Μηνύματα από τους δανειστές για πρόθεση πλήρους αλλαγής των σημερινών δεδομένων στην αγορά εργασίας εκπέμπονται προς την κυβέρνηση ενόψει των σχετικών συζητήσεων που θα ενταθούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο των εργασιακών θα περιλαμβάνονται τόσο η πλήρης ευελιξία στην αγορά εργασίας, όσο και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.
Σημειώνεται ότι στο στόχαστρο των πιστωτών φέρεται να έχει μπει και ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ, του οποίου επιδιώκεται η περαιτέρω μείωση.
Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί με νόμο το υπουργικό βέτο το οποίο σήμερα έχει στην πράξη υποκατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που εγκρίνει ή όχι τις απολύσεις.
Προκρίνεται μάλιστα ως ενδιάμεση «λύση» το «γαλλικό μοντέλο» που ορίζει ότι εάν μια επιχείρηση επικαλεστεί σημαντική έλλειψη ρευστότητας ενισχύεται η δυνατότητά της να προχωρεί σε απολύσεις.
Παράλληλα, περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με εφαρμογή νέων μορφών απασχόλησης όπως ο θεσμός της «μικροεργασίας» στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» που αντιστοιχούν σε δουλειά όσο, όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης.
Προβλέπεται επιπρόσθετα η μείωση του κατώτατου μισθού και η θέσπιση επιχειρησιακών συμβάσεων παντού με βάση το «γαλλικό μοντέλο» που προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τις κλαδικές.
Τέλος, σημειώνεται ότι προωθείται σειρά αλλαγών επί τα χείρω στον συνδικαλιστικό νόμο όπως επί παραδείγματι η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών, η αύξηση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του χρόνου προειδοποίησης για απεργία , η μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, ο περιορισμός των αμειβόμενων αδειών στις απολύτως απαραίτητες, η μείωση των προσώπων που δικαιούνται άδειες αλλά και οι απολύσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων.