Ριζικές προτάσεις για αλλαγές του φορολογικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έμφαση στη φορολόγηση επιχειρήσεων και αρκετά οφέλη για τα υψηλά εισοδήματα, παρουσίασε η κυβέρνηση Τραμπ.
Το σχέδιο Τραμπ προβλέπει τεράστια μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις, από το 35% που είναι σήμερα στο 15%.
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν δήλωσε όμως βέβαιος πως μακροπρόθεσμα η αλλαγή δεν θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, αλλά θα οδηγήσει σε σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 3% του ΑΕΠ.
Το σχέδιο δεν περιέχει τον περίφημο φόρο σε εισαγωγές, με τον οποίο είχε απειλήσει παλαιότερα ο αμερικανός πρόεδρος ώστε να μειωθούν τα εμπορικά ελλείμματα και να τιμωρηθούν επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.
Αντ’ αυτού, περιέχει τον αποκαλούμενο «φόρο περιοχής», ο οποίος απαλλάσσει μεν εταιρικά έσοδα στο εξωτερικό από φορολόγηση αλλά δίνει κίνητρα στη διατήρηση δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, το σχέδιο περιέχει εφάπαξ πρόσκληση σε αμερικανικές επιχειρήσεις να επαναπατρίσουν δισεκατομμύρια δολάρια που για την ώρα αποταμιεύουν στο εξωτερικό.
Μεγάλες αλλαγές και για τα φυσικά πρόσωπα
Στο μέτωπο των φυσικών προσώπων τα κλιμάκια μειώνονται από επτά που είναι σήμερα σε τρία.
Ο συντελεστής για τα υψηλότερα εισοδήματα, που θα υπάγονται στο τρίτο κλιμάκιο, θα πέσει στο 35%, από 39,6% που είναι σήμερα.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος προτείνει απόσυρση του φόρου κληρονομιάς, ο οποίος επιβάλλεται σε άτομα με περιουσία τουλάχιστον 5,49 εκατ. δολάρια και ζευγάρια με περιουσία 10,98 εκατ. δολάρια.
Το σχέδιο αποσύρει επίσης τον «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο», ο οποίος είχε επιβληθεί τη δεκαετία του 1960 ώστε να εμποδίσει πλούσιους πολίτες από το να μηδενίσουν τις υποχρεώσεις τους δηλώνοντας διάφορες ελαφρύνσεις.
Ο εναλλακτικός φόρος είχε υποχρεώσει τον κ. Τραμπ να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους το 2005, στη μοναδική πρόσφατη φορολογική του εκκαθάριση που έχει βγει στην επιφάνεια.
Επιπλέον, οι προτάσεις του Λευκού Οίκου βάζει τέλος στο φόρο 3,8% στα καθαρά εισοδήματα από επενδύσεις που επιβάλλεται σε άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω των 200.000 δολαρίων.
Σαν αρνητικό αντίβαρο για τους πιο πλούσιους, το σχέδιο θέλει κατάργηση της προσμέτρησης των τοπικών και πολιτειακών επιβαρύνσεων για τη μείωση των ομοσπονδιακών φόρων, μέτρο που μπορεί να χτυπήσει τα πιο εύπορα νοικοκυριά σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρζεϊ και η Καλιφόρνια.
Οι μοναδικές απαλλαγές που θα παραμείνουν, βάσει του σχεδίου, είναι οι δόσεις για την εξυπηρέτηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και οι φιλανθρωπικές δωρεές.
Τα χαμηλότερα εισοδήματα θα υπαχθούν σε κλιμάκιο με συντελεστή 10%, ενώ το μεσαίο κλιμάκιο θα πληρώνει φόρο 25%.
Πάντως, σε μία κίνηση ενίσχυσης των πιο αδύναμων νοικοκυριών, το σχέδιο του Λευκού Οίκου προβλέπει τον διπλασιασμό των φοροαπαλλαγών για τα πρώτα 24.000 δολάρια που δηλώνουν σε εισόδημα τα ζευγάρια.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως δημιουργείται αφορολόγητη ζώνη έως τα 24.000 δολάρια.
Οι προτάσεις του Λευκού Οίκου έχουν ήδη συζητηθεί με το Κογκρέσο, όμως η νομοθετική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες, με τον κ. Μανούτσιν μα σημειώνει πως στόχος είναι η ψήφιση των μέτρων έως το τέλος του έτους.