Ο Ερντογάν φαινόταν τελειωμένος για τη Δύση, αλλά τελικώς αποδεικνύεται... εφτάψυχος!
Η Τουρκία εισέρχεται σε μια μεγάλη περιπέτεια και μάλιστα σε μια στιγμή που θέλει καθαρές λύσεις, λόγω του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ) βγήκε μακράν πρώτο με 36%, ακολούθησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου βγήκε δεύτερο με 24% και το κόμμα της Ακσενέρ τρίτο με 10%. Τα ποσοστά των συγκεκριμένων κομμάτων μπορεί να είναι μια... πρόβα τζενεράλε ενόψει των δικών μας εκλογών την προσεχή Κυριακή! Λίγο πάνω, λίγο κάτω τα τρία πρώτα κόμματα της εγχώριας πολιτικής σκηνής εκεί κινούνται...
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Οι Τούρκοι πολίτες προσήλθαν μαζικά για να ψηφίσουν είτε για να διώξουν τον Ερντογάν είτε για να εκδικηθούν τους δυτικούς υπερψηφίζοντας τον! Το κόμμα του Ερντογάν είναι το απόλυτο αφεντικό στο Κοινοβούλιο και μαζί με τους "Γκρίζους Λύκους" του κυβερνητικού εταίρου του Μπαχτσελί, συγκεντρώνουν πάνω από 400 έδρες επί συνόλου 600! Θα κάνουν δηλαδή πάρτι στην επόμενη Βουλή. Με πρόεδρο τον Ερντογάν όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι προκαλείται νευρική κρίση στη Δύση, αλλά και στους μισούς Τούρκους πολίτες. Με πρόεδρο τον Κιλιντντάρογλου χωρίς να ελέγχει τη Βουλή, μιλάμε για... μπάχαλο στην Τουρκία και μάλιστα σε μια στιγμή που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη στήριξη της Δύσης λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που έχει υποστεί η χώρα, ως αποτέλεσμα και των σεισμών. Βέβαια, όλοι βλέπουν ότι η Τουρκία, λόγω των τεράστιων οικονομικών αναγκών, εκ των πραγμάτων, θα μπει σε οικονομικό πρόγραμμα με παροχή δανείων, τα οποία θα συνοδεύονται από σκληρά περιοριστικά μέτρα. Δηλαδή, μνημονιακή σύμβαση...
Γιατί ο Ερντογάν έβγαλε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, ενώ πολλοί τον είχαν ξεγραμμένο; Γιατί... νίκησε όταν τα τελευταία χρόνια γύρισε ο κόσμος ανάποδα με τον κορωνοϊό, με τους σεισμούς και τη διάλυση της οικονομίας; Οι 4 σοτυς 10 πολίτες ψήφισαν το κόμμα του Ερντογάν και σχεδόν 1 στους 2 τον ψήφισε για πρόεδρο. Η θητεία του νέου προέδρου σε αυτήν τη Βουλή θα είναι πενταετής και ο Ερντογάν θεωρείται ο αναγεννητής της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι του ήρθαν όλα μαζεμένα με τους σεισμούς και τον οικονομικό εκτροχιασμό. Ταυτόχρονα, αποτελεί και ένα προβληματικό εταίρο της Δύσης και σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Έχει έρθει πιο κοντά στην Τουρκία, απειλεί την Ελλάδα και γενικώς, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον, θα υπάρχει πρόβλημα στη γειτονική χώρα.
Επί της ουσίας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, εστιάζοντας μόνο στην εκλογική δύναμη στη Βουλή, έδειξε ότι οι Τούρκοι πολίτες επέλεξαν σταθερότητα, συγκρίνοντας τον Ερντογάν με τον Κιλιτσντάρογλου. Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν έπαιζε μόνος του έχοντας απέναντι του όλους τους άλλους, τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. Το πλέον αναπτυγμένο κομμάτι της Τουρκίας του έριξε... μαύρο, αλλά τον έσωσαν τα βάθη της Ανατολίας, όπου η φτώχεια και η ανέχεια έχει και θρησκευτικό πρόσημο, το οποίο έχει μπροστά του ο Ερντογάν. Κέρδισε στη Βουλή και αυτό αν μη τι άλλο, έχει τη σημασία του. Οι Τούρκοι έβγαλαν το ΑΚΡ πρώτο κόμμα και με διαφορά από το Ρεπουμπλικανικό.
Τουρκία και... 21η Μαίου
Ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία είναι εξόχως ενδιαφέρον και για την περίπτωση της Ελλάδας. Το μήνυμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε για "προοδευτικούς"... αχταρμάδες και άλλα τέτοια.,
Η Τουρκία έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις κυβερνήσεις συνασπισμού κατά το παρελθόν και βρέθηκε στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, επί Ερντογάν. Ωστόσο, ο "Σουλτάνος" προς το τέλος τα... θαλάσσωσε. Η οικονομία της χώρας του καταρρέει, οι σεισμοί έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική ζημιά, οι δυτικοί βγάζουν... φλύκταινες και ο Πούτιν τρίβει τα χέρια του! Αν μη τι άλλο η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να πορευτεί τα επόμενα χρόνια με συνασπισμούς κομμάτων, οι οποίοι θα λένε τα μακρύ και το κοντό τους. Ούτε με γελοίους τύπους που θα πάρουν... τηλέφωνο κάποιον, όταν μας επιτεθούν οι Τούρκοι! Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται και αν μη τι άλλο αγγίζουν τα όρια του κωμικοτραγικού.
Ο Ελληνικός λαός κατά βάθος επιζητεί σταθερότητα στη συντριπτική του πλειονότητα. Βεβαίως, αλλιώς εννοεί τη... σταθερότητα ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ και με εντελώς διαφορετική οπτική την προσεγγίζει η Νέα Δημοκρατία. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μετά από τόσα δεινά και με ολόκληρη την αντιπολίτευση απέναντι του, ο Ερντογάν κατάφερε να πάρει πανηγυρική νίκη στις βουλευτικές εκλογές και να διεκδικήσει την προεδρία στον β΄ γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχε νικητής με 50% συν μία ψήφο).
Ο Ερντογάν με τον Μητσοτάκη είναι εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις, ωστόσο, στο... βάθος, υπάρχουν κάποια κοινά σε σχέση με την πορεία τους προς τις εκλογές. Ο Ερντογάν είναι στο τιμόνι της Τουρκίας 20 και πλέον χρόνια και προφανώς είναι πολύ σκληρός για να... πεθάνει, ενώ και ο Μητσοτάκης φαίνεται να είναι μακράν το πρώτο φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και συνεπώς όπως και να ΄χει θα είναι μέσα στα πράγματα, καθώς αυτοί που τον στήριξαν τον θεωρούν ηγέτη, μακράν του Κιλιτσντάρογλου.
Από την άλλη πλευρά, ο Μητσοτάκης θεωρείται από τους νουνεχείς πολίτες που δεν θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μικρότερα κόμματα, ότι ως ο ισχυρός ηγέτης, ο οποίος θα μπορούσε να έχει μπροστά του μια πορεία ανάλογη του Ερντογάν. Η μερίδα των πολιτών που είναι ανένταχτη και ψηφίζει με βάση το ποιος δίνει προοπτική στη χώρα, προσανατολίζονται στον Μητσοτάκη. Είναι πολύς κόσμος που δεν ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος πιστεύει ότι κάθε άλλη επιλογή, πέραν του Μητσοτάκη, είναι σαν να... ξυνόμαστε στην... γκλίτσα του τσοπάνη!
Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Τούρκων επιβράβευση τον Ερντογάν τουλάχιστον σε επίπεδο κομματικής εκπροσώπησης στη Βουλή, δείχνει τη σαφή προτίμηση στο πρόσωπο του και την αποστροφή στα κόμματα που συνασπίστηκαν για να συγκυβερνήσουν και ενδεχομένως να τα κάνουν μπάχαλο λόγω απειρίας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί κάλλιστα και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων, αποτελεί έναν σπουδαίο λόγο για να προτιμήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με γνώμονα τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την προκοπή της χώρας. Ίδωμεν...