Καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός της Nvidia συνεχίζει την ανοδική του πορεία λόγω του πυρετού ενδιαφέροντος γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν ρεκόρ, πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται πια για το αν η χρηματιστηριακή αγορά έχει εισέλθει σε καθεστώς «φούσκας».
Αυτό θεωρείται γενικά ως μια περίοδος κατά την οποία οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων διογκώνονται με ταχείς ρυθμούς, δυνητικά πέρα από τη βασική τους αξία και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εξίσου γρήγορα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στελέχους του International Capital Markets Association, Μπομπ Πάρκερ στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC, παρατηρεί σημάδια φούσκας με βάση δύο από τα τρία βασικά χαρακτηριστικά.
«Κάθε φορά που έχουμε μια φούσκα στην αγορά, οι επενδυτές είναι πολύ συγκεντρωμένοι ή πολύ προσηλωμένοι, είτε σε μια αγορά είτε σε έναν τομέα».
«Δεν έχει σημασία αν εξετάζετε τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη ή κάποιες από τις ασιατικές αγορές. Παρατηρούμε αυτή την ιστορικά μεγάλη αποτίμηση στον τεχνολογικό τομέα και προφανώς στις εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι επενδυτές είναι πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτόν τον κλάδο», προσέθεσε ο Πάρκερ.
Ωστόσο, ο Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Apollo, δημοσίευσε πρόσφατα διάγραμμα στο οποίο συνέκρινε τις αποτιμήσεις των 10 κορυφαίων εταιρειών του S&P 500 με τις αντίστοιχες κατά τη διάρκεια της απότομης ανάπτυξης της δεκαετίας του 1990 και χαρακτήρισε την «τρέχουσα φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης μεγαλύτερη από τη φούσκα των dot-com της δεκαετίας του 1990».
Αν και αναγνώρισε τα σημάδια μιας φούσκας, ο Πάρκερ δεν ανησυχεί και τόσο όσον αφορά το πιθανό «σκάσιμό της».
«Αν μελετήσετε τη φούσκα του 1999 – 2000 και στη συνέχεια αυτή του 2007, ένα βασικό χαρακτηριστικό ήταν η μόχλευση των επενδυτών. Τότε είχαμε, είτε επρόκειτο για μικροεπενδυτές είτε για θεσμικούς επενδυτές, ένα πολύ υψηλό επίπεδο μόχλευσης, κάτι το οποίο γινόταν είτε μέσω δανεισμού είτε μέσω παραγώγων», υπογράμμισε ο Πάρκερ.
Ένα σημαντικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της αγοράς του 2008, όπως ανέφερε, ήταν η αδιαφάνεια των επενδύσεων σε παράγωγα και η προσπάθεια καθορισμού της διαχείρισης κινδύνου γύρω από πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τα εξασφαλισμένα χρέη, τα ομόλογα και οι δανειακές υποχρεώσεις, τα οποία προκάλεσαν την κρίση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης.
Αν και δεν προβλέπει δραματική κατάρρευση της αγοράς, ο Πάρκερ οραματίζεται μια στροφή των επενδυτών από τις τρέχουσες περιοχές συγκέντρωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς την ευρύτερη αγορά.
«Αν κοιτάξετε τις HΠΑ, ο μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 κατά τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες θα υπεραποδώσει έναντι του δείκτη Nasdaq Computer», συμπλήρωσε.