Τι γίνεται με το ωράριο εργασίας, ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εργοδοτών και ποια τα δικαιώματα των εργαζομένων
Σημαντικές ανατροπές φέρνει η Τηλεργασία για χιλιάδες εργαζομένους και εργοδότες λόγω του κορωνοϊού, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται σοβαρά ερωτηματικά για ορισμένα... κενά του νέου πλαισίου, τα οποία μπορεί να φέρουν από την... πίσω πόρτα μόνιμες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Χιλιάδες εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας, υπάρχουν και οικονομικά οφέλη. Οι εργοδότες γλιτώνουν το επιπλέον λειτουργικό κόστος από την παρουσία των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι περιορίζουν τα έξοδά τους, μειώνοντας ή και μηδενίζοντας τις δαπάνες για μετακινήσεις και φαγητό. Ωστόσο, ορίζονται και οι περιπτώσεις καταβολής των εξόδων που έχουν σχέση με το αντικείμενο της Τηλεργασίας. Η επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας στην Αθήνα αυτήν την περίοδο, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά... επικίνδυνες μετακινήσεις με Μετρό ή λεωφορεία, οδηγούν τις επιχειρήσεις στην απόφαση να μεταθέσουν επ’ αόριστον τη λειτουργία του μέτρου της τηλεργασίας, πέρα από το υποχρεωτικό 40%, που θέτει προσωρινά με νόμο το υπουργείο Εργασίας.
Οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση των μέτρων υγιεινής στους χώρους εργασίας με τον περιορισμό των επαφών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα, τα οποία θα μπορούσαν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία τους ή να επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες, όπως συνέβη στην περίπτωση μεγάλης κονσερβοποιίας στην Πέλλα. Από την άλλη, η Τηλεργασία προστατεύει και τον ίδιο τον εργαζόμενο, ενώ πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μεγάλες και δευτερευόντως μεσαίες και μικρομεσαίες, επενδύουν στην προώθηση μοντέλων επανεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα των τεχνολογιών και μορφών εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, αυξάνονται συνεχώς οι επιχειρήσεις, οι οποίες λαμβάνουν μέτρα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, πληρώνοντας διαγνωστικά τεστ των εργαζομένων που έχουν φυσική παρουσία, θέτοντας σε καραντίνα όσους έρχονται από διακοπές ή προωθώντας την εκ περιτροπής απασχόληση μαζί με την Τηλεργασία. Ωστόσο, το νέο ευέλικτο μοντέλο δεν αφορά όλα τα τμήματα των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι των τμημάτων Διοίκησης Προσωπικού, Λογιστηρίου και μερικών άλλων, μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες εξ αποστάσεως, ενώ κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο για τα τμήματα Πωλήσεων, Παραγωγής και Αποθηκών.