O κύβος ερρίφθη. Η «καθαρή έξοδος», όνειρο ήταν και πάει καθώς ούτε οι δανειστές αλλά και τα μηνύματα που έρχονται από τις αγορές δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο καθεστώς.
Αυτό που συζητείται στο παρασκήνιο και θα απασχολήσει ιδιαίτερα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, είναι η μεταμνημονιακή εποχή. Είναι ο μηχανισμός της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και πώς αυτός θα ονομαστεί ώστε να μπορεί να περάσει και επικοινωνιακά.
Σύμφωνα με κορυφαία οικονομική πηγή με άμεση γνώση των όσων έγιναν στο Eurogroup της Σόφιας, η συνεδρίαση δεν κατέληξε σε καμιά απόφαση για το χρέος. Οριστική απόφαση θα βγει από την τρόικα στις 21 Ιουνίου αλλά μέχρι τότε θα υπάρξουν αρκετοί σταθμοί στο σκληρό παζάρι που διεξάγεται, αναφέρει το in.gr.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γερμανοί (που στο τέλος πάντα κερδίζουν) δεν επιθυμούν να υπάρξει λύση, να βρεθεί μια χρυσή τομή για το ελληνικό χρέος. Μάλιστα θέτουν έναν ουσιαστικό όρο προκειμένου να αναζητηθεί μια ουσιαστικά λύση.
Κι αυτός είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα έναν μηχανισμό επιβεβαίωσης των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά και όσων θα συμφωνηθούν στο μέλλον.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια εξαιρετικά αυστηρή εποπτεία με την οποία η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ξεφεύγει, θα έχει συνεχείς αξιολογήσεις και κάθε φορά που δεν υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων τότε θα υπάρχουν και «πέναλτι».
Στη Σόφια έπεσε και μια εναλλακτική πρόταση. Τη δημιουργία αυτόματου μηχανισμού ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Η άμεση σύνδεση δηλαδή της απομείωσης του χρέους με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οικονομία. Και στην περίπτωση αυτή βεβαίως θα ισχύσει αυτό που έχει πει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και είχε προκαλέσει υπόγειο πόλεμο εναντίον του. Δηλαδή 3 και 4 αξιολογήσεις κάθε χρόνο σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο.
Πληροφορίες που διαθέτει το in.gr αναφέρουν ότι στη Σόφια υπήρξε πολύ μεγάλη συζήτηση και για την προληπτική γραμμή στήριξης της οικονομίας μετά τις 20 Αυγούστου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να υπάρξει μια τέτοια γραμμή διότι θεωρεί ότι μόνον έτσι θα υπάρξει μια σταθερή πορεία σε μια ασφαλή έξοδο στις αγορές.
Τις αγορές οι οποίες, πάντως, δεν δείχνουν να έχουν πειστεί από την προοπτική της «καθαρής εξόδου». Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο άλλωστε θα υπήρχαν και τοποθετήσεις ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο που θα προεξοφλούσαν θετικές εξελίξεις στην οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι έχει πειστεί πλέον και η ελληνική κυβέρνηση ότι η αυστηρή εποπτεία δεν μπορεί να αποφευχθεί και αυτό που επιχειρεί να κάνει είναι να ωραιοποιήσει την κατάσταση.
Κοινή συνισταμένη όλων στη Σόφια, ακόμη κι εκείνων που είναι φιλικά διακείμενοι προς την Ελλάδα ήταν μία: Εφόσον η Αθήνα δεν ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, τότε θα έχουμε εξαιρετικά αυστηρή εποπτεία και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για ισχυρές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που θα μοιάζουν με… μνημόνιο διαρκείας.