Λίγα ακόμη βήματα απαιτούνται για να μπει στη σωστή τροχιά η οικονομία, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην επιστροφή της στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μετά από σχεδόν δέκα χρόνια καταστροφικής κρίσης σημειώνει σε δημοσίευμα της η βρετανική Telegraph, επικαλούμενη οικονομικούς αναλυτές, αναφέρει το newmoney.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι όλο και πιο κοντά στην επανάκτηση ενός βαθμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μετά από μεγάλο ταραγμένο διάστημα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS για την περιοχή ευελπιστεί ότι χρειάζονται ακόμη λίγα μόνο βήματα για να ξαναμπεί στη σωστή τροχιά η ταλαιπωρημένη οικονομία.
Ο Gyorgy Kovacs πιστέυει ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου ελάφρυνσης του χρέους σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα συνιστά μια σημαντική βελτίωση και ότι περαιτέρω πρόοδος στην ψυχολογία θα αποτελέσει η άρση των capital controls.
«Παρατηρούμε τώρα, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, μία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αν σε αυτό προστεθεί και το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ότι αυτό θα επιτρέψει τη χαλάρωση ή και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων», σημειώνει.
Μικρότεροι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα δώσουν στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες μεγαλύτερο κίνητρο για συναλλαγές με τις τράπεζες.
Ο αναλυτής της UBS ελπίζει επίσης ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.
«Η τουριστική περίοδος παρουσιάζει καλές ενδείξεις και αυτό θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία» συμπληρώνει.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η ανάκαμψη των επενδυτικών δαπανών - θα ήταν το σήμα για μια πιο σταθερή ανάκαμψη», εκτιμά ο Kovacs.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας σε «θετικό» σε μια κίνηση που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, καθώς φαίνεται να επιστρέφει στις αγορές ομολόγων, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης, παράλληλα με τις νομοθετικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι το 2020», αναφέρει η S & P.
H Ελλάδα στην παρούσα φάση εξαρτάται από τα κονδύλια του τρίτου προγράμματος διάσωσης αλλά θα πρέπει να είναι σε θέση να αντλήσει στήριξη από τις αγορές, όταν αυτό λήξει το καλοκαίρι του 2018, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Μία επιτυχημένη έκδοση ομολόγων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στην οικονομία, ενισχύοντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα κερδίζει εκ νέου τους επενδυτές που κάποτε την απέφευγαν.
Ο οίκος S&P ανακοίνωσε επίσης ότι η πρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωομάδα «είναι πιθανό να προετοιμάσει το έδαφος για την Ελλάδα ώστε να επανέλθει με επιτυχία στις αγορές κρατικών ομολόγων το 2017», αναφέρει η Telegraph.