Ιράν και Λίβανος ανεβάζουν την ένταση στη Μέση Ανατολή απειλώντας το Ισραήλ και δίνοντας ώθηση στην τιμή του πετρελαίου.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Οι αγορές δεν βλέπουν με καλό μάτι τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης, με απρόβλεπτες συνέπειες. Επιπλέον, τα χθεσινά πρακτικά της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας έκοψαν τη... φόρα στους επενδυτές σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων του δολαρίου φέτος. Από αυτά προκύπτει ότι ίσως οι μειώσεις να μην είναι και τόσο επιθετικές, ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι η FED επίτηδες θέλει να "ψαλιδίσει" τις προσδοκίες για να μην πάρουν ψηλά τον... αμανέ οι αγορές. Έτσι, τόσο η Wall Street όσο και οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν χθες με σημαντικές απώλειες, ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής και επιτοκιακής αβεβαιότητας, ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών απώλεσε σχεδόν τα μισά κέρδη της πρώτης συνεδρίασης του έτους.
Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό των δεδομένων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη και ο αναπτυγμένος κόσμος απέφυγαν κάποιο "ατύχημα", δηλαδή μια τρομοκρατική επίθεση, η οποία θα μπορούσε να ρίξει "λάδι στη φωτιά" στις αγορές, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μάλλον σοβαρεύουν και μάλιστα αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο, προειδοποιώντας για τον αυξημένο κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μετά τον θάνατο του "νούμερο 2" της παλαιστινιακής οργάνωσης, στη νότια Βηρυτό.
Ο Μητσοτάκης, το rotation, οι διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τα μηνύματα
Ο Μητσοτάκης με τη χθεσινή διορθωτική κίνηση στο κυβερνητικό σχήμα μάλλον αναγνώρισε ότι το απόλυτο rotation του περασμένου καλοκαιριού, ίσως να μην ήταν και η καλύτερη δυνατή επιλογή του.
Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η έξοδος του Γιάννη Οικονόμου αποκαθιστά επί της ουσίας μια σειρά από καραμπόλες που είχαν δημιουργηθεί. Να θυμίσουμε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είχε αντικατασταθεί από τον Τάκη Θεοδωρικάκο το 2021, ως αποτέλεσμα της ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τις εκτεταμένες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί τότε. Στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, το κοντέρ μηδενίστηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε σκόπιμο να μετακινήσει τον Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (όπου ήταν επιτυχημένος) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού και η γενική κατάσταση... επιστράτευσης βρήκαν τον Νότη Μηταράκη για τριήμερο στην Πάτμο, κάτι που ενόχλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ενοχληθεί νωρίτερα από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού για την έφιππη και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Η έξοδος του Νότη Μηταράκη άνοιξε τον δρόμο στον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού.
Η έξαρση της εγκληματικότητας και κυρίως η οπαδική βία με αποκορύφωμα τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ μετά τα επεισόδια στο Ρέντη, ανάγκασαν τον Μητσοτάκη, να πάρει τις αποφάσεις τους κατά τις ημέρες των εορτών στο... βουνό, όπου βρέθηκε! Έτσι, μετά από παλινωδίες, λανθασμένες επιλογές, εμμονές στο rotation και πολλές... καραμπόλες, υπήρξε το χθεσινό αποτέλεσμα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αναλαμβάνει για πέμπτη φορά τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ως ο πλέον κατάλληλος για να συμμαζέψει την κατάσταση σε έναν τομέα της καθημερινότητας, όπου η κυβέρνηση ήδη μετράει και μπορεί να μετρήσει περισσότερες απώλειες προς τα δεξιά της.
Από την άλλη πλευρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρήκε.... στρωμένο το υπουργείο Εργασίας από τον Κωστή Χατζηδάκη και το πήγε παραπέρα ετοιμάζοντας σχεδόν τα πάντα για τη νέα υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας, του οποίου είχε τα ηνία το 2014, κατά τη σκληρή μνημονιακή εποχή των εντάσεων και της... τρέλας, αντικαθιστώντας τον Μηχάλη Χρυσοχοίδη. Εντάξει, τα... ξεμπλέξαμε τα πράγματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μητσοτάκης, θέλει αποτελέσματα στους τομείς της εγκληματικότητας και της υγείας έως τις Ευρωεκλογές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό, το εύρος του οποίου θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά που θα πετύχει η Νέα Δημοκρατία και τη διαφορά που θα έχει από το δεύτερο κόμμα.
Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν σε ακόμη 3-4 υπουργεία, αλλά γενικώς ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο έχει μπροστά του σχεδόν 6 μήνες για να αποδείξει ότι επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει ο πρωθυπουργός. Το ποιοι θα είναι αυτοί που θα τα καταφέρουν και ταυτόχρονα ποιοι θα υποστηρίξουν μέχρι τέλους όλα τα νομοθετήματα Μητσοτάκη και ιδίως το επίμαχο για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, θα το δείξουν οι εξελίξεις τους προσεχείς μήνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχυ και θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη συνέχιση του success story στην οικονομία, με ανοικτή ωστόσο, την πληγή της ακρίβειας.
Η οικονομία έδωσε τη νίκη στον Μητσοτάκη, αλλά η αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εγκληματικότητας και της πολιτικής προστασίας, αποτελούν κορυφαία στοιχήματα για την κυβέρνηση. Από αυτά θα εξαρτηθεί εάν θα θολώσει η κυβερνητική εικόνα στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές ή ο Μητσοτάκης θα πάει ενισχυμένος. Όσο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ενίσχυση ή η αποδυνάμωση τους, είναι καθαρά στα χέρια του Μητσοτάκη. Και ο νοών νοείτω...