Η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, αποτέλεσε ένα πολύ καλό νέο για τις αγορές, το οποίο αποτυπώθηκε στην άνοδο των δεικτών, ενώ χθες το πρωί τα ασιατικά χρηματιστήρια πήραν τον... κατήφορο, με αφορμή τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα. Αλλαγή σκηνικού, μέσα σε λίγες ώρες.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Από κοντά ακολούθησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, αν δεν προκύψει κάτι άλλο αρνητικό, μπορεί να υπερβεί τις 900 μονάδες. Ταυτόχρονα, ένα πολύ καλό νέο για τις αγορές ήταν και η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου, κάτι που περιορίζει την πρωτοβουλία των κινήσεων, που νομίζει ότι έχει ο Πούτιν. Η Ευρώπη οργανώνεται και δεν πρόκειται να παραδοθεί... αμαχητί. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πίεση στην τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τη Γερμανία, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έφτασαν στα 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μάλλον προμηνύουν έναν πολύ... άγριο χειμώνα. Να προσθέσουμε στο... παζλ και την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου χθες, κάτι που δεν διευκολύνει τις κινήσεις των κυβερνήσεων για αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων.
Όταν ο Σταϊκούρας κάνει... χαρτοπόλεμο τα μνημόνια!
Η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συνεχίζουν τις... αποτυχίες τους στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, κάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αισθάνεται πιο... έτοιμος για να αναλάβει τις τύχες της χώρας και να την οδηγήσει στο.,.. χάος! Ούτε ως ανέκδοτο, δεν τολμούμε να σκεφτούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο...
Και τι έγινε που περάσαμε επιτυχώς τις 12 αξιολογήσεις από τους θεσμούς; Και τι έγινε που η χώρα μέσα στη χειρότερη συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, ετοιμάζεται να βγει με το σπαθί της, στις αγορές; Και τι έγινε, που το άλλο Σάββατο βγαίνουμε από τη μεταμνημονιακή εποπτεία και επιστρέφουμε στην κανονικότητα; Και τι έγινε που μπαίνει τέλος στη 12ετή δοκιμασία των μνημονίων, έτσι όπως αυτά εφαρμόστηκαν στη σκληρή τους εκδοχή; Και τι έγινε που ξεχρεώσαμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλες 5 χώρες, από τις οποίες είχαμε λάβει χρηματοδότηση για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών; Και τι έγινε που καταργήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και το χρήμα κινείται ελεύθερα, χωρίς τα... εξηντάευρα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015; Και τι έγινε που οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών; Και τι έγινε που η χώρα λαμβάνει τη μία αναβάθμιση πίσω από την άλλη, από τους οίκους αξιολόγησης; Και τι έγινε που η ανεργία έπεσε τον Ιούνιο στα επίπεδα προ του μνημονίου; Και τι έγινε που έχουμε μείνει όρθιοι με τον τουρισμό να πετάει, τις επενδύσεις να αυξάνονται αλματωδώς και τις εξαγωγές να καλπάζουν;
Όλα τα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα προς όσους δεν αντιλαμβάνονται ή αποκρύπτουν σκόπιμα τα γεγονότα των τελευταίων τριών ετών, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στις... παρέες των τυχοδιωκτών που αντί να πάνε τη χώρα ένα βήμα παραπέρα, την έφεραν με φόρα, πολλά βήματα πίσω. Τελικώς, αποδεικνύεται ότι με λίγα λόγια, μεθοδική δουλειά, άσκηση οικονομικής πολιτικής βγαλμένη από το πανεπιστημιακό μοτίβο, χτίσιμο αξιοπιστίας και με αποτελέσματα, κερδίζεις πόντους ως χώρα. Μόνο νοήμονες πολίτες μπορούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια παγκοσμίως και τι πέτυχε η χώρα μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.