Αργά το βράδυ θα ανακοινώσει η S&P τα αποτελέσματα του τελευταίου review της ελληνικής αξιολόγησης για το 2022. Με τον οίκο να τοποθετεί το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒ+, δηλαδή μόλις ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι του investment grade. Όμως, οι απόψεις των αναλυτών για την ετυμηγορία της S&P διίστανται και φαίνεται ότι η Αθήνα μπορεί να τρέφει προσδοκίες μόνο για μία αναβάθμιση του outlook, στην καλύτερη περίπτωση.
Υπενθυμίζεται ότι η S&P, όπως και η DBRS, δίνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αξιολογήσεις που απέχουν μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒ+ και ΒΒ high αντίστοιχα), την ώρα που η αξιολόγηση της Fitch απέχει δύο σκαλοπάτια (BB με θετικές προοπτικές) και της Moody’s τρία (Ba3 με σταθερές προοπτικές).
Σύμφωνα με την Societe Generale, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η S&P θα επιλέξει να τηρήσει στάση αναμονής για την ώρα και να μην προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση, παρότι οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του γαλλικού επενδυτικού οίκου, η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στο BB+ από BB τον Απρίλιο και έκτοτε, οι δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας βελτιώθηκαν, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εμφάνιση του κινδύνου ύφεσης. Επίσης, το ΔΝΤ έχει βελτίωσε τις προβλέψεις του για το χρέος της Ελλάδας και πάλι με το World Economic Outlook, τον Οκτώβριο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Societe Generale σημειώνει πως υπάρχει θετικό momentum για την ελληνική αξιολόγηση, με αποτέλεσμα μία αναβάθμιση των προοπτικών της σε θετικές να είναι πιθανή. Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι η S&P πιθανότατα θα είναι προσεκτική και θα αποφύγει μία αναβάθμιση για την ώρα.
Η DZ Bank συμφωνεί ότι η τάση του αξιόχρεου της Ελλάδας είναι ανοδική, με το ΒΒ+ που δίνει η S&P να σημαίνει ότι η χώρα απέχει ελάχιστα από την επενδυτική βαθμίδα. «Με δεδομένο, όμως, ότι η πιο πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας έγινε μόλις τον Απρίλιο και ότι η S&P ήδη δίνει στην χώρα την καλύτερη αξιολόγηση ανάμεσα στο Big Three των οίκων, υποθέτουμε ότι η S&P Global Ratings θα υιοθετήσει μία στάση αναμονής για την ώρα, μπροστά στους κινδύνους μιας ύφεσης και άρα θα αφήσει την αξιολόγηση και το outlook σταθερή», σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις της JP Morgan. «Με δεδομένο ότι η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα μόλις τον Απρίλιο του 2022 όπως και λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα στην περιοχή, βλέπουμε χαμηλές πιθανότητες μιας αναβάθμισης, για δεύτερο κατά σειρά review από την S&P για την Ελλάδα», εξηγούν οι αναλυτές της του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.