Η φρενίτιδα για τη δημιουργία τέχνης μέσω τεχνητής νοημοσύνης στο στυλ του Studio Ghibli χρησιμοποιώντας το εργαλείο δημιουργίας εικόνων του ChatGPT οδήγησε σε ένα ρεκόρ αύξησης των χρηστών του chatbot του OpenAI την περασμένη εβδομάδα, επιβαρύνοντας τους διακομιστές του και περιορίζοντας προσωρινά τη χρήση της λειτουργίας.
Η viral τάση οδήγησε χρήστες από όλο τον κόσμο να κατακλύσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εικόνες βασισμένες στο χειροποίητο στυλ της διάσημης ιαπωνικής ομάδας κινουμένων σχεδίων, Studio Ghibli, που ιδρύθηκε από τον διάσημο σκηνοθέτη Χαγιάο Μιγιαζάκι και είναι γνωστή για ταινίες όπως «Spirited Away» και «My Neighbor Totoro».
Ο μέσος εβδομαδιαίος ενεργός χρήστης ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος τα 150 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Similarweb.
«Προσθέσαμε ένα εκατομμύριο χρήστες την τελευταία ώρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, σε ανάρτηση στο X τη Δευτέρα, συγκρίνοντας το με την προσθήκη ενός εκατομμυρίου χρηστών μέσα σε πέντε ημέρες μετά το λανσάρισμα του ChatGPT πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Οι παγκόσμιες λήψεις εφαρμογών και οι εβδομαδιαίοι ενεργοί χρήστες στην εφαρμογή ChatGPT αυξήθηκαν κατά 11% και 5%, αντίστοιχα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα έσοδα από αγορές εντός της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 6%, ανέφερε η εταιρεία πληροφοριών αγοράς.
Ωστόσο, το chatbot έχει πληγεί από μια σειρά δυσλειτουργιών και διακοπών χαμηλής κλίμακας την τελευταία εβδομάδα, καθώς αντιμετωπίζει μια έξαρση της επισκεψιμότητας λόγω της δημοτικότητας του εργαλείου δημιουργίας εικόνων.
Η εκτεταμένη χρήση του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εικόνων στο συλ του Studio Ghibli έχει επίσης οδηγήσει σε ερωτήματα σχετικά με πιθανές παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.
«Το νομικό τοπίο των εικόνων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και μιμούνται το χαρακτηριστικό στυλ του Studio Ghibli είναι αβέβαιο. Η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων προστατεύει γενικά μόνο συγκεκριμένες εκφράσεις και όχι τα ίδια τα καλλιτεχνικά στυλ», δήλωσε ο Έβαν Μπράουν, της δικηγορικής εταιρείας Neal & McDevitt.
«Είμαι εντελώς αηδιασμένος», είχε πει ο ίδιος αφού είχε δει ένα πρώιμο render μιας εικόνας που δημιουργήθηκε από ΤΝ. «Δε θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου», υποστήριξε, σύμφωνα με το Reuters.