Δεν είπε... όχι στην προεξοφλημένη άνοδο των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,75%, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά δεν... μάσησε και τα λόγια της.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την κίνηση της ΕΚΤ και μάλλον ανέμεναν... πικρά λόγια για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία ως προς τη συγκράτηση της ανόδου και σύμφωνα με το... κακό σενάριο, τον προσεχή Μάρτιο το βασικό επιτόκιο θα έχει... πετάξει στο 3%. Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε ξεκάθαρα για τον φόβο της ύφεσης και τις επιπτώσεις που θα είχε στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι οποίες δοκιμάζονται από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Την επόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον στρέφεται στις ΗΠΑ, όπου η κεντρική τράπεζα, θα λάβει τις δικές της αποφάσεις σχετικά με τη νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου. Πάντως, χθες ο Dow Jones ξεπέρασε τις 32.000 μονάδες με τα στοιχεία του ΑΕΠ για το γ΄ τρίμηνο να οδηγούν τους επενδυτές σε μετοχές που συνδέονται με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα οι φαρμακευτικές. Η ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 2,6%, έναντι προβλέψεων για 2,3%, κάτι που πρόσκαιρα καθησυχάζει τους επενδυτές, σχετικά με τους εντεινόμενους φόβους για ύφεση.
Από κει και πέρα, ο Nasdaq... υπέφερε, καθώς έκλεισε με πτώση 1,63%, λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής της Meta (Facebook) και ενώ σήμερα τελειώνει η προθεσμία για να κλείσει το deal του Έλον Μασκ με το Twitter. Ο ίδιος πλέον στον προσωπικό του λογαριασμό... συστήνεται ως ο νέος ιδιοκτήτης, βάζοντας τέλος σ΄ ένα θρίλερ που είχε εκτυλιχθεί τον τελευταίο μήνα, σχετικά με το ενδιαφέρον του.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, η FED θα βάλει... φρένο στην ανοδική κίνηση των επιτοκίων του δολαρίου, ενώ η αξιοσημείωτη βελτίωση του κλίματος κατά τις τελευταίες 10 μέρες, βοηθάει στο... χαμήλωμα των επιτοκίων των αμερικανικών κρατικών τίτλων. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω για τις ΗΠΑ, ωστόσο, στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι πιο... πολύπλοκα, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Δύσης με τον Πούτιν, με θύμα τη Γηραιά Ήπειρο. Άλλωστε, αποδεδειγμένα είναι αυτή που πληρώνει περισσότερο το... μάρμαρο της κρίσης στην Ουκρανία.
Το "κλειδί" της Ουκρανίας
Η Ευρώπη πιστεύει ότι έχει προστατεύσει τα νώτα της σε ό,τι αφορά την αποθήκευση φυσικού αερίου, οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για νέα ανακατάληψη των προσαρτημένων εδαφών από τη Ρωσία και ο Πούτιν αρχίζει να παίζει... ρωσική ρουλέτα, να μπλοφάρει και να στήνει αφήγημα για να δικαιολογήσει επιθέσεις με... ανορθόδοξα μέσα.
Ο εισβολέας προκαλεί αναδεύσεις μιλώντας από τη μία για βιολογικά όπλα που ετοιμάζει η Ουκρανία με τη βοήθεια της Δύσης ή για "βρώμικες βόμβες". Συντηρεί μια κατάσταση απειλής από τον αμυνόμενο για να έχει το... πάτημα μιας κλιμακούμενης επίθεσης, ακόμη και με τακτική πυρηνικά όπλα. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι αν κάνει τη... λάθος κίνηση, τότε οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες. Πάντως, ολόκληρο το ανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα το οπλοστάσιο, στην περίπτωση που ο επιτιθέμενος, κάνει πρώτος την κίνηση που δεν πρέπει να κάνει...
Ο Πούτιν δείχνει ότι βρίσκεται σε φάση αμυνόμενου πλέον και θα προσπαθήσει να τα παίξει όλα για όλα στη ρωσική... ρουλέτα. Ή θα προκαλέσει πρόβλημα αυτός μαζί με τον... κακό μας τον καιρό στην Ευρώπη, ή θα αναγκαστεί να τα μαζέψει και να κλειστεί στο... λαγούμι του! Το πρώτο σενάριο δεν είναι καλό για την Ευρώπη και βάζει και στο παιχνίδι των συνεχιζόμενων εκβιασμών προς την Ελλάδα, τον Ερντογάν. Το δεύτερο σενάριο, εφόσον μάλιστα συνοδευτεί και από μια πτώση του Πούτιν (δεν φαίνεται πιθανό κάτι τέτοιο, τουλάχιστον με βάση τα τωρινά δεδομένα), θα αλλάξει τον ρου των πραγμάτων και θα... μαζέψει τον Ερντογάν. Πάντως, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο... Σουλτάνος έχει πάρει έστω και βραχεία κεφαλή στις δημοσκοπήσεις, λόγω της προκλητικής ρητορικής κατά της Ελλάδας.
Η Τουρκία είχε να επιτελέσει έναν ρόλο στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει στους σχεδιασμούς της Δύσης. Μάλιστα, ένα... ακραίο σενάριο ταυτόχρονης πτώσης του Πούτιν και του Ερντογάν, θα μπορούσε να διαμορφώσει εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς στη γειτονιά μας. Από την άλλη, μια πιθανή νίκη του Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές με ταυτόχρονη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, ίσως αποκλιμάκωνε την ένταση με την Ελλάδα και ενδεχομένως να αναβάθμιζε τον ρόλο του στις συζητήσεις που έχει με τον Πούτιν, αποτελώντας έναν άτυπο μεσολαβητή της Δύσης με τον εισβολέα.
Τι... γύρευε ο Σολτς στην Αθήνα
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επισκέφθηκε την Αθήνα γεύτηκε τους μεζέδες μας, δήλωσε ενθουσιασμένος και έθεσε το πλαίσιο των θέσεων της Γερμανίας και των σχέσεων της με την Ελλάδα, σε ορθολογική βάση.
Τι θα μπορούσε να ζητήσει, άραγε από την Ελλάδα; Ο Σολτς, θεωρεί την Ελλάδα χώρα-κλειδί στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται λόγω της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά και κρίσιμο πυλώνα της στρατιωτικής ασφάλειας της Ευρώπης. Στο ενεργειακό σκέλος, η Γερμανία έγινε... μαγαζί γωνία από το φθηνό ρωσικό αέριο, αλλά τώρα, το έργο αυτό... τελείωσε. Συνεπώς, η φθηνότερη ενέργεια για τη Γερμανία τις επόμενες δεκαετίες, περνάει από τον άξονα Βόρεια Αφρική-Μέση Ανατολή-Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα. Και ο άξονας αυτός πρέπει να είναι στρατιωτικά ασφαλής για να υπάρχει κανονικότητα στην Ευρώπη.
Ήδη, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE κάνει δουλειές με τη ΔΕΗ και προσεχώς, θα έχουμε και άλλες πολύ σοβαρές ανακοινώσεις, Ελληνογερμανικού ενδιαφέροντος. Τα πάντα στο Βερολίνο, δείχνουν προς την Ελλάδα, η οποία πλέον δεν αποτελεί τον "φτωχό συγγενή", αλλά τον αξιοσέβαστο και ισχυρό εταίρο, που μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο της Γερμανίας από το ενεργειακό σοκ που είναι... υποχρεωμένη να βιώσει.
Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς, αφού συζήτησε με τον Μητσοτάκη για τις επόμενες κινήσεις στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ενίσχυση της στήριξης προς την Ουκρανία, έκανε λόγο και για τα νέα τεθωρακισμένα, τύπου Marder, τα οποία η Ελλάδα, έχει αποφασίσει να... παρατάξει στον Έβρο. Όσο και αν ο Καγκελάριος προσπάθησε να πάρει κάποιες... αποστάσεις, με τη φράση "η Γερμανία δεν ζητάει αναφορά που θα πάει το πολεμικό υλικό που στέλνει σε μια χώρα", εντούτοις, είναι ξεκάθαρο ότι έστειλε με τον τρόπο του, το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία. Γι αυτό και οι Τούρκοι έγιναν... Τούρκοι! Δεν είναι μόνο τα Marder, αλλά και το μήνυμα που έστειλε ο Σολτς, ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η απειλή μιας χώρας του ΝΑΤΟ εναντίον άλλης συμμαχικής χώρας.
Ας βάλουμε λοιπόν τον... λογαριασμό σε μια σειρά. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς, τα γερμανικά Marder στον Έβρο και τα γαλλικά Ραφάλ, να στοχεύουν από την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας τα τουρκικά παράλια με τους εξελιγμένους πυραύλους που έχουν. ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία, ίσον συμμαχία επί Ελληνικού εδάφους, για να μην κάνει όνειρα ο Ερντογάν ότι μπορεί να γίνει νέος Πούτιν! Αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις Σολτς με εσωτερικούς όρους, μπορούμε να πούμε ότι ένας από τους πλέον... στενοχωρημένους είναι ο Τσίπρας!
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την... έκανε για την Ουγγαρία γιατί ο Σολτς δεν ήθελε να τον δει ούτε... ζωγραφιστό, καθώς θα ήταν χάσιμο χρόνου! Βέβαια, το ταξίδι του Τσίπρα στη Βουδαπέστη, μπορεί να εντάσσεται και στο πλαίσιο της ανταλλαγής... ιδεών και απόψεων με διάφορους παρατρεχάμενους του συστήματος Όρμπαν, ο οποίος παραμένει σύμμαχος της Ρωσίας και λειτουργεί ως "Δούρειος Ίππος" στην Ευρώπη. Μπορεί ο Όρμπαν να λειτουργεί ως... ακροδεξιός, σύμφωνα με την συριζαίικη ρητορική, ωστόσο, έτσι όπως έχει στήσει το... μαγαζί στην Ουγγαρία, είναι ακριβώς ό,τι θα ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η... μετανάστευση του Τσίπρα τις ημέρες εορτασμού της Επετείου του ΟΧΙ, συνιστά μέγιστη ντροπή για τον ίδιο. Και ας μην... μυξοκλαίει, λέγοντας ότι αδίκως το κόμμα του και ο ίδιος χαρακτηρίζονται ως... Τουρκόφιλοι! Επιπλέον, η ατάκα του Σολτς "ήρθα σε μια άλλη Ελλάδα", ήταν μια μεγαλοπρεπής... χυλόπιτα στον Τσίπρα, ο οποίος δήλωνε ενθουσιασμένος για τη σύμπραξη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, με εξαίρεση τον τρίτο εταίρο, το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας. Έχουμε την εντύπωση ότι ο Τσίπρας πηγαίνοντας στη Βουδαπέστη, είναι σαν να πήγε για ακόμη μία φορά στον... κουβά! Ο Σολτς έστειλε ξεκάθαρα και αποστομωτικά μηνύματα προς την Τουρκία, στήριξε ξεκάθαρα την Ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το μόνο που δεν έκανε ήταν να ευχηθεί καλή... διαμονή στον Τσίπρα! Αλλά αυτό το τελευταίο δεν έχει σημασία, με τόση πίκρα που έδωσε στο πάλαι ποτέ... αγαπημένο παιδί (και... καρπαζοεισπράκτορα) της Μέρκελ...