Οι περισσότεροι αναλυτές συμμερίζονται την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ομαλή προσγείωση, στη χειρότερη περίπτωση, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων που έγιναν από την ομοσπονδιακή τράπεζα για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.
Τα δε στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε σε 2,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (από 2% το πρώτο τρίμηνο) και ενίσχυσαν την πεποίθηση αυτή, πολλώ μάλλον που το ίδιο τρίμηνο ο ρυθμός αύξηση των τιμών στην κατανάλωση (πληθωρισμός) έπεσε στο 2,6% (από 4,1% το πρώτο τρίμηνο).
Με άλλα λόγια, οι αριθμοί δείχνουν ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνεται, κάτι που είναι αναγκαίο κακό για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, αλλά η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα πέσει σε ύφεση, ενώ απομακρυνεται και το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού -όταν η οικονομία είναι στάσιμη αλλά παρόλα αυτά οι τιμές αυξάνονται.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ είναι ίσως το πιο καθοριστικό μέγεθος την περίοδο αυτή καθώς η εξέλιξή του επηρεάζει όλες τις μεγάλες οικονομίες, αλλά και την κίνηση των αμερικανικών μετοχών η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τα χρηματιστήρια παγκοσμίως.
Δεν συμμερίζονται όμως όλοι οι αναλυτές την «ανέφελη» άποψη για την οικονομία των ΗΠΑ. Ο ελβετικός όμιλος ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης επενδύσεων Vontobel στην τελευταία του επισκόπηση παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα οπτική που ξεφεύγει από το κυρίαρχο αφήγημα, σύμφωνα με την οποία η ύφεση στις ΗΠΑ έχει καθυστερήσει, αλλά δεν έχει αποφευχθεί.
Και στηρίζει την άποψη αυτή στο γεγονός ότι οι περισσότεροι πρόδρομοι δείκτες παραπέμπουν σε επικείμενη ύφεση, καθώς και στό ότι οι συνέπειες των υψηλών επιτοκίων δεν έχουν «περάσει» ακόμη στην οικονομία, ενώ οι τράπεζες παραμένουν «σφιχτές» στη χορήγηση δανείων.
Επίσης, όπως επισημαίνει οι οικονομίες της Ευρωζώνης και της Κίνας δεν μπορούν να «στηρίξουν» την παγκόσμια ανάπτυξη.
Σε σχέση με τον πληθωρισμό η πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα και οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν, εκτός εάν υπάρξουν νέες γεωπολιτικές εντάσεις.
Για τις κεντρικές τράπεζες η εκτίμηση είναι ότι θα σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων και θα προχωρήσουν σε μειώσεις, καθώς η οικονομία θα πέσει σε ύφεση, εκτος και εάν ο πυρήνας του πληθωρισμού δεν υποχωρήσει.
Σε σχέση με τις μετοχές η Vontobel αναφέρει ότι τα χρηματιστήρια συνεχίζουν τη θετική πορεία τους παρά τις ρωγμές στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από το 2005 έως το 2009 οι τιμές των μετοχών ανέβηκαν 28% παρά το γεγονός ότι η καμπύλη των επιτοκίων στις ΗΠΑ ήταν ελαφρά αντεστραμμένη -κάτι που θεωρείται ένδειξη επικείμενης ύφεσης.
Παρότι το βασικό σενάριο είναι η ύφεση στις ΗΠΑ, το γεγονός ότι αναμένεται παύση στην αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να έχει θετική επίδραση στις μετοχές.
Η σύσταση για τοποθέτηση σε μετοχές αφορά κυρίως τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες ιστορικά έχουν δείξει ότι ξεπερνούν σε απόδοση τις ανεπτυγμένες αγορές, όταν η FED σταματά τη νομισματική σύσφιξη και το δολάριο εξασθενεί.
Το μακροοικονομικό σενάριο ευνοεί και τις αναπτυξιακές μετοχές, άποψη που ενισχύεται και από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι προβλέψεις για την κερδοφορία των εταιρειών αναθεωρούνται προς τα πάνω, παρά το γεγονός ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές εξασθενούν.