Συμφωνία επί της αρχής για την άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αποφασίστηκε στο χθεσινό Eurogroup στη Βαλέτα, μετά την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και την αποδοχή μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
«Υπάρχουν πράγματα που θα στενoχωρήσουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις μετά το Eurogroup, εξηγώντας πως στη συμφωνία υπάρχουν συμβιβασμοί και πράγματα που δεν μας ικανοποιούν, σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι στη φύση της κάθε συμφωνίας».
Η συμφωνία είναι όντως δύσκολη, καθώς ο λογαριασμός των μέτρων που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός τα επόμενα χρόνια είναι βαρύς.
Συγκεκριμένα, επί της αρχής περιλαμβάνει λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στον τομέα των συντάξεων, που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2019, και λήψη μέτρων 1% του ΑΕΠ στον τομέα των φορολογικών που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2020, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ.
Συγχρόνως, αν η ελληνική οικονομία δεν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για 2018, δηλαδή επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, τότε τα μέτρα στο σύνολό τους θα τεθούν σε εφαρμογή το 2019 και όχι σε δύο δόσεις.
Το σημείο που δεν επέτρεπε να επιτευχθεί συμφωνία το προηγούμενο διάστημα ήταν οι διαφορετικές προβλέψεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ: το Ταμείο υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018, ενώ οι Ευρωπαίοι το αντίθετο.
Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο συμβιβασμός προέκυψε χθες το πρωί, όταν συμφωνήθηκε ότι το ΔΝΤ θα είναι αυτό που θα αποφασίσει στο τέλος του προγράμματος –το καλοκαίρι του 2018– κατά πόσον τα μέτρα στον φορολογικό τομέα, για τα οποία έχει αποφασιστεί πως θα τεθούν σε ισχύ το 2020, θα μεταφερθούν για το 2019.
Η «νίκη» αυτή του ΔΝΤ βάζει μια περαιτέρω δυσκολία στην έγκριση των μέτρων από τη Βουλή, όπου αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες.
«Τα μεγάλα θέματα έχουν αυτή τη στιγμή λυθεί και θα μας επιτραπεί να επιταχύνουμε για την τελική συμφωνία», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι «περισσότερη δουλεία θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, με σκοπό να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν οι θεσμοί στην Αθήνα και να ολοκληρώσουν την εργασία τους».
Οι θεσμοί, σύμφωνα με αξιωματούχο, αναμένεται μετά τις διακοπές του Πάσχα να επιστρέψουν στην Αθήνα και ίσως και μετά και την εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ που θα γίνει 20-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Για το ΔΝΤ έχει γίνει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά μια σειρά θέματα που παραμένουν ανοικτά αναμένεται πως θα λυθούν στην επόμενη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Η ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει πως θα χρειαστούν «επαρκείς διασφαλίσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ