Συνεχίζεται το θρίλερ με τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και ο κίνδυνος νέων χρεοκοπιών αυξάνει μέρα με τη μέρα, ενώ εντείνεται η ανησυχία σχετικά με το πού το... πάνε το πράγμα οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι επιμένουν στη σκληρή νομισματική πολιτική, με τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Χθες, η FED προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 0,25%, κάτι που ήταν αναμενόμενο, καθώς οι αγορές το είχαν προεξοφλήσει. Ωστόσο, οι δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ότι μπορεί να υπάρξει και νέα αύξηση, αλλά πολύ περισσότερο σημαντική καθυστέρηση στην πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, δεν βοηθάει τις αγορές. Μάλιστα, η Wall Street πιέστηκε για ακόμη μία ημέρα και τα... σύννεφα της αβεβαιότητας πυκνώνουν, με αφορμή την πραγματική κατάσταση των μικρών αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες είναι κάτι... χιλιάδες.
Η ρητορική της διατήρησης των υψηλών επιτοκίων για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτελεί για τις αγορές μία ισχυρή ένδειξη ότι κάτι δεν... πάει καλά σε επίπεδο ανάπτυξης. Μάλιστα, ενδεικτικό των τελευταίων ημερών είναι το γεγονός ότι πιέζεται συνεχώς το πετρέλαιο. Χθες, το πετρέλαιο Brent, το οποίο ενδιαφέρει την Ελλάδα, υποχώρησε ακόμη περισσότερο και πιο συγκεκριμένα, κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Όπως γράφαμε στη χθεσινή μας παρέμβαση, η πτώση των τιμών των καυσίμων μπορεί να κάνει καλό στην τσέπη μας, ωστόσο, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με σημείο αναφοράς τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Η JP Morgan προειδοποιεί για... άσχημες μέρες
Ο κορυφαίος αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος της JP Morgan έστειλε χθες μήνυμα προς τις αγορές, ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας.
Σε σχετική έκθεση, επισημαίνει τη λανθασμένη αντίληψη πολλών ότι οι χειρότερες πιέσεις είναι πίσω μας, καθώς η αύξηση των επιτοκίων έχει λειτουργήσει με καθυστέρηση και η αύξηση των αποταμιεύσεων, αλλά και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων "έχουν χτυπήσει ταβάνι῾. Μάλιστα, οι αναλυτές της JP Morgan αναφέρουν ότι "δεν είχαμε ποτέ ένα διατηρήσιμο ράλι προτού η FED σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων ή πριν ξεκινήσει μια ύφεση".
Ο αμερικανικός οίκος αναδεικνύει τα πέντε ισχυρά σήματα που στέλνουν οι αγορές, τα οποία μάλλον πρέπει να καταστήσουν πιο προσεκτικούς τους επενδυτές, κυρίως στις μετοχές. Το πρώτο σήμα είναι η πλεονάζουσα αποταμίευση των καταναλωτών και η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, μαζεύονται. Δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Το τρίτο σήμα σχετίζεται με την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, η οποία ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να περιοριστεί από το β΄ εξάμηνο και μετά. Τέταρτο ανησυχητικό σημάδια είναι ότι το Χρηματιστήριο της Wall Street έχει "παραφουσκώσει", ενώ το πέμπτο έχει να κάνει με τους δείκτες επενδυτικού κλίματος και τις θέσεις των επενδυτών στην αγορά, οι οποίες πρέπει να σημάνουν συναγερμό!
Η έκθεση του κορυφαίου αμερικανικού οίκου "διαβάστηκε" προσεκτικά από τους επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται σε... αναμμένα κάρβουνα. Η μείωση των θέσεων δεν μπορεί να είναι βίαιη γιατί τότε θα συμπαρασύρει τους πάντες, οδηγώντας σε ξεπούλημα των μετοχών, που μπορεί να μεταφερθεί και στα ομόλογα. Είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή στις αγορές υπάρχουν πολύ λεπτές ισορροπίες και ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι οι χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ, μόνο νέους... μπελάδες προσθέτουν.
Φτου να μην τη... ματιάσουμε την Ελληνική οικονομία
Όσα αρνητικά συμβαίνουν στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να... πτοούν ιδιαιτέρως το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων, έχοντας ως... βιτρίνα τον τραπεζικό κλάδο.
Από την άλλη πλευρά, όλοι παρακολουθούν στενά τις δημοσκοπήσεις, αλλά πάντα έχουν στο μυαλό τους το ενδεχόμενο ότι κάτι μπορεί να... στραβώσει στις εκλογές της 21ης Μαίου. Πάντως, η οικονομία δείχνει να πηγαίνει... σφαίρα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που ανακοίνωσε χθες το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, σβήνοντας"" τις αρνητικές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί την επόμενη στιγμή, ενώ η προσπάθεια για πλήγμα στο Κρεμλίνο, εις βάρος του εισβολέα Πούτιν, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα φάση αβεβαιότητας και... περιπέτειας.
Αναφορικά με την Ελλάδα, οι θετικές προσδοκίες προκύπτουν κυρίως ως αποτέλεσμα της εκπληκτικής εικόνας που παρουσιάζει ο τουρισμός, εγγράφοντας υποθήκες για μεγάλα ρεκόρ τη φετινή χρονιά. Και προφανώς, αν πάει καλά ο τουρισμός θα πάνε καλά το λιανικό εμπόριο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει πολύ χρήμα στην αγορά, την ίδια στιγμή που θα έρχεται περισσότερο χρήμα, λόγω της απογείωσης των εξαγωγών μας.
Από την άλλη πλευρά, στην αγορά υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν κόσμο για εργασία, αλλά δεν βρίσκουν. Έτσι, ο δείκτης της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε στο 10,9% τον Μάρτιο, εντούτοις, θα μπορούσε να κινείται σε πολύ χαμηλότερα -μονοψήφια- επίπεδα. Επιπλέον, ο πληθωρισμός έκλεισε σε νέα χαμηλότερα επίπεδα τον Απρίλιο και οι πολίτες περιμένουν να δουν χειροπιαστές αποδείξεις λίγο πριν την κάλπη στο υπ΄ αριθμόν ένα μέτωπο, που δεν είναι άλλο από την ακρίβεια στην αγορά.
Το συμπέρασμα είναι ότι στο διεθνές περιβάλλον έχουν αρχίσει να παρατηρούνται κάποιες... αρρυθμίες, οι οποίες, προς το παρόν, δεν... αφορούν την Ελλάδα. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο αλλά και τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων παραπέμπουν σε μια πολύ αισιόδοξη περίοδο, η οποία μπορεί να συνδέεται και με θετικές προσδοκίες για την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θεωρείται ένα από τα πιο ελκυστικά αυτή τη στιγμή, η πραγματική οικονομία δουλεύει με εξαιρετικά θετικούς ρυθμούς και το μόνο που απομένει για να... ευχηθούμε είναι ένα: να μην... πυροβολήσουμε τα... πόδια ή την... κεφαλή μας, στις προσεχείς εκλογές! Και όσοι καταλαβαίνουν, κατάλαβαν...