Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη και οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ σήμερα για την παραγωγή πετρελαίου, θα αποτελέσουν τους παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών τη νέα εβδομάδα.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Την Παρασκευή, η Wall Street ολοκλήρωσε την τρίτη σερί πτωτική εβδομάδα, καθώς οι φόβοι των υψηλών επιτοκίων και της ύφεσης, σε συνδυασμό με τα σχέδια της Ρωσίας για ενεργειακό αποκλεισμό της Ευρώπης, δεν δημιουργούν ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Οι φόβοι αυτοί ήταν αρκετοί για να υπερκεράσουν τα θετικά νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, θα προχωρήσει σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 20ης Σεπτεμβρίου. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης Dow Jones έχασε 2,99%, ο S&P 3,28%, και ο NASDAQ υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες με 4,20%. Σήμερα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θα είναι κλειστό, λόγω της Ημέρας της Εργασίας, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό κλίμα για τις μετοχές σε Ευρώπη και Ασία.
Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε και από την είδηση για την πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που υποτίθεται ότι θα άρχιζαν ξανά το περασμένο Σάββατο. Η επίκληση βλάβης από την πλευρά της Μόσχας με τη διαρροή... λαδιού στον αγωγό, δεν πείθει τους επενδυτές, οι οποίοι, όσο θα πλησιάζει ο χειμώνας, θα βλέπουν ολοένα και περισσότερο να στενεύει ο κλοιός του ενεργειακού αποκλεισμού της Ευρώπης, από τον Πούτιν. Άλλωστε, το φυσικό αέριο είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας καύσιμο και θα καθορίσει τις εξελίξεις τον προσεχή, εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.
Το κλίμα παραμένει επιφυλακτικό και μεσοπρόθεσμα, έτσι, όπως τουλάχιστον υποδηλώνει η ισορροπία της αγοράς τους τελευταίους μήνες. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία βρίσκονται σε πτωτικές τάσεις, όπως και το αργό πετρέλαιο, ο χρυσός και το bitcoin.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει να πουλάει ποσότητες πετρελαίου σε οποιαδήποτε χώρα υποστηρίξει την επιβολή πλαφόν. Το γεγονός ότι η Gazprom παράτεινε τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, λόγω νέου... τεχνικού προβλήματος, εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο της αντίδρασης των Ρώσων, λόγω της απόφασης για το πλαφόν.
Κινητικότητα στην ενέργεια
Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και στις εγχώριες εταιρείες παροχής ενέργειας.
Η εξαγορά της Watt + Volt από τον Όμιλο Mytilineos, σύμφωνα με τους παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ήταν η αρχή και μέσα στο προσεχές διάστημα, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις. Η μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και οι πιέσεις που υφίστανται οι μικρές εταιρείες, είναι θέμα χρόνου να της βάλει στο πρώτο πλάνο των εξαγορών. Στο παρασκήνιο, όλοι συζητούν με όλους. Μάλιστα, αυτή την τακτική έχει υποδείξει η ίδια η κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να αντιμετωπίσει μια ενεργειακή πίεση μέσα στο χειμώνα, με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν χρεοκοπίες εταιρειών όπως συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία. Η αναμενόμενη αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών, η αύξηση του κόστους και η μείωση της ρευστότητας, είναι στοιχεία, τα οποία εκ των πραγμάτων, οδηγούν σε εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Έτσι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στους προμηθευτές ρεύματος και φυσικού αερίου, ο μόνος τρόπος επιβίωσης και αποφυγής αναταραχής, είναι η περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο. Ενδεικτική είναι η προ ημερών δήλωση του Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι σ΄ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, παρουσιάζονται επιχειρηματικές προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες.