Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ήρθε το τέλος εποχής στη Συρία με την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, η οικογένεια του οποίου κυριαρχούσε επί 54 χρόνια στην εξουσία, εκκαθαρίζοντας χιλιάδες αντιφρονούντες και σκορπώντας τον θάνατο, ιδίως τα τελευταία 13 χρόνια, σ΄ έναν πόλεμο που προκάλεσε τη μεταναστευτική κρίση.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο Άσαντ τελείωσε και τώρα κάνει... παρέα με τον Πούτιν στη Μόσχα, καθώς εκεί ζήτησε άσυλο με την οικογένεια του. Μάλιστα, προκαλεί απορία το πόσο εύκολα κυριάρχησαν οι αντάρτες, καθώς δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από τον κυβερνητικό στρατό του Άσαντ. Μάλιστα, πολλοί στρατιωτικοί λιποτάκτησαν και κρύβονται ή εγκατέλειψαν τη χώρα, πηγαίνοντας στο Ιράκ. Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, μέσα σε 7 ημέρες κατέλαβαν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας και το Σαββατοκύριακο μπήκαν στη Δαμασκό για να δώσουν τέλος στη... σεμνή τελετή, σαν σε... επταήμερη εκδρομή!
Όμως, τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για τον συριακό λαό, ο οποίος, βγήκε να πανηγυρίσει με ανακούφιση για την πτώση του Άσαντ και την αυτοεξορία του στη Ρωσία, αλλά με νικητές τους Τζιχαντιστές, μπορεί τα πράγματα να πάρουν πιο δυσάρεστη τροπή. Ο επικεφαλής του κινήματος ανατροπής του Άσαντ, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τσολάνι είναι στενός συνεργάτης του χαλίφη του ισλαμικού κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος τον είχε στείλει στη Συρία για να οργανώσει το... παράρτημα της Αλ Κάιντα στη χώρα. Μάλιστα, πριν από 7 χρόνια είχε επικηρυχθεί από το FBI με 10 εκατ. δολάρια!!!
Η οργάνωση του Τσολάνι, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, θεωρείται ότι αυτονομήθηκε από την Αλ Κάιντα για να μην μπει για τα καλά στο στόχαστρο των Αμερικανών, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για Τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν τους δικούς τους κώδικες "συνεννόησης" με όσους δεν ασπάζονται τον δικό τους φανατισμό. Μην ξεχνάμε ότι στη Συρία ζει και σημαντικός αριθμός Χριστιανών, οι οποίοι, μάλλον δεν πρέπει να αισθάνονται και τόσο ασφαλείς. Η οργάνωση του Τσολάνι έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, οι οποίες πάντως χάρηκαν για την πτώση του καθεστώτος! Ο 42χρονος ηγέτης της "επανάστασης" θα κληθεί να δώσει... εξετάσεις και θα του... ξηγηθούν αναλόγως και οι Αμερικανοί! Αν και με πρόεδρο τον Τραμπ, πολλά αναπάντεχα μπορεί να συμβούν...
Από την άλλη πλευρά και ο Νετανιάχου πανηγυρίζει για την πτώση του Άσαντ, καθώς θεωρεί ότι σπάει ένας πολύ δυνατός κρίκος στον άξονα Ιράν-Συρίας. Η πτώση του Άσαντ, φαίνεται ότι κλείνει τους διαδρόμους της βοήθειας από το Ιράν προς τη Χεσμπολάχ, η οποία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ, έχοντας προκαλέσει καίρια πλήγματα στη Χεσμπολάχ, τώρα θα επιταχύνει την πλήρη εξουδετέρωση της, καθώς θα είναι αποκομμένη. Επιπλέον, πρέπει να καταγραφεί ότι το Ισραήλ βομβάρδισε ένα επιστημονικό κέντρο ερευνών στη Δαμασκό, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι σχεδιάζονται πυρηνικά και βαλλιστικοί πύραυλοι. Προφανώς το χτύπημα αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία, από τη στιγμή που τέτοια... κακά "παιχνίδια" δεν πρέπει να περάσουν στα χέρια Τζιχαντιστών.
Στον... χορό των πανηγυρισμών μπήκε και η Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν εμφανίζεται περίπου ως καθοδηγητής της "επανάστασης" των ανταρτών, οι οποίοι έριξαν τον Άσαντ από την εξουσία. Τώρα, θα είναι πιο εύκολο για τον ίδιο να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις των Κούρδων της Συρίας και του Βόρειου Ιράκ, κάνοντας... deal με τη νέα κυβέρνηση των Τζιχαντιστών. Ωστόσο, ένας εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ίσως είναι πιο πιθανός από ποτέ, αν και οι Σύροι αντάρτες λένε ότι θα φερθούν... ώριμα, κάτι που μάλλον προκαλεί πολλές αμφιβολίες. Το καθεστώς της οικογένειας Άσαντ "έφαγε" πολύ κόσμο που αντιδρούσε και τώρα που αναλαμβάνουν οι αντάρτες, μπορεί να δούμε το ίδιο έργο, αλλά από την... ανάποδη. Οι Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να οδηγήσουν σε νέο "λουτρό αίματος", κάτι που μπορεί να προκαλέσει νέα προσφυγικά δράματα. Μην ξεχνάμε ότι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας συνωστίζονται ήδη 4 εκατ. πρόσφυγες και πολλοί μπορεί να γυρίσουν πίσω, αλλά μάλλον θα... αντικατασταθούν από άλλους.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι όλα είναι σχετικά στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο. Η Δύση χαιρέτισε την πτώση του αυταρχικού τέως ηγέτη της Συρίας, από τη στιγμή μάλιστα που ένα τέτοιο γεγονός ισοδυναμεί και με ήττα της Ρωσίας. Ο Πούτιν σίγουρα έχει κομμένα τα φτερά, καθώς χάθηκε το στήριγμα του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά μάλλον ήταν καμένο χαρτί ο Άσαντ και τον άφησαν στην τύχη του. Ο Ρώσος εισβολέας προφανώς θέλει να ρίξει το βάρος στον πόλεμο με την Ουκρανία, καθώς το 2025 αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις και όποιος είναι πιο ισχυρός στις διαπραγματεύσεις, αυτό θα κερδίσει σχετόν τα πάντα.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στη Συρία φέρνουν δικαιολογημένα χαμόγελα για τον Νετανιάχου και τον Ερντογάν, οι οποίοι... μισιούνται, αλλά μπροστά στον κοινό εχθρό, τα στρατηγικά τους συμφέροντα είναι σχεδόν ταυτόσημα. Από την άλλη πλευρά, μαζί με τη Ρωσία, είναι σίγουρο ότι πέφτει πολύ... κλάμα και στο Ιράν, το οποίο χάνει έναν πολύτιμο σύμμαχο, που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγματα στο Ισραήλ. Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή για να βομβαρδιστούν θύλακες του Ισλαμικού Κράτους μέσα στο έδαφος της Συρίας.
Οι διεθνολόγοι, οι διπλωμάτες και όλοι όσοι παρακολουθούν στενά τα θέματα της Μέσης Ανατολής θα αναλάβουν από σήμερα... δουλειά. Η Συρία ανήκει στον άξονα του κακού, λόγω της δικτατορίας των Άσαντ, ωστόσο, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη... φωτιά, σχετικά με το τι θα συμβεί από δω και πέρα. Οι αγορές θα τιμολογήσουν σήμερα τις δραματικές εξελίξεις, αν και φαίνεται ότι περνάμε σε μια νέα φάση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αναμφίβολα, αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, μπορεί να οδηγήσουν και σε αλλαγή τακτικής και στρατηγικής από το Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, η πτώση του Άσαντ και η διάλυση της Χεσμπολάχ, ίσως να αποτελούν τα δύο νέα στοιχεία, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτροπή μια ευρείας σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ-Ιράν. Αυτό είναι το ευκταίο για τις αγορές, οι οποίες, ωστόσο, εξακολουθούν να κινούνται σε μια κινούμενη άμμο...
Η νέα αναβάθμιση-σταθμός για την Ελλάδα και το μεγάλο στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας το 2027...
Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται αντιμέτωπες με πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες θα επιδράσουν αρνητικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, γύρω από τη γειτονιά μας οι εξελίξεις είναι δραματικές, αλλά όλα αυτά δεν πτοούν την Ελλάδα, η οποία δίνει το δικό της... ρεσιτάλ στην οικονομία, παίρνοντας μόνο καλούς βαθμούς!
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, είχαμε τον πρώτο οίκο αξιολόγησης που αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας εντός επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 22 χρόνια! Η γερμανική Scope Ratings, μπορεί να μην είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο, δίνει τον τόνο για τις αξιολογήσεις που θα γίνουν μέσα στο 2025, από τους τρεις αμερικανικούς κολοσσούς (Moody's, Fitch, Standard & Poor's), καθώς και τον καναδικό οίκο DBRS. Επισήμως, από τη βαθμίδα ΒΒΒ- ανεβαίνουμε στη βαθμίδα ΒΒΒ και εφόσον η ελληνική οικονομία συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, τότε ο Μητσοτάκης στο τέλος της τετραετίας, μάλλον θα έχει εξασφαλίσει τη βαθμίδα Α και ενδεχομένως την ΑΑ. Όμως, για να συνεχίσει η χώρα να στέκεται στα πόδια της και να μην υπάρξει κάποιο... στραβοπάτημα, κυρίαρχο ζητούμενο αποτελεί η πολιτική σταθερότητα από το 2027 και μετά.
Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο Μητσοτάκης έχει πάθει... ψύχωση με τη μη αλλαγή του εκλογικού νόμου και με τη φθορά που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πάρει την αυτοδυναμία. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει άνετα, αλλά φαίνεται ότι έχει στο μυαλό του να... διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντας το επί της ουσίας να συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση, η οποία θα λάβει κάποιες επώδυνες αποφάσεις! Για παράδειγμα, η περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Με τη γήρανση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα να αυξάνονται ραγδαία, το 2027, μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα λάβει δύσκολες αποφάσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και το ύψος των μελλοντικών συντάξεων.
Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να πάρει η ΝΔ αυτό το μεγάλο βάρος, προκειμένου να στρώσει τον δρόμο του ΠΑΣΟΚ προς την εξουσία. Από τη στιγμή που έχει αποφασίσει ότι θέλει να είναι πρωθυπουργός έως το 2031, πρέπει να ανοίξει το παιχνίδι της διακυβέρνησης Αυτό σημαίνει ότι... δεν θέλει αυτοδύναμη τη ΝΔ, αλλά επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ! Για τα υπόλοιπα κόμματα βεβαίως, ούτε καν να γίνεται συζήτηση. Άλλωστε η αναβίωση του πάλαι ποτέ δίπολου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το ιστορικό συγκυβέρνησης από τα δύο μεγάλα κόμματα, προσφέρεται για τέτοιες συνεργασίες...
Σε κάθε περίπτωση, το θετικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς σε σχέση με την πορεία και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ένα πολύ ισχυρό πολιτικό ατού για την κυβέρνηση, απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο απέναντι σε όσους ακολουθούν τον δρόμο του λαϊκισμού...