Το Πουέρτο Ρίκο κατέθεσε και επίσημα πλέον αίτηση προστασίας από τους πιστωτές του σηματοδοτώντας έτσι τη μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους στην ιστορία των ΗΠΑ.
Το βέβαιο είναι ότι βαρύ πλήγμα θα υποστούν οι κάτοχοι ομολόγων, ενώ θεωρείται σίγουρο πως το Πουέρτο Ρίκο δεν θα μπορέσει εύκολα να ξεπεράσει μια οικονομική κρίση που είχε ως συνέπεια πολλοί χιλιάδες κάτοικοι να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ μετά από μια δεκαετία ύφεσης και αλλεπάλληλων δανεισμών ώστε να καλυφθούν οι τρύπες του προϋπολογισμού.
Όπως επίσης σημειώνει ο Brad Setser, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων θα υπάρξει μεγάλη ένταση μεταξύ των διαφόρων πιστωτών του Πουέρτο Ρίκο.
Η κοινοπολιτεία ζητά τώρα από κάποιο ομοσπονδιακό δικαστήριο να αναγκάσει τους πιστωτές να αναλάβουν απώλειες από το χρέος του Πουέρτο Ρίκο που ανέρχεται σε 74 δισ. δολ.
Το αίτημα προστασίας από τους πιστωτές που ανακοινώθηκε από τον κυβερνήτη Ricardo Rossello ήρθε μετά από την αποτυχία τόσο του ίδιου όσο και του προκατόχου του να πείσουν τους πιστωτές του νησιού να δεχτούν λιγότερα από όσα τους χρωστά το Πουέρτο Ρίκο και η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά νέων μηνύσεων που προέκυψαν από μια σειρά αθέτησης πληρωμών, αναφέρει το newmoney.
Το δημοσιονομικό πλάνο του κυβερνήτη καλύπτει λιγότερο από το 1/4 των χρεών της επόμενης δεκαετίας.
Το ένα τρίτο του χρέους κρατούν hedge funds, όπως η Aurelius Capital Management, η Monarch Alternative Capital και η Whitebox Advisors.
Η αναδιάρθρωση του χρέους του Πουέρτο Ρίκο θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην αγορά δημοτικών ομολόγων ύψους 3,8 τρισ. δολ. Η αντίστοιχη περίπτωση του Ντιτρόιτ αφορούσε χρέος 18 δισ. δολ.
Το νησί, όπου σχεδόν οι μισοί κάτοικοι ζουν σε ακραία φτώχεια, προσπαθεί από το 2006 να αναπτύξει την οικονομία του. Περίπου 62.000 κάτοικοι άφησαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς.