Μέχρι πρόσφατα, για τους περισσότερους η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) παρέπεμπε στον πόλεμο των μηχανών εναντίον των ανθρώπων, με σκηνές από τον Εξολοθρευτή με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.
Τα δυστοπικά σενάρια δεν παύουν να είναι μια πιθανότητα και δεν είναι λίγοι οι «γκουρού» της τεχνολογίας που ανησυχούν και ζητούν ρύθμιση της νέας αυτής τεχνολογίας, υπό το φόβο δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν η ΤΝ θα έχει εξελιχθεί περισσότερο.
Ωστόσο, ήδη από σήμερα, οι επιδράσεις της νέας αυτής τεχνολογίας αλλάζουν δραστικά το οικονομικό περιβάλλον, απειλούν εκατοντάδες εκατομμυρίων θέσεις εργασίας, με την υπόσχεση ότι θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερες θέσεις απασχόλησης, σε νέα επαγγέλματα.
Το «άνοιγμα» στο ευρύ κοινό, μέσω διαδικτύου «μηχανών» που μπορούν να δέχονται ερωτήματα και να δίνουν απαντήσεις σε φυσική γλώσσα, όπως το ChatGPT, έφερε στο προσκήνιο τις δυνατότητες της ΤΝ και τις προοπτικές. Η τεχνολογία αυτή αποκαλείται Generative Artificial Intelligence, που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως Δημιουργική ΤΝ.
To ενδιαφέρον είναι ότι η δυνατότητα της ΤΝ να «κατανοεί» τη φυσική γλώσσα, την κάνει πιο «απειλητική» για επαγγέλματα με υψηλές εκπαιδευτικές απαιτήσεις και υψηλότερους μισθούς.
Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης, καθώς η (ΤΝ) επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs η δημιουργική ΤΝ έχει την δυνατότητα να αυξήσει το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά 7%, το ισοδύναμο περίπου 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει την αυτοματοποίηση περίπου 300 εκατομμυρίων εργασιών πλήρους απασχόλησης.
Η McKinsey εκτιμά ότι η ΤΝ έχει προοπτικά τη δυνατότητα να αναλάβει δραστηριότητες που απορροφούν το 60-70% του χρόνου των εργαζομένων σήμερα και μάλιστα ότι θα επηρεάσει περισσότερο τα επαγγέλματα που απαιτούν υψηλή εκπαίδευση και έχουν τις υψηλότερες αμοιβές.
Η ίδια έρευνα υποδεικνύει ομως ότι θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες εργασίας λόγω των τεχνολογικών καινοτομιών, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι θέσεις εργασίας που εξαλείφονται από την αυτοματοποίηση, συνήθως αντικαθίστανται από τη δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων εργασίας. Περισσότερο από το 85% της αύξησης της απασχόλησης τα τελευταία 80 χρόνια οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που προκύπτουν από τις τεχνολογικές καινοτομίες.
Η έρευνα της McKinsey ανεβάζει το όφελος στην παραγωγικότητα από την ΤΝ στο ισοδύναμο των 2,6 έως 4,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και την αύξηση της επίδρασης της τεχνολογίας αυτής κατά 15 έως 40%.
Η MacKinsey υπολογίζει ότι οι τράπεζες, η υψηλή τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες είναι μεταξύ των κλάδων που θα μπορούσαν να δουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο ως ποσοστό των εσόδων τους από τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Στον τραπεζικό κλάδο, για παράδειγμα, η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει αξία ίση με επιπλέον 200 έως 340 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εάν οι δυνατότητες χρήσης αναπτυχθούν πλήρως. Στο λιανικό εμπόριο και τα καταναλωτικά συσκευασμένα αγαθά, ο δυνητικός αντίκτυπος είναι επίσης σημαντικός, 400 έως 660 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτήν την ανάπτυξη ήταν η ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας της ΤΝ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.
Οι εταιρείες αναγκάστηκαν να μεταβούν σε απομακρυσμένες λειτουργίες και στράφηκαν σε λύσεις που βασίζονται στην ΤΝ.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Gartner τον Σεπτέμβριο του 2020, το 66% των οργανισμών είχαν την πρόθεση να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στην ΤΝ μετά την πανδημία.
Οι μετοχές και οι εταιρείες που επικεντρώνονται στην ΤΝ ξεπέρασαν τον δείκτη Nasdaq-100, που εστιάζει στον τομέα της τεχνολογίας. Η Microsoft, η Alphabet (Google), η Tesla, η Baidu, η Nvidia και η C3.AI είναι μερικές από τις εταιρείες που βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας της ΤΝ.
Οι επενδυτές που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς ΤΝ έχουν την επιλογή να επενδύσουν σε αμοιβαία κεφάλαια που επικεντρώνονται στην ΤΝ. Αυτά τα κεφάλαια προσφέρουν έκθεση σε μια διαφοροποιημένη συλλογή από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνολογίας ΤΝ σε διάφορους κλάδους.
Μερικά από τα αμοιβαία κεφάλαια που επικεντρώνονται στην ΤΝ περιλαμβάνουν τα Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ), ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (ARKQ) και iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF (IRBO).