Η ανάκαμψη της οικονομίας, η τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, βρέθηκνα επί τάπητος, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον ευρωπαίο αξιωματούχο και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τις οξείες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, όπως έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί από εταίρους, θεσμούς, αγορές, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές. Παράλληλα, η χώρα οικοδομεί σταδιακά, αλλά σταθερά, την μετά-κορονοϊό εποχή, πιάνοντας το «νήμα» από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα αξιοποίησε τη δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όμως το πράττουμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και εφαρμόζει δημοσιονομική πολιτική με ορθολογισμό, προς την κατεύθυνση της στοχευμένης μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, σε συμφωνία με τους θεσμούς. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο φθηνό χρήμα που αντλεί η Ελλάδα από τις αγορές, αλλά και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ενώ υπενθύμισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, με νέο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο έκδοσης, ανεξαρτήτως διάρκειας και αποπλήρωσε πρόωρα και το μεγαλύτερο τμήμα του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα "θεσμοί, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, αγορές και επενδυτές αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του, διακρατείται από τον επίσημο τομέα, έχει μεγάλη μέση ωρίμανση, χαμηλά – ως επί το πλείστον, σταθερά – επιτόκια και χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης". Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον κ. Ρέγκλινγκ γαι την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας καθώς και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως επιβεβαιώνει και η τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κομβικής σημασίας τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η ψηφιακή μετάβαση κ.ά.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο και επεκτείνεται, καθώς και με την υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά εργάζεται μεθοδικά και σκληρά "προκειμένου να αξιοποιήσουμε, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τους σημαντικούς πόρους του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών του προγραμμάτων, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής".
Όπως πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, "τα τρία αυτά εργαλεία δύνανται να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα έτη. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών κρατών-μελών που υπέβαλαν το οριστικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «Ελλάδα 2.0», στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στο χαμηλό κόστος δανεισμού, στην αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, στην επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, στην ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και στη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις, διαβεβαίωσε τον κ. Ρέγκλινγκ ότι "δεν πανηγυρίζουμε, ούτε παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα πολλές και μεγάλες. Εργαζόμαστε συνετά και συστηματικά, με αυτοπεποίθηση και δημιουργική λογική, για να υπερβούμε τις δυσκολίες και να αντεπεξέλθουμε – κατά τον καλύτερο τρόπο – στις προκλήσεις. Να υπερβούμε την υγειονομική κρίση και τον οικονομικό της αντίκτυπο. Να επιτύχουμε την επιστροφή των οικονομιών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν. Να αξιοποιήσουμε, με σύνεση όμως, τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας. Να διατηρήσουμε όσα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία, μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία. Να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων, της προστασίας και ενθάρρυνσης των δημοσίων επενδύσεων και της διαφάνειας στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών. Και φυσικά, να επιτύχουμε τόσο την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και τη βέλτιστη αξιοποίησή τους, ώστε να αποτελέσουν καταλύτη για να γίνουν οι κοινωνίες μας πιο συνεκτικές και οι οικονομίες μας πιο ανθεκτικές, προσαρμοζόμενες στις ανάγκες για βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Τα «στοιχήματα» αυτά, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας "μπορούν να κερδηθούν με ευρύτερες λύσεις, οι οποίες θα είναι ευρωπαϊκές και θα προϋποθέτουν έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής".