Οι ΗΠΑ μπορεί μεν να βρίσκονται ένα βήμα πριν την αποφυγή της ύφεσης και την επίτευξη ομαλής προσγείωσης της οικονομίας μετά από την πληθωριστική κρίση, αλλά οι πλουσιότεροι Αμερικανοί φαίνεται πως δεν τα βλέπουν όλα ρόδινα.
Ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες βαδίζει σταθερά προς τον πληθωριστικό στόχο της Fed του 2%, ενώ η ανεργία παραμένει σταθερή στο 3,6% παρά την απότομη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
Ορισμένοι αναλυτές της Fed της Φιλαδέλφεια, επίσης, έχουν αναδιαμορφώσει θετικά τις προβλέψεις όσον αφορά την ανάπτυξη, υπολογίζοντας πως το αμερικανικό ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Τον όρο αυτό δημιούργησε ο ρεπόρτερ της Wall Street Journal, Τζάστιν Λάχαρτ, στις αρχές του έτους, αναφερόμενος σε μία κρίση η οποία πλήττει περισσότερο τους πλουσιότερους Αμερικανούς.
Δεν αναφέρεται, βέβαια σε επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μασκ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ των οποίων οι περιουσίες δισεκατομμυρίων έχουν «φουσκώσει» λόγω του ράλι το οποίο προκάλεσε η τεχνητή νοημοσύνη στις αγορές, αλλά για άτομα τα οποία βρίσκονται στο 25% των ανώτατων εισοδημάτων της χώρας, με ετήσιες αποδοχές περίπου $90.000 και άνω, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.
Το ποσοστό αύξησης των μισθών των φτωχότερων μισθολογικών βαθμίδων έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη του ανώτερου 25% σύμφωνα με την Fed της Ατλάντα, ενώ η μείωση των εξόδων των καταναλωτών σε πολυτελή αγαθά υποδεικνύει επίδραση της κρίσης στα πλουσιότερα κοινωνικά στρώματα.
Για ορισμένους, σύμφωνα με το Business Insider, η «ύφεση των πλουσίων» θα αποτελέσει λόγο για εορτασμό, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου είναι συγκεντρωμένο στα χέρια του 1% του πληθυσμού. Για άλλους, αποτελεί υπενθύμιση πως η οικονομία ναι μεν επιβραδύνεται αλλά όχι όπως ακριβώς περίμεναν.