Παιχνίδια με τη φωτιά Δύσης-Ρωσίας, "φωτιά" ο πληθωρισμός Απριλίου, ψήφος εμπιστοσύνης από την EBRD και πρόσκληση στις επιχειρήσεις για φθηνά δάνεια από τις τράπεζες
Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και εκεί που πάμε να ηρεμήσουμε, προκύπτει κάτι που βάζει νέες... φωτιές. Μπορεί πολλοί να... διασκέδασαν με την εικόνα του Πούτιν στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας, αλλά, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ο εισβολέας, δεν πρόκειται να σταματήσει και ετοιμάζεται να μπουκάρει για να... απελευθερώσει την Υπερδνειστερία.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ετοιμάζεται δηλαδή να μπει στη Μολδαβία και να έρθει ακόμη πιο κοντά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο φίλος του Πούτιν, Λευκορώσος Πρόεδρος Λουκασένκο, συγκεντρώνει δυνάμεις στα νότια της χώρας του, προκειμένου να... απασχολήσει ουκρανικά στρατεύματα ή ακόμη και να επιτεθεί, όταν πάρει το πράσινο φως από το... αφεντικό του στο Κρεμλίνο. Και ενώ ο ρωσικός επεκτατισμός φαίνεται να έχει ακόμη πολλά επεισόδια, η Ουκρανία για λόγους ανωτέρας βίας, έκοψε τη ροή φυσικού αερίου σε αγωγό που μεταφέρει το 1/3 των ποσοτήτων από τη Ρωσία προς την Ευρώπη!
Τα σενάρια είναι δύο. Είτε η χώρα του Ζελένσκι πρέπει να το κάνει για αντικειμενικούς λόγους είτε το κάνει για να... ξυπνήσει τους Ευρωπαίους, ώστε να λάβουν πιο δραστικά μέτρα κατά της Ρωσίας. Αν συμβαίνει το δεύτερο, μάλλον δεν αποτελεί μια καλή επιλογή. Πιθανόν όμως, να συμβαίνει, αν ληφθεί υπόψιν ότι η Ουκρανία ποντάρει περισσότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ενέκριναν πακέτο-μαμούθ, ύψους 40 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της!
Πληθωρισμός-"φωτιά"
Για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, βρεθήκαμε με διψήφιο πληθωρισμό τον Απρίλιο, στο 10,2%. Με τη μόνη διαφορά ότι τώρα έχουμε ευρώ και το 1995, είχαμε δραχμή με επιτόκια δανεισμού 15%-17%!
Τέσσερις "πύραυλοι" έπληξαν την τσέπη μας τον περασμένο μήνα και όλοι έχουν να κάνουν κυρίως με τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Σε ένα χρόνο, το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί 122,6%, το ρεύμα 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και τα καύσιμα 29%! Σε αυτά θα προσθέσουμε το ψωμάκι με αύξηση 10%, τα κρέατα με 14,1%, τα νωπά λαχανικά με 13% και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά με 11,7%. Τα φρούτα αυξήθηκαν κατά 8,6%, ενώ την ίδια στιγμή, προκαλεί προβληματισμό η εκτίναξη του τιμάριθμου στο λεγόμενο "τουριστικό πακέτο". Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων εκτινάχθηκαν κατά 17,7%, τα αεροπορικά εισιτήρια κατά 15,7% και οι τιμές των ξενοδοχείων 16,1%! Και ευτυχώς, που έχουν συγκρατηθεί οι τιμές σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, όπου οι αυξήσεις διαμορφώθηκαν στο 3,3%.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για να... μαζευτούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, ελπίζουμε ότι θα φανούν κάποια στιγμή, αλλά δεν ξέρουμε ποια νέα... επεισόδια μας περιμένουν λόγω της καταστροφικής ανοησίας του Πούτιν. Τα πάντα θυμίζουν κινούμενη άμμο και αν δεν ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι, τότε δεν αποκλείεται κάποια στιγμή ο Πούτιν να φάει το κεφάλι του, αλλά ταυτόχρονα να πανηγυρίζει και για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στους υπολοίπους! Δεν πάνε καλά τα πράγματα, αλλά υπάρχουν και ενδείξεις που παραπέμπουν σε κορύφωση των χειρότερων συνεπειών στις αγορές. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...
Η EBRD στηρίζει...
Σωρευτική ανάπτυξη κοντά στο 6,4% αναμένει για την Ελληνική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με βάση τα σημερινά δεδομένα. Καθόλου άσχημα! Θα πρόκειται ουσιαστικά για μια καθαρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,7% σε σχέση με το 2019 ή 14,7%, σε σχέση με τα χαμηλά του υφεσιακού 2020. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούμε στα 192 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 από 167 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Αυτό φυσικά, τελεί υπό... αμφισβήτηση, καθώς δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει.
Ισχυροί πυλώνες για να κρατηθούμε ως χώρα στο... ύψος μας, σύμφωνα με την EBRD, είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και η κατανάλωση. Η τράπεζα δεν ανησυχεί για το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά ούτε και για την ανοδική πορεία των επιτοκίων, καθώς, δεν βρισκόμαστε στο... 2010. Όπως επισημαίνει στην έκθεση της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την οικονομία, όχι τόσο μέσω άμεσων συνδέσεων, αλλά εμμέσως, μέσω υψηλότερων ενεργειακών τιμών, των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και πιθανώς των χαμηλότερων από ό,τι αναμενόταν τουριστικών αφίξεων, εάν η ύφεση επικρατήσει σε μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Παρά τους συγκεκριμένους κινδύνους και τις αντιξοότητες, η EBRD βλέπει την άνοδο του ΑΕΠ στο 2,9% φέτος και στο 3,5% το 2023. Από την... EBRD και στου Θεού τ΄ αυτί!
"Περάστε για δάνεια"
Μέσα σε όλα αυτά τα... μαύρα, χθες είχαμε την πρόσκληση από το υπουργείο Οικονομικών για την κατάθεση επενδυτικών σχεδίων από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος στο πλαίσιο των προγραμμάτων του σχεδίου "Ελλάδα 2.0" και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας είναι γεγονός από χθες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα επενδυτικά τους σχέδια ηλεκτρονικά, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν και να τύχουν ευνοϊκής χρηματοδότησης, χάρη στους δανειακούς πόρους του "Ελλάδα 2.0". Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και πληροφόρηση των επενδυτών. Οι επενδυτές μπορούν, πλέον, να ανεβάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και μέσω της πλατφόρμας, ενώ από την 1η Ιουνίου καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της για την κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων. Επισημαίνεται ότι το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα στα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας τη διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν για την επένδυσή τους έως το 50% του κόστους από πόρους του «Ελλάδα 2.0», με σταθερό επιτόκιο που σήμερα είναι 0,35%, όπως ορίζεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση. Οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρώνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους θα αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
H πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών σχεδίων είναι διαθέσιμη προς τις επιχειρήσεις στον παρακάτω ιστότοπο: https://rrf-gobeyond.gr/welcome. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν, στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank, Παγκρήτια Τράπεζα και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και οι δύο διεθνείς τράπεζες, δηλαδή η (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Με το καλό!