Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο τραπεζικό σύστημα με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η ελληνική Κυβέρνηση συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Klaus Regling.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με τον επικεφαλής του ESM κ. Regling να αποδίδει τα εύσημα για την επιτυχημένη μεταρρύθμιση του «Ηρακλή», αλλά και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός ενημέρωσε τον κ. Regling ότι με την 18μηνη παράτασή του, ο «Ηρακλής» θα μπορέσει να μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβάνοντας και τα επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημική κρίση.
Στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ζαββός ανέφερε επίσης τον νέο πτωχευτικό νόμο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, καθώς και την αναθεώρηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου το Ταμείο να υλοποιήσει τον ρόλο και τη στρατηγική εξόδου του από τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως τόνισε ο κ. Ζαββός, οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στον τραπεζικό τομέα στοχεύουν στην ενίσχυση της δυναμικής των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις προοπτικές που διανοίγει το Ταμείο Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία και τον αναγκαίο μετασχηματισμό της. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα μέσω της μετάβασης στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία.
Ο κ. Ζαββός επεσήμανε ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση για την αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε μαζί με το τραπεζικό σύστημα, να συναποτελέσουν τους μοχλούς σταθερής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συνεργασία των δύο πλευρών, ο κ. Regling χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης και τόνισε την υποστήριξη του ESM στις προσπάθειες της Ελλάδας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη συμβολή του ESM στην ενίσχυση της Ευρωζώνης.
Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών, οι οποίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Ευρώ ως παγκόσμιου νομίσματος. Όπως αναφέρθηκε, τόσο η Τραπεζική Ένωση όσο και η Ένωση Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκτήσει πολύ καλύτερη πρόσβαση για άντληση ρευστότητας, κλείνοντας την ψαλίδα στο κόστος χρηματοδότησης με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.