Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ολοκλήρωση του α’ εξαμήνου, το οποίο αφήνει μια «πικρή» γεύση σε επενδυτές και αναλυτές, καθώς η αξία των μετοχών έχει υποστεί αισθητή καθίζηση, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων.
O Dow Jones μετράει απώλειες της τάξης του 16%, ενώ ο S&P 500 χάνει άνω του 20%, εισερχόμενος και επισήμως σε bear market (αρκούδες). Στην Ευρώπη ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά περίπου 17%, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά σχεδόν 19%. Στη Σαγκάη ο SSE καταγράφει πτώση κατά 7%, ενώ στο -6% ακολουθεί ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ.
Πλέον, βέβαια, σιγά – σιγά η προσοχή αρχίζει και στρέφεται στο β’ εξάμηνο, για το οποίο η UBS εξυφαίνει τέσσερα σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία των διεθνών αγορών. Πάντα, φυσικά, σε συνάρτηση με το μείζον ζήτημα των ανατιμήσεων και της νομισματικής πολιτικής.
«Οι αγορές καθοδηγήθηκαν στο α’ εξάμηνο από ιστορίες, ελπίδες και φόβους γύρω από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Το ερώτημα είναι ποιο story θα οδηγήσει τις αγορές στο β’ εξάμηνο: Στασιμοπληθωρισμός, πτώση, ομαλή προσγείωση ή επαναπληθωρισμός» επισημαίνει ο Kiran Ganesh, επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής μελέτης.
Αναλυτικά τα τέσσερα σενάρια της UBS:
Σενάριο Νο.1
Στασιμοπληθωρισμός: Πτώση μετοχών και ομολόγων
Σενάριο Νο.2
Πτώση: Οι μετοχές πέφτουν, αλλά τα ομόλογα αυξάνονται
Μια σημαντική μείωση στην οικονομική ζήτηση οδηγεί την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε μεγάλη κάμψη και οι επενδυτές αρχίζουν να περιμένουν μια σημαντική πτώση στα εταιρικά κέρδη, κάτι που πληγώνει τις μετοχές. Η Federal Reserve, από την πλευρά της, εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων, κάτι που παρέχει στηρίγματα στα ομόλογα (οι αποδόσεις πέφτουν, οι τιμές ανεβαίνουν).
Ομαλή προσγείωση: Ήπια ανάκαμψη των μετοχών
Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αλλά οι επενδυτές πιστεύουν ότι σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο. Οι αποδόσεις των ομολόγων δεν ανεβαίνουν άλλο. Την ίδια ώρα, τα εταιρικά κέρδη ούτε αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά ούτε να μειωθούν. Οι μετοχές κάνουν ένα ήπιο ράλι.
Σενάριο Νο.4
Επαναπληθωρισμός: Ισχυρό ράλι για τις μετοχές
Ο πληθωρισμός, κόντρα στις προσδοκίες, μειώνεται και ο συνδυασμός με μια εκεχειρία στην Ουκρανία, τον τερματισμό της zero-Covid πολιτικής στην Κίνα και την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας, οδηγούν σε μεγαλύτερη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου. Αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό ράλι μετοχών.