Ο αδύναμος Πούτιν, ο κινεζικός "ιός" στις αγορές, τα "πετρο-ευρώ" των Εμιράτων και το διπλό deal του Βαρδή, τα "υπερ-έσοδα" των παρόχων και τα ισχυρά κέρδη του Μαρινάκη
Ο Πούτιν δεν ανακοίνωσε τη... συντέλεια του κόσμου και στην παρέλαση για τα 77 χρόνια από τη νίκη των Σοβιετικών κατά των Γερμανών Ναζί, είδαμε έναν αδύναμο άνθρωπο (άρα, περισσότερο επικίνδυνο), να έχει απλώσει... κουβέρτα στα πόδια του για να ζεσταθεί! Δεν γίναμε σοφότεροι για το μέλλον των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και απλά ο Πούτιν σε ένα σκηνικό (που μάλλον έμοιαζε... παγωμένο), επανέλαβε το αφήγημα περί αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να εντοπίσει... διαφορές ανάμεσα στους Ναζί του Χίτλερ και στους Ρώσους του Πούτιν. Κρίμα, γιατί έτσι ισοπεδώνεται και δυσφημείται ένας ολόκληρος λαός, γιατί ο ηγέτης του, δείχνει αλαζονεία και αμετροέπεια Ακόμη και οι αιτιάσεις του, περί... εισβολής των Δυτικών στη... γη του, δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά. Η Ρωσία ήταν ένας σημαντικός "παίκτης" της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, έχοντας προοπτική περαιτέρω συνεργασίας με τους Δυτικούς, χωρίς να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Από τις 24 Φεβρουαρίου, τα πάντα έχουν αλλάξει και τώρα ο Πούτιν βλέπει, ότι ο χρόνος κυλάει εις βάρος του στην Ουκρανία. Η Δύση θα τον εξουθενώσει, εφοδιάζοντας τους Ουκρανούς με όπλα και συνεπώς, η συμβίωση των κατακτητών με τους αμυνόμενους, μόνο εύκολη δεν μπορεί να είναι. Όμως, αυτό αποτελεί ένα κακό σενάριο για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, από τη στιγμή, που το ενεργειακό παίγνιο αποτελεί την... πυριτιδαποθήκη του πληθωρισμού. Και όποιος αντέξει...
Κινεζικός "ιός" χτυπά τις αγορές
Ομόλογα, μετοχές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, κρυπτονομίσματα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, φόβισαν με τη χθεσινή τους πτώση. Βέβαια, η πτώση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των πρώτων υλών και των προϊόντων διατροφής, αποτελεί θετική εξέλιξη, με βάση τον εφιάλτη που βιώνει η ανθρωπότητα, ωστόσο, τα δομικά χαρακτηριστικά τέτοιων πτώσεων, μάλλον φοβίζουν ή στην καλύτερη περίπτωση μας προϊδεάζουν... δυσάρεστα.
Οι επενδυτές ανησυχούν για απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, λόγω του παρατεταμένου lockdown στις μεγαλύτερες πόλεις. Από τη μία, η αδυναμία τροφοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας λειτούργησε ενισχυτικά στις τιμές του πετρελαίου και των βασικών πρώτων υλών, κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές διαβάζονται τώρα... ανάποδα. Στην εξίσωση έχει μπει η άνοδος των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού, οπότε οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα περιοριστεί η ζήτηση αγαθών, κάτι που μπορεί να "ψαλιδίσει" καίρια, τις προβλέψεις για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, η οποία αποτελεί σηματωρό για τον υπόλοιπο πλανήτη.
Τα υψηλότερα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού και σε συνδυασμό με τον φόβο ύφεσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία (ποιος ξέρει πόσα δεινά θα μας βρουν ακόμη...), θα προκαλέσουν ισχυρές δονήσεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία, βρισκόταν σε έναν διαρκή ανοδική κύκλο, με εξαίρεση το αρχικό διάστημα εκδήλωσης της πανδημίας, μέσω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν. Βλέποντας επίσης το ελληνικό δεκαετές ομόλογο στο 3,50% (δηλαδή στα επίπεδα της καλής εποχής των αγορών, αλλά της... κακής εποχής επί Τσίπρα), μάλλον πρέπει να σκεφτόμαστε, ότι ίσως βρισκόμαστε στην αρχή μιας κατάστασης, η οποία θα παρουσιάσει κλιμακούμενη επιδείνωση. Ακόμη και το αμερικανικό δεκαετές έχει εκτιναχθεί στο 3,15%, οπότε τι συζητάμε;
Τελικώς, μπορεί να μην ανακοίνωσε τη... συντέλεια του κόσμου ο Πούτιν, ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται, συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ. Η χθεσινή μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ίσως είχε έναν... προειδοποιητικό χαρακτήρα για τα μελλούμενα. Εν ολίγοις, μιλάμε για μια πυριτιδαποθήκη, η οποία διαθέτει πλήθος εκρηκτικών και πυρομαχικών,,τα οποία φέρουν διαφορετική... σύσταση και εφόσον... σκάσουν, θα προκαλέσουν... εκρήξεις και ζημιές που, ίσως, να μην έχουμε ξαναδεί. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...
Μετρώντας τα "υπερ-έσοδα" των παρόχων
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παρέδωσε χθες στην κυβέρνηση το πόρισμα σχετικά με τα... ουρανοκατέβατα έσοδα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων ή των εκπτώσεων από τους παρόχους και το Κράτος, το οικονομικό αντικείμενο για φορολόγηση με συντελεστή 90%, εντοπίζεται σε ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι πάροχοι δεν θα μείνουν με... σταυρωμένα χέρια, καθώς θα κάνουν τους λογαριασμούς τους σε σχέση με το μεταβλητό κόστος της ενέργειας, προκειμένου να υπολογιστούν οι δαπάνες τους και να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το προς φορολόγηση... ουρανοκατέβατο κέρδος. Το διάστημα υπολογισμού των "υπερ-εσόδων" και κατ΄ επέκταση των "υπερ-κερδών", εκτείνεται από την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022. Άλλωστε, τότε σημειώθηκε η... έκρηξη των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επηρεάζοντας θεαματικά και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Έρχονται δισεκατομμύρια "πετρο-ευρώ"!
Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της Βιομηχανίας και των Προηγμένων Τεχνολογιών, καθώς και άλλες συμφωνίες, πέτυχε με... συνοπτικές διαδικασίες και μέσα σε ένα 24ωρο, η ελληνική αποστολή που επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, υπεγράφη στο Άμπου Ντάμπι, στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ (4 δις. Ευρώ), σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας.
Η συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων αντικατοπτρίζει τη θέση της ADQ ως μακροπρόθεσμο επενδυτή, στην Ελληνική οικονομία. Οι επενδύσεις της αναμένεται να επιταχύνουν την χρηματοδότηση αλλά και να στηρίξουν την ανάπτυξη βασικών τομέων, της Ελληνικής οικονομίας.
Η συμφωνία επικυρώθηκε με τις υπογραφές, ανάμεσα στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ADQ Μοχάμεντ Χασάν Αλσαγουαντι, παρουσία του Σείχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (εστεμμένος Πρίγκιπας του Άμπου Ντάμπι και ανώτατος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων) και του Έλληνα πρωθυπουργού. Η συμφωνία επισφραγίζει την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις, στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η ADQ, αναμένεται να επενδύσουν ξεχωριστά και από κοινού σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και σε έργα υποδομής, αγροτουρισμού, τεχνολογίας υγείας και επιστημών, μεταξύ άλλων. Επιπλέον η επενδυτική εταιρεία Mubadala και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, στα 400 εκ. ευρώ, στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα συνεπενδύσεων του 2018. Η συμφωνία επικυρώθηκε από τον Χαλντούν Χαλιφά Αλ Μουμπάρακ, Γενικό Διευθυντή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της επενδυτικής εταιρείας Mubadala
Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε με τον ομόλογο του Υπουργό Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Ενέργειας και Νέας Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Dr. Sultan bin Ahmed Al Jaber, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για συνεργασία στον τομέα της Βιομηχανίας και των Προηγμένων Τεχνολογιών. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός «Με τις συμφωνίες αυτές η μεγάλη ώθηση των επενδύσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ελλάδα αλλά και η διεύρυνση των εμπορικών μας σχέσεων θα προχωρήσουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα».
Καλώς να έρθουν τα "πετρο-ευρώ" των Σεϊχηδων!
Διπλό deal του Βαρδή στα Εμιράτα
Οι συμφωνίες ελληνικού ενδιαφέροντος δεν σταματούν στα δισεκατομμύρια που προαναφέρθηκαν, αλλά αποκτούν εξόχως επιχειρηματικό ενδιαφέρον, από τη στιγμή που στο... κόλπο, μπαίνει και ο Όμιλος της Motor Oil, του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Η εταιρεία, έκλεισε συμφωνίες επιχειρηματικής συνεργασίας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών και ειδικότερα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 'Αμπου Ντάμπι.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του 'Αμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Μotor Oil υπέγραψαν Στρατηγική Συμφωνία-Πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) της "Dioriga Gas", καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασίας στον τερματικό σταθμό της "Dioriga Gas". Επίσης, υπεγράφη Mνημόνιο Kατανόησης ανάμεσα στην εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και την Motor Oil για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα. Σούπερ!
"Ζαλίζουν" τα κέρδη τριμήνου της CPP του Μαρινάκη
Εκτίναξη κερδών κατά 130% σημείωσε μέσα στο α΄ τρίμηνο του έτους, η Capital Product Partners, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, με πυλώνα τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και τα νέα πλοία που ναυπηγήθηκαν στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 25,1 εκατ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2022 έναντι 10,9 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Έτσι, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 1,26 δολάρια έναντι 0,57 δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2021. Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στα 73,4 εκατ. δολάρια έναντι 38,1 εκατ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 93%.
H αύξηση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην ενίσχυση του στόλου της εταιρείας κατά 38% με την απόκτηση τριών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, 5.100 teu το καθένα τον Φεβρουάριο του 2021, τα οποία απέφεραν 4,1 εκατομμύρια δολάρια συνολικά έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με 1,6 εκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2021 έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, καθώς και την απόκτηση έξι LNG carriers το β’ εξάμηνο του 2021 συνεισφέροντας στην εταιρεία 37,6 εκατ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2022, εν μέρει αντισταθμισμένα από την πώληση του M/V CMA CGM Magdalena τον Μάιο του 2021 και την πώληση του M/V Adonis τον Δεκέμβριο του 2021.
Τα συνολικά έξοδα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022 ήταν 40,2 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 24,2 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα των πλοίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ανήλθαν σε 16,7 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 9,2 εκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα λειτουργικά έξοδα οφείλονταν κυρίως στην καθαρή αύξηση του μέσου μεγέθους του στόλου μετά την εξαγορά τριών container vessels μεταφορικής ικανότητας 5.100 teu το καθένα, τον Φεβρουάριο του 2021 και την απόκτηση έξι LNG carriers κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σκεφτείτε, ότι όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οπότε, ας λάβουμε υπόψιν μας, τι προμηνύεται για το σύνολο της φετινής χρονιάς...