Κανονικά πρέπει να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες με το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού υπογράμμισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Νίκος Βλάχος, τονίζοντας ότι πρακτικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη για οποιοδήποτε εμβόλιο στην εγκυμοσύνη.
«Το Johnson & Johnson που είναι αντίστοιχο με το Astrazeneca έχει δοθεί σε εγκυμονούσες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η επίσημη οδηγία από τους περισσότερους επιστημονικούς οργανισμούς δεν είναι να μη δίνεται αυτού του τύπου τα εμβόλια στις εγκυμονούσες, απλώς εάν υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν εμβόλιο με MRNA που υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης, υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι εγκυμονούσες, τονίζοντας ότι «πρέπει συντομότερα να ανοίξει για όλες τις γυναίκες 30-44 η επιλογή εμβολίων».
Ακόμα, ο κ. Παπαζήσης, έκανε λόγο, ότι το πρώτο μαξιλαράκι ασφαλείας θα είναι όταν εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού με την πρώτη δόση. «Με αυτούς τους ρυθμούς των εμβολιασμών, στα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε προσεγγίσει τις 8 εκατομμύρια δόσεις συνολικά» είπε, εκτιμώντας ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί πλήρως το 60% του πληθυσμού.
Θνητότητα και επαναλειτουργία δραστηριοτήτων
Σε τρεις λόγους οφείλεται η αυξημένη θνητότητα από covid -19 εκτίμησε ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.
Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, δήλωσε ότι δεν αποκλιμακώθηκαν ακόμα σε μεγάλο βαθμό. «Αλλά , πριν 15 ημέρες άνοιξε λιανεμπόριο και εκπαίδευση, που φάνηκε ότι δεν προκάλεσαν αύξηση των περιστατικών. Δεν επέδρασαν αρνητικά».
Επιπλέον, εκτίμησε ότι το Πάσχα θα αποτυπωθεί σε 7-10 μέρες από σήμερα επιδημιολογικά, ενώ τόνισε την ανάγκη οξύμετρου σε κάθε σπίτι ώστε σε περίπτωση νόσησης να μπορεί να μετράται το οξυγόνο.