Θετική εμφανίζεται η Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπει ευνοϊκούς καταλύτες για τον κλάδο. Παρά την κρίση ακρίβειας, η φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα αναμένεται ισχυρή, σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου. Στο μέτωπο των εκλογών, επισημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ακόμα και εάν τελικά κερδίσει η σημερινή αντιπολίτευση, δεν προβλέπονται μεγάλοι κίνδυνοι από τις πολιτικές της.
Τουρισμός
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Jefferies, η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα φέτος προδιαγράφεται υψηλότερη από τα πολύ ισχυρά επίπεδα του 2019, με τις ενδείξεις από τον ξενοδοχειακό κλάδο να μιλούν για πολύ καλές επιδόσεις. Με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, οι τάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές ως υποστηρικτικές για την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.
«Ούτε η κρίση ακρίβειας στις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα αλλά ούτε και η αύξηση των τιμών για τις διακοπές στην Ελλάδα φαίνεται να πιέζουν ουσιαστικά τη ζήτηση», τονίζει η Jefferies.
Οι εκλογές
Οι κάλπες της 21ης Μαΐου δεν αναμένεται να βγάλουν κυβέρνηση, αλλά το εκλογικό σύστημα στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουλίου ανοίγει τον δρόμο για μια κυβέρνηση συνασπισμού, σημειώνει η ανάλυση.
Μάλιστα, εξηγεί πως δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο πολιτικό ζήτημα που να κυριαρχεί στο μυαλό των ψηφοφόρων και να τους χωρίζει μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, συνεπώς οι εκλογές είναι περισσότερο ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα ρίσκα
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε 4 πιθανούς κινδύνους, αλλά οι επιπτώσεις τους είναι σχετικά περιορισμένες, σημειώνουν οι αναλυτές.
Οι τέσσερις αυτοί κίνδυνοι εντοπίζονται στα εξής:
– Παρέμβαση στα στεγαστικά δάνεια: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη κάνει βήματα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και έχουν παγώσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Μια επέκταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τα προγράμματα προστασίας θα είχε περιορισμένες επιπτώσεις στον κλάδο, εκτιμά η Jefferies.
– Πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων: Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις ήδη κινούνται προς τα πάνω, με αργούς ρυθμούς, μετριάζοντας τις εκκλήσεις για πιο επιθετική μετακύληση των αυξήσεων επιτοκίων στους καταθέτες.
– «Φόρος υπερ-κερδών»: Οι τράπεζες έμειναν εκτός των αρκετών γύρων φορολόγησης των υπερ-κερδών που εστίασαν κυρίως στις ενεργειακές εταιρείες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κρίσης ακρίβειας, όμως υπάρχει ο κίνδυνος μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο ανοικτή στην επιβολή ενός φόρου στα κέρδη που σχετίζονται με τα υψηλότερα επιτόκια, επισημαίνουν οι αναλυτές, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το κόμμα δεν έχει δείξει να έχει τέτοια πρόθεση. Καθώς η κρίση ακρίβειας μετριάζεται, περιορίζεται η ανάγκη για μεγάλα σχέδια προστασίας που θα απαιτούσαν χρηματοδότηση με τη μορφή τέτοιων έκτακτων φόρων. Τυχόν πρόσθετοι φόροι στις τράπεζες θα αντιμετωπίζονταν από τους οίκους αξιολόγησης σαν μια κίνηση που καθυστερεί την εξυγίανση του κλάδου μετά την κρίση, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, τονίζεται.
– Προστασία κατοικιών: Τα πιο πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αγορά στεγαστικής πίστης στοχοποιούν περισσότερο τα «ξένα funds» που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια και επιβάλουν τις διεκδικήσεις τους μέσω των servicers, με πλειστηριασμούς και άλλα μέσα. Τυχόν μέτρα για τον περιορισμό των πλειστηριασμών και της ικανότητας των servicers να εισπράττουν χρέη θα είχε επιπτώσεις περισσότερο στα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια παρά στις τράπεζες, εκτιμάται. Η Jefferies εξηγεί ότι οι ελληνικές τράπεζες σε γενικές γραμμές διατηρούν μόνο senior κομμάτια των τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων, τα οποία έχουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Οι συστάσεις
Υπενθυμίζεται ότι η Jefferies είχε αρχίσει πρόσφατα την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, εκδίδοντας σύσταση αγοράς για την Εθνική Τράπεζα, διακράτησης για τις Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank καθώς και underperform για την Alpha Bank. Ο οίκος έχει θέσει την τιμή στόχο για τη Eurobank στα 1,65 ευρώ, για την Εθνική στα 6,60 ευρώ, για την Alpha στα 1,10 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,5 ευρώ.