Οι κάτοικοι του Λιβάνου εγκαταλείπουν τα νότια της χώρας και ψάχνουν καταφύγιο σε άλλες περιοχές, προκειμένου να γλιτώσουν από τις ισραηλινές επιδρομές κατά των θέσεων της Χεσμπολάχ.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ένας φιλήσυχος λαός που δεν έχει εμπλακεί σε πολεμικές περιπέτειες, καλείται να πληρώσει ένα δυσανάλογα υψηλό τίμημα, καθώς το Ισραήλ δεν κάνει πίσω. Χθες, εξαπέλυσε επιθέσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 500 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 1.600. Είναι δρόμος χωρίς γυρισμό αυτός για το Ισραήλ, ενώ η Χεσμπολάχ με τις ρουκέτες που εκτοξεύει προσπαθεί να... πείσει ότι είναι παρούσα και δεν πτοείται από τα εντυπωσιακά χτυπήματα με τους βομβητές και τους ασυρμάτους την προηγούμενη εβδομάδα.
Η επέκταση του πολέμου στο Νότιο Λίβανο αποτελεί μια εξαιρετικά ανήσυχη κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, αλλά την ίδια στιγμή οι αγορές δείχνουν να αντιδρούν ψύχραιμα, μπροστά στα νέα δεδομένα. Μάλιστα χθες, είχαμε νέο ιστορικό υψηλό στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θετικό κλείσιμο στην Ευρώπη και σημαντικά κέρδη 1,22% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο χρυσός κινείται σε ιστορικά υψηλά και ταυτόχρονα δεν φαίνεται να υπάρχει αναταραχή στις αγορές πετρελαίου.
Το θετικό κλίμα στις αγορές έρχεται ως συνέχεια της συντονισμένης δράσης που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις στελεχών της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, η μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί με ένταση, καθώς οι ΗΠΑ δεν γίνεται και δεν πρέπει να μπουν σε φάση στασιμότητας ή ακόμη και ύφεσης. Η πολιτική της FED είναι δεδομένο ότι συμπαρασύρει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% εκάστη.
Οι Αμερικανοί μείωσαν τα επιτόκια εφάπαξ κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, ενισχύοντας την προοπτική για περαιτέρω μειώσεις. Όλα δείχνουν ότι το Νοέμβριο, η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%. Θα είναι η τρίτη και τελευταία παρέμβαση για τη φετινή χρονιά, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, μέσα στο 2024 πρέπει να περιμένουμε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων, δίνοντας ανάσα σε όσους είναι δανεισμένοι αλλά και σε όσους σκέφτονται να δανειστούν.
Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες προσαρμογές των πολιτικών. Ο πληθωρισμός κινείται σε ελεγχόμενα επίπεδα και ως εκ τούτου επιτρέπονται περαιτέρω κινήσεις αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Το μεγάλο ζητούμενο για τις αγορές είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Αν το Ισραήλ κυριαρχήσει χωρίς να υπάρχει σθεναρή αντίσταση, τότε οι επενδυτές θα μείνουν... ήσυχοι. Αν το πράγμα ξεφύγει και εμπλακεί ενεργά το Ιράν, τότε τα πράγματα θα μπλέξουν. Το τελευταίο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Μητσοτάκης... εξωτερικού και Κυριάκος... εσωτερικού
Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έστειλε από τη Νέα Υόρκη το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει πρωθυπουργό επιπέδου... Τσάμπιονς Λιγκ!
Με δύο χαρακτηριστικές ατάκες ο Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για το πώς πρέπει να κινηθεί ο ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις" και ότι "υπάρχει το παγκόσμιο συμφέρον που διαπερνά το μεμονωμένο συμφέρον των κρατών". Η Ελλάδα βρίσκεται πλησίον των δύο μεγάλων γεωπολιτικών κρίσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Απέχουμε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή, αν λάβουμε υπόψιν τη θέση πρωτίστως της Κύπρου και μετά του Καστελόριζου από το πεδίο των μαχών στο Ισραήλ, αλλά και του Έβρου από την Ουκρανία. Ο ιδιαιτέρως ενισχυμένος ρόλος της χώρας μας και προσωπικά του Μητσοτάκη στα ευρωπαϊκά και ευρύτερα μεσογειακά δρώμενα, μας καθιστούν ως ιδιαιτέρως υπολογίσιμη δύναμη και τα τελευταία 5 χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι οι εταίροι μας σέβονται και μας υπολογίζουν. Ένα το κρατούμενο...
Η κατάσταση συναγερμού στην ευρύτερη γειτονιά μας και οι αβεβαιότητες με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις σε ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, προκαλούν αγωνία και στην ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ξεκάθαρο πολιτικό ορίζοντα έως το 2027, αλλά οι απειλές είναι παρούσες, μαζί με τις πιθανές ανατροπές στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον. Είτε αυτές αφορούν εξωγενείς παράγοντες, είτε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά μπορεί να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι για να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάθε φορά που συζητάει με τον Ερντογάν είναι πιο ενισχυμένος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η στρατιωτική θωράκιση της χώρας, μας καθιστά ακόμη πιο υπολογίσιμους, κάθε φορά που καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία. Κάθε επόμενη παρουσία της Ελλάδας στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, γίνεται υπό καλύτερους γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς όρους για τη χώρα μας, αλλά και συγκριτικά με τους όρους που διέπουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τους εταίρους στη Δύση.
Η διεθνής εικόνα της χώρας λόγω Μητσοτάκη, όπως είναι λογικό, έχει και τις εσωτερικές προεκτάσεις της. Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την υπόθεση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά και τις... ενοχλητικές, αλλά χωρίς αποδείξεις, παρεμβάσεις του, κάνει επίδειξη ισχύος. Ο συγκεκριμένος βουλευτής έχει... επιλέξει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον δρόμο της διαγραφής του και με διάφορες παρεμβάσεις του, μαζί με κάποιους άλλους επικριτές της κυβέρνησης, ουσιαστικά βγάζει την πικρία του γιατί δεν πήρε κάποιο χαρτοφυλάκιο υφυπουργού στην κυβέρνηση. Φαίνεται ότι τη "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" αποτέλεσε η υπουργοποίηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος εξελέγη δεύτερος στις εθνικές εκλογές του 2023 στην Αιτωλοακαρνανία, με πρώτο τον κ. Σαλμά.
Τα... περίεργα "παιχνίδια" κάποιων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που θέλουν να φτιάξουν ομάδες... εσωτερικής αντιπολίτευσης, δεν πτοούν τον Μητσοτάκη. Από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν έδωσε εντολή για τη διαγραφή του. Ο Σαλμάς είχε θέσει εαυτόν εκτός κυβέρνησης και ο Μητσοτάκης ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, δεν έχει περιθώρια να κάνει... εκπτώσεις, ούτε να αφήσει το... σπυρί να γεμίζει πύον! Ο Μητσοτάκης είναι από τους πολιτικούς που δέχονται την κριτική, αρκεί αυτή να βασίζεται σε επιχειρήματα και δεδομένα και όχι σε... πικρίες και... μαγκιές! Ένα ρητό στην πολιτική λέει ότι ένας ηγέτης "ψήνεται" όταν κάνει διαγραφές, όσων διαφωνούν ή ασκούν στείρα κριτική, επιδιώκοντας άλλου είδους οφέλη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρώσει τη συντριπτική πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων και να φέρει αποτελέσματα. Δεν μπορεί να ανεχτεί... τρικλοποδιές και πολύ περισσότερο, δεν είναι διατεθειμένος να ενδώσει σε κάποια "αντάρτικα" που εκδηλώνονται με αφορμή τις σημαντικές απώλειες της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη δύναμη και ο αρχηγός της, λαμβάνοντας τα μηνύματα, θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα, διατηρώντας ισχυρή την πολιτική σταθερότητα στη χώρα Αν εμφανίζονται... ζιζάνια που θέλουν να βάλουν τρικλοποδιά στην κυβέρνηση, αυτό δεν αποτελεί καλή εξέλιξη για τη χώρα.
Το μήνυμα που έχει εκπέμψει ο Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Αν ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει, τότε στο τέλος το πρόβλημα θα το έχει η χώρα και όχι μόνο η κυβέρνηση ή το κόμμα. Δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας και βλέποντας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται να προκύπτει κάποια αλλαγή των ισορροπιών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώνεται διαρκώς και να ακούει τους βουλευτές και τον κόσμο. Πρέπει να διορθώσει πράγματα, να μην υποπίπτει σε σφάλματα και κυρίως να ξέρει να διορθώνει τα λάθη. Όμως, είναι άλλο πράγμα να διατυπώνονται προτάσεις για να βελτιωθούν τα πράγματα και εντελώς διαφορετικό να εμφανίζονται διάφορα... ζιζάνια, τα οποία ασκούν στείρα κριτική, ως αντίδραση γιατί δεν τους έχρισε υπουργούς ή υφυπουργούς. Εκεί ο Μητσοτάκης... εξωτερικού γίνεται Κυριάκος... εσωτερικού!
Πώς και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "έσβησε" το Σαββατοκύριακο και γιατί το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μείνει στον... άσσο μετά την εκλογή αρχηγού
Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι πλέον είναι επίσημη η νέα διαίρεση του, μετά τα όσα συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η λέξη "πόλεμος" ίσως είναι λίγη για να εκφράσει αυτό που πραγματικά συμβαίνει μέσα στο μόρφωμα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε προ ημερών η γνωστή και ως "αδελφή Τσίπρα", Ζανέτ. Ο Κασσελάκης υπέστη νέα ήττα, καθώς επικράτησαν οι "87", αλλά ταυτόχρονα φάνηκε ακόμη πιο έντονα ότι η βάση τον στηρίζει και τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος βρίσκονται ολοένα και περισσότερο απέναντι του. Οι διαφορές μεταξύ των δύο "στρατοπέδων" είναι πλέον αγεφύρωτες. Αν λάβουμε υπόψιν και την προ ημερών τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη στον τηλεοπτικό σταθμό Attica, ότι "ο Κασσελάκης δεν πρέπει να έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρα μας", τότε καταλαβαίνουμε πολύ καλά προς τα πού βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μία μη αναστρέψιμη πορεία του κόμματος προς την εξαϋλωση, Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, στο έκτακτο συνέδριο θα χρειαστεί η παρουσία ενισχυμένης αστυνομικής δύναμης, ενώ ένας θεός ξέρει ποιοι θα φτάσουν ως υποψήφιοι στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου ή στον δεύτερο γύρο της 1ης Δεκεμβρίου, εφόσον προκύψει μια τέτοια εξέλιξη.
Οι 87... κομισάριοι του εσωκομματικού... σοβιέτ που ελέγχεται από τον Τσίπρα, προσπαθούν να βρουν φόρμουλα... εξόντωσης του Κασσελάκη, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή, για πρώτη φορά ακούστηκαν συνθήματα διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις σχετικά με την κατάθεση πόθεν έσχες από τους υποψηφίους. Οι "Κασσελίστας" φώναζαν προς τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος ότι "η βάση μπορεί να φέρει την ανατροπή", κάτι που σημαίνει ότι ο Κασσελάκης και οι συν αυτώ θα το τραβήξουν μέχρι τέλους, μη... υπακούοντας στην προτροπή Γεροβασίλη για μια "αξιοπρεπή αποχώρηση από τη χώρα"!
Ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικές ρίζες στο ΠΑΣΟΚ (για να τα λέμε όλα όπως έχουν...), αλλά και κολλητός του προσωρινού... αρχικομισάριου Νίκου Παππά (του γνωστού... 13-0, όχι του μπασκετμπολίστα ευρωβουλευτή), κατέθεσε πρόταση για το πόθεν έσχες, η οποία επικράτησε με 87 έναντι 84 ψήφων. Οι δηλώσεις του Κασσελάκη περί "μαύρων ταμείων" στον ΣΥΡΙΖΑ επί εποχής Τσίπρα, έχει... αγριέψει τους "Προεδρικούς", οι οποίοι θέλουν να αναδείξουν το αδύναμο σημείο του "τουρίστα των Σπετσών", για να τον στείλουν... αδιάβαστο!
Το προαπαιτούμενο για το πόθεν έσχες αποτελεί πλέον φθηνή δικαιολογία και είναι λογικό να εξοργίζει την πλευρά Κασσελάκη. Τα πράγματα δείχνουν ότι έως τις εσωκομματικές εκλογές, αναμένεται να γίνει "της ξεμαλλιασμένης αλεπούς το πανηγύρι", μορφοποιώντας την ύπαρξη δύο σφόδρα αντίθετων "στρατοπέδων". Η εικόνα στο κόμμα παραπέμπει στο "ο κερδίζων χάνει και ο χαμένος χάνεται". Αν κερδίσει ο Κασσελάκης, τότε όλοι οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να φύγουν, άρα και οι δύο θα είναι χαμένοι.
Μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ο Σωκράτης Φάμελλος (εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει τις προθέσεις του), ο οποίος όμως στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ κάτω και από τον... Τσίπρα. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας που... καθαιρέθηκε από τον Κασσελάκη, έχει πολλά μειονεκτήματα. Όσο είχε τον τίτλο του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας, διορισμένος από τον Στέφανο, έκανε τα... στραβά μάτια για την πορεία απαξίωσης του κόμματος. Όταν όμως τον έδιωξε ο... έκπτωτος αρχηγός για να τοποθετήσει τον Νίκο Παππά στη θέση του, τότε βγήκε στην αντεπίθεση. Κατηγορεί τον Κασσελάκη, ότι εξέφρασε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του και ότι ακολούθησε μια άκρως βλαπτική υπερ-προβολή της προσωπικής του ζωής, τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα, οδηγώντας σε συρρίκνωση των ποσοστών και απαξίωση στην κοινωνία. Μάλλον πάρα πολύ αργά τα είδε όλα αυτά ο... σύντροφος Φάμελλος, ο οποίος τώρα, θα ρίξει την τελευταία του ζαριά για να εμφανιστεί ως ο ουσιαστικός διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμώντας να μετατρέψει σε παρένθεση την προεδρία Κασσελάκη.
Ο τελευταίος πάντως, ως... ζιζάνιο έκανε το Σάββατο μια... διαολιά, επισκεπτόμενος την Άρτα, δηλαδή την ιδιαίτερη πατρίδα του Τσίπρα και της Γεροβασίλη! Τα πήρε στο... κρανίο η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον Στέφανο για αδυναμία και... ομολογία ήττας. Να προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω, την κόντρα Ραγκούση-Τζάκρη που θα φτάσει στα δικαστήρια, αλλά και τις δηλώσεις βουλευτών είτε υπέρ είτε κατά του Κασσελάκη, οπότε έχουμε μια πιο συνολική εικόνα της... ωραίας ατμόσφαιρας που επικρατεί στο κόμμα.
Εκτός από τον Κασσελάκη και τον Φάμελλο έχουμε και την... περίπτωση Πολάκη, ο οποίος έχει πιστέψει ότι μπορεί να γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατώντας στο δεύτερο γύρο! Αυτό το σενάριο... άγριας ζούγκλας φαίνεται ότι είναι και το... ιδανικό για τη χώρα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διαιρεθεί στα τρία. Ένα τμήμα με τον Κασσελάκη, οι... κομισάριοι επί Τσίπρα με τον Φάμελλο ή τον Φαραντούρη και οι... παλαβοί με τον Πολάκη και τον Γκλέτσο!
Ο Κασσελάκης με τον Πολάκη ποντάρουν στην προσέλκυση αντιμητσοτακικού κοινού στις εκλογές, ενώ οι εκπρόσωποι των "87" ή μπροστινοί του Τσίπρα, θέλουν να επαναφέρουν τον κόσμο που έφυγε αηδιασμένος από το κόμμα, λόγω Κασσελάκη και κυρίως να ρίξουν "γέφυρες" επιστροφής προς τα στελέχη και τα μέλη που πήγαν στη Νέα Αριστερά. Μιλάμε για... Επιθεώρηση, η οποία θα κάνει... ζημιά στα χειμερινά θέατρα, αλλά σε κάθε περίπτωση, ίσως αυτή είναι και η μεγαλύτερη εκδίκηση της Ιστορίας για το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ που λίγο έλειψε να οδηγήσει στην καταστροφή τη χώρα. Παραφράζοντας την προαναφερόμενη δήλωση Γεροβασίλη για τον Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να έχει δεύτερη ευκαιρία για τη χώρα...
Όλα τα παραπάνω, πρέπει να τα εντάξουμε σε ένα περιβάλλον... προσομοίωσης, σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Προχθές, το πρώτο φαβορί (;) Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε από τη Λάρισα ότι "δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να πάθει αυτά που έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ", προσθέτοντας ότι "τα δύσκολα είναι πίσω μας". Αν ο Ανδρουλάκης θεωρεί ως δύσκολα την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση από πλευράς δημοσκοπήσεων και την προοπτική να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα από τη νέα φυγή στελεχών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε προφανώς έχει δίκιο. Χωρίς να κάνει τίποτα ο ίδιος, βλέπει το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει ελαφρώς, αλλά να ευνοείται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια πιθανή εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ή του Χάρη Δούκα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εκλογή Ανδρουλάκη σημαίνει ότι τα "στρατόπεδα" Δούκα, Διαμαντοπούλου και Γιαννακοπούλου, δεν θα μπορούν να συστρατευτούν εν συνόλω. Ο μόνος που που θα μπορούσε να κάνει... χωριό είναι ο Γερουλάνος. Από την άλλη, αν εκλεγεί ο Δούκας, σίγουρα δεν θα μπορεί να κάνει... χωριό με τη Διαμαντοπούλου, ενώ η ισχυρή παρουσία Ανδρουλάκη στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, θα καταστήσει προβληματική την ανασυγκρότηση του κόμματος. Αφήστε που αν εκλεγεί ο Δούκας και αρχίσει τα... αριστερά του, μπορεί να δει να χάνονται όλοι οι υπόλοιποι σύντροφοι. Επιπλέον ο Ανδρουλάκης έχει το πλεονέκτημα της κοινοβουλευτικής παρουσίας, το οποίο δεν διαθέτει ο Δούκας.
Με βάση τα παραπάνω, η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ είτε με τον Ανδρουλάκη είτε με νέο πρόσωπο θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το στοιχείο που θα δημιουργήσει συνθήκες εσωστρέφειας είναι η έλλειψη ηγετικής προσωπικότητας. Μπορεί η Διαμαντοπούλου και ο Γερουλάνος να διαθέτουν τέτοια στοιχεία, ωστόσο, δεν έχουν την απήχηση στο σύνολο του ακροατηρίου του ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν πλατφόρμα εξουσίας και αμφισβήτησης του Μητσοτάκη. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το μόνο πρόβλημα που μπορεί να έχει ο Μητσοτάκης με βάση το πολύ ασθενές σενάριο εκλογής της Διαμαντοπούλου, είναι η απώλεια κάποιων περιορισμένων δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο του Κέντρου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο ο Μητσοτάκης θα διατηρεί την πολιτική κυριαρχία του, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι στη δεύτερη θέση και οι απαιτήσεις από τα στελέχη του θα αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πορεία παρακμής δεν φαίνεται να αποτελεί "δεξαμενή" για το ΠΑΣΟΚ, ώστε να διαμορφωθεί δυναμική αμφισβήτησης της πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας και του σημερινού πρωθυπουργού από τη Χαριλάου Τρικούπη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ "φαγώνεται" στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, τότε το ΠΑΣΟΚ θα στενάζει υπό το βάρος της αδυναμίας του να "χτυπήσει" καίρια τον Μητσοτάκη. Γιατί άλλο πράγμα να είσαι τρίτο κόμμα και να έρχεσαι δεύτερο λόγω της φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ και εντελώς διαφορετικό πράγμα να είσαι δεύτερος και να μην μπορείς να απειλήσεις τον πρώτο. Αυτό θα είναι το μεγάλο πρόβλημα της επόμενης μέρας για τον νέο αρχηγό του κόμματος...