι απαιτείται αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσει ένα συνεκτικό σχέδιο με βασικούς άξονες τη συνολική μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους πολίτες, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, που θα στοχεύει στην υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».