Η Ε.Ε. δεν... δίδει ρούβλια, οι Τούρκοι... ξύνονται, η UBS ψηφίζει Ελλάδα και οι εταιρείες ενέργειας μετράνε ζημιές και ανασυντάσσονται.
Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ενδίδει στους εκβιασμούς τους Πούτιν και δεν... δίδει ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Τα... χαρτιά του Ρώσου σφαγέα περί διακοπής της ροής αερίου ή της χρήσης πυρηνικών όπλων, δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει και στριμώχνονται πολύ για το Κρεμλίνο. Έχουν πάθει μεγάλο κάζο στην Ουκρανία, ενώ η κατάληψη εδαφών στα ανατολικά της χώρας, ισοδυναμεί με την απόκτηση... οικοπέδων. Η ισοπέδωση της Μαριούπολης και τόσων άλλων πόλεων, θα αποτελέσει μια Πύρρειο νίκη για τον Πούτιν, ο οποίος φαίνεται ότι έχει σοβαρό πρόβλημα σε πολλά επίπεδα. Οι Ευρωπαίοι καλούνται μέσα στις επόμενες 20-30 μέρες να αποδείξουν έμπρακτα ότι έχουν χαράξει έναν αδιαμφισβήτητο οδικό χάρτη για την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και την απεξάρτηση από τη Ρωσία. Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να... πλακωνόμαστε!
Επιπλέον, έχουμε και πάλι την Τουρκία να προκαλεί με υπερ-πτήσεις πάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο. Τους Τούρκους δεν τους παίρνει πλέον να κάνουν όσα είχαν στο μυαλό τους, γιατί η εισβολή του Πούτιν έχει αλλάξει δομικά στοιχεία της αντιμετώπισης των χωρών εκείνων που διοικούνται από καθεστώτα. Βέβαια, οι... μαγκιές των Τούρκων εδράζονται στην κινητικότητα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου για την ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου.
Ο... ενοχλητικός γείτονας θέλει να παίξει όλα τα χαρτιά, καθώς βλέπει ότι από τη μία μπορεί να είναι ο... φρουρός των εξωτερικών συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να αποτελέσει και έναν οικονομικό παίκτη στο νέο γεωπολιτικό-ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα παίζει φουλ επίθεση με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, οπότε μαζί με την ισχυρή παρουσία Αμερικανών, Γάλλων και Βρετανών, ποντάρει στην απόκτηση ηγετικού ρόλου σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά projects που θα υλοποιηθούν, κάτω από τα... πόδια μας!
Η UBS στηρίζει Ελλάδα
Άλλος ένας παγκόσμιος χρηματοοικονομικός κολοσσός επιβεβαίωσε χθες την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και εμμέσως στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο ελβετικός κολοσσός μπορεί να "ψαλίδισε" την πρόβλεψη για την πορεία της ανάπτυξης τη φετινή χρονιά στο 4% από 5,5%, αλλά και να επισημαίνει τα εμπόδια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού, ωστόσο, εντοπίζει 4 πηγές στήριξης της Ελληνικής οικονομίας. Η UBS επισημαίνει την κινητικότητα του πληθυσμού όσο και τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα, τα οποία παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη το πρώτο τρίμηνο άγγιξε την καλύτερη μέτρησή της από το 2000, βοηθούμενη από το κλίμα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές. Δεύτερον, οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας παρέμειναν άθικτες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο και η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να βοηθήσει στη δυναμική του εισοδήματος των νοικοκυριών. Επιπλέον, τα νοικοκυριά διαθέτουν κάποια "μαξιλάρια" ασφαλείας (αύξηση των καταθέσεων) για να αντιμετωπίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό και η κυβέρνηση έχει επίσης κινητοποιήσει νέους πόρους για τη στήριξή τους. Τρίτο στήριγμα για την Ελληνική οικονομία αποτελούν οι εισροές κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα φέτος με 16 δισ. ευρώ ή 8% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, να είναι διαθέσιμα για απορρόφηση. Το... κερασάκι στην τούρτα είναι τα έσοδα από τον Τουρισμό, τα οποία συνεχίζουν να έχουν πολύ επιδόσεις, με βάση τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του έτους, ενώ η χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις κατά το χρονικό διάστημα Μαίου-Αυγούστου, αναμένεται να επιτρέψουν στον κλάδο να καταγράψει και πάλι ισχυρά κέρδη. Πάντως, κοινή είναι η αίσθηση στους διεθνείς οίκους, ότι τα πράγματα για την Ελλάδα, εν τέλει θα εξελιχθούν καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις. Μακάρι...
Τι συμβαίνει στις εταιρείες ενέργειας;
Η απο-επένδυση της ΑΒΑΞ από τη θυγατρική στον τομέα ενέργειας Volterra, αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο, το μεγάλο πλήγμα στα οικονομικά μεγέθη των παρόχων. Την ίδια στιγμή που τα κόμματα βλέπουν... υπερκέρδη, στον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων, καταγράφεται μεγάλη αύξηση του τζίρου λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, αλλά οι ζημίες διευρύνονται ή τα κέρδη τείνουν να μηδενιστούν. Ενεργειακοί όμιλοι όπως η ΔΕΗ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), Mytilineos (Protergia), ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΗΡΩΝ), Ελληνικά Πετρέλαια (Elpedison) και Motor Oil (NRG), επειδή παράγουν ενέργεια είναι σε θέση να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα των θυγατρικών που πουλάνε ρεύμα ή φυσικό αέριο. Όσο για τις υπόλοιπες εταιρείες, φαίνεται ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αποτελούν μονόδρομο οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς το κόστος έχει εκτοξευτεί και η κατάσταση δεν δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης για τους επόμενους μήνες. Άντε και ο Θεός βοηθός! Για όλους...