Η χθεσινή πρεμιέρα της μετοχής του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σκόρπισε ενθουσιασμό και μας προϊδεάζει για μεγάλες συγκινήσεις, τόσο για την εταιρεία, όσο και για τη γενικότερη εικόνα της αγοράς.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Το "χαρτί" άνοιξε στα 8,20 ευρώ και πήγε με... φόρα στα 9,56 ευρώ, ενώ το τελικό κλείσιμο διαμορφώθηκε στα 9,16 ευρώ, με άνοδο 11,7%. Με το άνοιγμα των συναλλαγών, φάνηκε η επενδυτική... τρέλα για τη μετοχή, η οποία σε μόλις 10 λεπτά έκανε τζίρο 30 εκατ. ευρώ, ενώ από το συνολικό τζίρο των 231,96 εκατ. ευρώ, τα 90,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε συναλλαγές στη μετοχή του ΔΑΑ. Η εταιρεία άνοιξε με κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ και στο κλείσιμο διαμορφώθηκε στα 2,74 δισ. ευρώ. Από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, η μετοχή του ΔΑΑ κατατάσσεται στη 12η θέση, οπότε απομένουν τα... τυπικά για να συμπεριληφθεί στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αποτελεί πλέον και με τη... βούλα ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και για τους μετόχους, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, είναι κυρίως ξένοι.
Με δηλώσεις τους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και εκπρόσωποι της νεοεισηγμένης εταιρείας, έκαναν λόγο για μια ημέρα-ορόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων 20 ετών και... βάλε! Το κλίμα στην οικονομία, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα είναι εξαιρετικό. Και για να μην παρεξηγούμαστε. Είναι άλλο πράγμα τι λέει για την ακρίβεια και τα προβλήματα της καθημερινότητας ο μέσος πολίτης και εντελώς διαφορετικό πράγμα, πώς βλέπει ο ξένος επενδυτής τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και αξιοπιστίας...
Δύο όψεις...
Η εξαιρετική πρεμιέρα της μετοχής του "Ελευθέριος Βενιζέλος" αποτέλεσε τη θετική όψη της χθεσινής συνεδρίασης στη... Λεωφόρο Αθηνών.
Από την άλλη πλευρά, υπήρξε η... παραφωνία της ΔΕΗ, καθώς η μετοχή υπέστη σημαντικές απώλειες, λόγω της δημοσίευσης του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου "εικάζει" ότι η επιχείρηση έκανε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ηλεκτρισμού κατά την περίοδο 2013-2019. Για την περίοδο 2013-2014, μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, είμαι σίγουροι λόγω ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλα μπορούσαν να συμβούν...
Στο άκουσμα της είδησης για το πόρισμα, βγήκαν... παγανιά οι πωλητές, με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει κατά 7,60%, αλλά στο τέλος επικράτησαν πιο... ψύχραιμες σκέψεις και οι απώλειες περιορίστηκαν στο 3,80%. Η πίεση στη μετοχή ήταν αρκετή ώστε να συμπιέσει τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το αρνητικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη. Στο κλείσιμο, το ταμπλό "έγραψε" απώλειες 0,47% και ο Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.397,14 μονάδες. Η αγορά χρειαζόταν μια διόρθωση, χωρίς όμως να υπάρχουν περαιτέρω συνέπειες. καθώς την έβγαλε ασπροπρόσωπη η μετοχή του "Ελευθέριος Βενιζέλος". Περιορισμένου εύρους η διόρθωση σε όλους τους τραπεζικούς τίτλους, κάτι που είναι θετικό, εφόσον συνδυαστεί με είσοδο "φρέσκου" χρήματος και νέους "παίκτες" στην αγορά. Ίδωμεν...
"Κέντημα" Πιερρακάκη
Όποιος διαβάσει τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, θα νομίσει ότι βρίσκεται σε χώρα-πρότυπο, όπου ξεκινά η εφαρμογή μιας νέας μεταρρύθμισης, η οποία θα συγκεντρώνει όλα τα αυστηρά στάνταρντς!
Το "κέντημα" του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη αφαιρεί κάθε επιχείρημα απέναντι σε όλους αυτούς που μιλάνε για... άλωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δεν περιμένουμε να καταλάβουν οι καταληψίες των δημόσιων πανεπιστημίων, αλλά τουλάχιστον κάποιοι καθηγητές που πρόσκεινται στον αριστερό χώρο, ίσως καταλάβουν τι πραγματικά πάει να γίνει. Οι φοιτητές θα μπαίνουν στα μη κρατικά πανεπιστήμια υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ αποτελεί προαπαιτούμενο, ο ενδιαφερόμενος να έχει επίδοση ίση με το 80% του μέσου όρου της ελάχιστης βάσης εισαγωγής του χαμηλότερου επιστημονικού πεδίου. Συνεπώς, με βάση αυτές τις διατάξεις, σταματάει και η... αρλουμπολογία περί εισαγωγής όσων έχουν το "κασέρι". Αν μη τι άλλο, όλοι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι όποιος δώσει... λευκή κόλλα στις Πανελλαδικές, δεν θα περάσει ούτε απέξω από το μη κρατικό πανεπιστήμιο! Επιπλέον, κανένας καθηγητής που διδάσκει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν θα μπορεί να το έχει... δίπορτο, διδάσκοντας και στο μη κρατικό. Όμορφα πράγματα και... νοικοκυρεμένα για να μην γίνονται παρεξηγήσεις. Από την άλλη πλευρά, κάθε κεντρικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, που θα εγκαταστήσει παράρτημα στην Ελλάδα θα μπορεί να ορίσει εισαγωγικό βαθμό ανώτερο από τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Τα κριτήρια ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά φυσικά όλα θα κριθούν στην πράξη. Το ζητούμενο είναι η τήρηση των προϋποθέσεων και των προδιαγραφών, η προσέλκυση μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού, τα οποία θα ανοίξουν νέους δρόμους στην έρευνα και την καινοτομία, ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει τη θέση της στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Κακά τα ψέματα έχουμε αρκετά καλά κρατικά πανεπιστήμια, αλλά, αν δεν υπήρχε το "σαράκι" της Αριστεράς θα ήταν πολύ καλύτερα.
Βεβαίως, με αφορμή και τις καταλήψεις λόγω του νομοσχεδίου, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η δουλειά του φοιτητή είναι να μπαίνει στο πανεπιστήμιο, να ολοκληρώνει τις σπουδές του και μετά να βγαίνει στη ζωή για να παλέψει. Σε λίγα χρόνια, όσοι δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα, θα πηγαίνουν στο σπίτι και θα... καταγγέλλουν στον μπαμπά και στη μαμά "το άδικο σύστημα που μας ξεζουμίζει και εντατικοποιεί τη γνώση", καθώς και ανάλογου... μεγέθους, ασυναρτησίες και ανοησίες!
Ξεκάθαρα, οι καταλήψεις αποτελούν παράνομες πράξεις και θα έπρεπε να εφαρμόζεται ο νόμος. Μάλιστα, οι υπαίτιοι πρέπει να πληρώνουν και τα... σπασμένα. Αυτός που μπαίνει στο πανεπιστήμιο πρέπει να νιώθει ότι είναι... περαστικός και έχει ως σκοπό τη φοίτηση και τη λήψη του πτυχίου για να κάνει κάτι στη ζωή του και να μην καταντήσει αιώνιος φοιτητής. Επιπλέον, βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η "αιμορραγία" προς το εξωτερικό και να μείνουν στη χώρα, όσο γίνεται περισσότεροι νέοι. Η Παιδεία είναι εθνική επένδυση. Κατά τα... λοιπά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει το νομοσχέδιο τον Μάρτιο και να μη σηκωθεί τέτοιος... κουρνιαχτός μέσα στη χειμερινή εξεταστική περίοδο. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2025, οπότε και θα σπάσει το... ρόδι!
Το στοίχημα μιας "έντιμης αποχώρησης" των αγροτών από τα μπλόκα και ο καταλυτικός ρόλος Μητσοτάκη
Το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων είναι κάτι που επικροτεί η κοινωνία και σύντομα θα σβήσει η συγκεκριμένη εστία έντασης, ενώ βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ο... ανταρτοπόλεμος για το κλείσιμο των δρόμων δεν ωφελεί και δεν φέρνει πιο κοντά τους αγρότες και την κυβέρνηση. Επιπλέον, οι αγρότες πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι οι ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητοδρόμους, δεν θα διστάσουν να στείλουν στην κυβέρνηση το "μπιλιετάκι" με την απώλεια εσόδων, λόγω των κινητοποιήσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πληρώσουν το "μάρμαρο" οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς το Δημόσιο, πρέπει να αποζημιώσει τους παραχωρησιούχους με λεφτά των φορολογούμενων. Γιατί τα γράφουμε αυτά; Μα, γιατί υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο, ο λογαριασμός να ζητηθεί από αυτούς που παρακωλύουν τις μεταφορές και κάνουν κατάληψη σε... ιδιωτικό χώρο! Πιστεύουμε ότι οι αγρότες, ασχέτως αν τους... πνίγει το δίκιο, πρέπει να λάβουν υπόψιν και αυτήν την παράμετρο, γιατί μπορεί να μπλέξουν. Ας θυμηθούν όλους αυτούς που περνούσαν τσάμπα τα διόδια, λόγω του... Αλέξη και μετά τους ήρθε η "λυπητερή"! Το ίδιο πράγμα είναι...
Από την άλλη, μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, η χθεσινή... αποθέωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, από αγρότες στο μπλόκο του Μοναστηρίου, έξω από τον Δομοκό. Αν μη τι άλλο, τα χειροκροτήματα κατά την έλευση του υπουργού αναδεικνύουν την προσδοκία των αγροτών για την εύρεση λύσης με παρέμβαση του Μητσοτάκη. Κακά τα ψέματα, είναι ο μόνος που με υπεύθυνο τρόπο μπορεί να παρέμβει, να βοηθήσει, αλλά και να εμπνεύσει τους αγρότες, σε σχέση με τις "κόκκινες" γραμμές που υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Όταν λέμε αγρότες, φυσικά δεν εννοούμε αυτούς που είναι εκπρόσωποι κομμάτων στην "πρώτη γραμμή"...
Ο Μητσοτάκης είναι αξιόπιστος εντός και εκτός συνόρων. Τον σέβονται και τον υπολήπτονται στο εξωτερικό, γιατί μιλάει με πράξεις και αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός δεν υπόσχεται "λαγούς με πετραχήλια" όπως κάνουν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη διαφόρων χώρων. Πράττει το καλύτερο δυνατό για να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, χωρίς να υπονομευτεί η δημοσιονομική πειθαρχία και χωρίς να ξεπεραστούν οι "κόκκινες" γραμμές στον προϋπολογισμό. Θα δώσει όταν περισσεύουν, αλλά αυτό θα γίνει όταν και οι ίδιοι οι αγρότες θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να στερούν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, αλλά και των εμπορευμάτων, γιατί στο τέλος θα πληρώσουν και αυτοί το κόστος, μέσω υψηλότερων τιμών. Ταυτόχρονα, είναι καλό να αντιπαραβάλλουμε όλους αυτούς τους ανεύθυνους τσάμπα μάγκες που... παρελαύνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πλειοδοτούν, γιατί πολύ απλά τα λεφτά δεν θα τα βάλουν από την τσέπη τους! Ιδίως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα... ταξίματα από κόμματα της αντιπολίτευσης που χρωστούν και της... Μιχαλούς!
Εν πάσει περιπτώσει, η ιστορία έχει δείξει ότι όταν υπάρχει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το παιχνίδι μεταφέρεται στο "γήπεδο" του διαλόγου, τότε το... ματς πλησιάζει προς τη λήξη! Κάτι παραπάνω θα πάρουν οι αγρότες και εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα, δεν γίνεται να γυρίσουν πίσω με... σκυμμένο το κεφάλι. Αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και είναι αρκετά διαφορετικά. Για παράδειγμα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας έχουν υποστεί πανωλεθρία λόγω της περυσινής θεομηνίας και θέλουν να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα για να επιβιώσουν.
Με βάση την ανωτέρω παραδοχή, αναζητείται η "χρυσή τομή", ανάμεσα στα "θέλω" των αγροτών (τα οποία είναι... διαστημικού επιπέδου και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν σχεδόν εν συνόλω) και τα "πρέπει" της υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης, που αποτελεί βασική υποχρέωση της κυβέρνησης, έναντι όλων. Θα έχουμε εξελίξεις μέσα στα επόμενα 24ωρα. Εξάλλου, έρχεται και κακοκαιρία από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε δεν πρέπει να δοκιμαστούν περαιτέρω οι αντοχές των αγροτών. Του χρόνου τον Ιανουάριο, να ΄μαστε καλά, θα ξαναμιλάμε πάλι για τα ίδια πράγματα! Το έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες...